David Čolina (lijevo)
 Foto: Damir Krajac / CROPIX
KAKO JE DAVID IZABRAO GOLIJATA

ZBOG NJEGA SE U MAKSIMIRU VIJEĆALO TJEDNIMA! Jedna od najvećih zvijezda Dinamovog prijalaznog roka otkrila zašto je napustila Modre: Nije stvar novca!

DAVID ČOLINA Mladi nogometaš otišao je iz Dinama u redove francuskog prvoligaša
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 03. rujan 2018. 18:49

Vratio se iz Monte Carla u Zagreb, slijede mu nastupi za U-19 reprezentaciju. Prvi će put u kockastom dresu zaigrati kao igrač Monaca. Mladi lijevi bek bio je jedna od zvijezda netom završenog prijelaznog roka, otišao je iz Maksimira u Kneževinu za više od milijun eura, bio je to epilog brojnih razgovora i pregovora. Na kraju ga Dinamo nije uspio zadržati, nisu igrač i klub našli zajednički jezik, David Čolina i njegovi zastupnici i obitelj odabrali su Monaco.

Postavljeni cilj

- Nije to ni u jednom trenutku bilo pitanje novca, već razvojnog puta koji mi je predstavio Monaco. To je klub koji daje šansu mladim igračima, dovodi ih i razvija, a onda ih kasnije i prodaje. No, kažem, najvažnije je to što daje priliku i što će, na kraju, sve ovisiti o meni - govori Čolina, 18-godišnji Velikogoričanin, koji je karijeru započeo u Hrvatskom dragovoljcu, a prije devet godina došao je u Maksimir.

Screenshot: AS Monaco

I sad je otišao, iako su mnogi skloni vjerovati da bi mu možda bilo bolje da je ostao u Dinamu. Maksimirski klub možda jest pogriješio što nije ranije reagirao, što su Modri ustali tek kada su počele stizati ponude, možda je bilo prirodno da je Čolina, nakon Sosina odlaska, bio pozvan na ljetne pripreme ili barem povremeno priključen prvoj momčadi. No dojam je da bi sad, nakon što je Lecjaks otišao na posudbu u Lokomotivu, Čolina na toj uvijek deficitarnoj poziciji lijevog beka dobio šansu. Ali odluka je bila takva, sad ga čeka borba za status u Monacu.

- Nisam lako odlučio, dugo sam razmišljao. I moja okolina nije jedinstvena, neki kažu da sam trebao ostati u Dinamu i čekati šansu, drugi mi čestitaju na odlasku u Monaco i vjeruju da ću se uskoro i tamo nametnuti. Vidjet ćemo, možda bih na kraju i dobio šansu u Dinamu, međutim, ja sam izabrao ovaj put i nije mi žao. Monaco je klub koji podržava mlade igrače, spreman sam za izazove koje nudi.

Otkrio je da je o njemu razmišljao trener Nenad Bjelica.

- Jednom mi je prilikom njegov pomoćnik Nino Bule rekao da će me doći gledati on i glavni trener, da će me pratiti. Bilo je razgovora, kažem, nije to bila ishitrena odluka, niti je Monaco bio jedina ponuda. Tražio me i Hajduk, ozbiljno su zapeli ljudi iz Splita, htjeli su me još neki inozemni klubovi, ali svi smo skupa procijenili da je to što nudi Monaco u ovom trenutku najbolje. Sad je na meni da se dokažem. Trenutno sam u B momčadi, ili juniorskoj, ovisi o potrebama. Igrat ću Juniorsku ligu prvaka i tražiti svoj put do prve momčadi. Ono što me u Monacu najviše privuklo jest ta njihova filozofija da uistinu igraju oni koji su najboljih. Nisu bitne godine, ugovori, ime i prezime. Ako si najbolji sa 16 igraš, platili te milijun ili 50 milijuna, igraš ako si bolji. I tu vidim svoju priliku. Trebat će mi neko vrijeme za prilagodbu, naravno, ali vjerujem da ću za pola godine, najkasnije godinu, biti dio prve momčadi. To je neki cilj koji sam stavio pred sebe.

Možda u Futsal Dinamo

Često su mu tepali da je novi Jarni. A baš mu je Robert Jarni donedavno bio izbornik u U-19 reprezentaciji. Je li mu dao neki savjet?

- Jarni mi je često bio podrška, hvalio me. Rekao mi je, e, da sam ja imao talent kao ti, gdje bi mi bio kraj. A igrao je u Realu, haha.

Je li otišao iz Dinama razočaran?

- Ne, nisam razočaran ni ljut ni na koga. Tužan sam jer nisam ostvario dječački san da zaigram za Dinamo, ali to je moj izbor.

Ha, možda se jednog dana vrati u Maksimir, kad napravi karijeru?

- Ne znam... Možda kao Jarni završim karijeru u futsalu, pa zaigram za Futsal Dinamo, haha.

U Monacu još nije sreo Danijela Subašića, ali bit će prilike.

- Bio sam tamo dva-tri dana, odradio tek dva treninga, nije još bilo prilike za susret sa Subašićem. Razgovarao sam s njegovim fizioterapeutom Jerkom Mikulićem, on je isto dio naše mlade momčadi. Ma, nema treme ni straha, znam da me čeka dokazivanje, na to sam potpuno spreman.

Linker
19. travanj 2024 04:25