Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images
JE LI PROBLEM U PEREZU?

ZNAKOVITA ŠUTNJA MODRIĆA! U MADRIDU UVJERENI DA LUKA OSTAJE, ALI JOŠ NIŠTA NIJE SIGURNO Tek kada se jedna stvar dogodi navijači Reala će biti mirni

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 16. kolovoz 2018. 11:46

Luka Modrić bio je top tema ljetnog prijelaznog roka. Moglo se već proljetos nazreti da bi najbolji veznjak svijeta mogao promijeniti klub. Naime, dok se još nije znalo kakva će biti Realova sezona (izgubili prvenstvo i jedino je živjela nada u LP), madridski su nam kroničari prenosili pouzdane informacije da Florentino Perez kani drastično pomladiti momčad.

To je značilo da, s izuzetkom kapetana Sergija Ramosa, proslavljeni veterani kao Ronaldo, Modrić, Marcelo, Benzema možda i ne budu u daljnjim planovima. Podsjetit ćemo se da je u veljači Modrić mjesec dana bio izvan stroja zbog ozljede te je vjerojatno i na tom tragu počela priča da bi miljenik navijača naljeto mogao otići. No s obzirom na epilog klupske sezone, a pogotovo s obzirom na to kako je Modrić odigrao finiš u Ligi prvaka, a potom i fantastični Mundijal, sasvim je jasno da bi njegov odlazak - nakon Ronaldove prodaje - trgovački nastrojenom Perezu bio katastrofa.

Nove opcije

Možda je dijelom baš zbog tih dvojbi koje je predsjednik iskazivao Modrić vrlo ozbiljno razmatrao moguće nove opcije. Ako su točne interpretacije najupućenijih kolega iz Madrida, a do sada su uglavnom bile, onda se Perez doista nema zašto ljutiti ni na igrača jer nije javno demantirao želju za odlaskom u Inter, a ni na njegove menadžere jer su dogovarali i od milanskog kluba izvukli praktički nemoguće financijske uvjete. Ali Perez je vrlo tašt i zato mu nije pravo kada igrači, posebno tako važni, žele otići odnosno kad neki ne žele odmah doći (Neymar, Mbappe, Hazard) samo zato što ih Real zove.

MADRID, SPAIN - MAY 01: Luka Modric of Real Madrid during the UEFA Champions League Semi Final Second Leg match between Real Madrid and Bayern Muenchen at the Bernabeu on May 1, 2018 in Madrid, Spain. (Photo by Catherine Ivill/Getty Images)
Catherine Ivill/Getty Images

Perez je odmah postao i meta kritika medija koje ne uspijeva “kontrolirati” što se uopće doveo u poziciju da bi Modrić htio otići. Zato su ga javno priupitali kako se može dogoditi da jedan od ključnih igrača za Realove trofeje posljednjih 5 godina ima samo 6,5 milijuna eura plaće, dok manje učinkoviti Benzema, Kroos (po 8) i Bale (12) nelogično više zarađuju. Po važnosti za momčad, klasi i statusu u svjetskom nogometu, Modrićeva je plaća u Realu i u kontekstu tržišnih odnosa uistinu krajnje nelogična...

Ipak, nakon što je Modrić igrao protiv Milana u revijalnoj utakmici te u utorak odletio za Tallinn, gdje će biti na klupi za Europski superkup, u Madridu se uglavnom smatra da je jasno da će ostati u Realu. Mediji vjeruju da će mu Perez povećati plaću za iduće dvije godine ugovora za oko 50%, možda i s nekim bonusom, no ono što je znakovito jest Modrićeva šutnja.

MOSCOW, RUSSIA - JULY 15:  Luka Modric of Croatia looks dejected following the 2018 FIFA World Cup Final between France and Croatia at Luzhniki Stadium on July 15, 2018 in Moscow, Russia.  (Photo by Dan Mullan/Getty Images)
Dan Mullan/Getty Images

Nogometni genijalac još nijednom gestom, a pogotovo ne riječima, nije odao da sigurno ostaje u Madridu. Dok je tako, navijači Reala još ne mogu biti mirni. Prijelazni rok u Italiji traje do petka, 17. kolovoza, u 20 sati i vjerojatno je da će se tek nakon tog roka moći sa sigurnošću reći u kojem će dresu Modrić igrati sljedeću sezonu.

Na SP-u u Rusiji Vatreni su bili hit i kao takvi su dijelom bili vrlo zanimljivi na tržištu. No činjenica je da su samo sedmorica od 23 s popisa putnika promijenila klubove. Klubovi koji su imali argumente (ugovor i obostrana raspoloživost) da zadrže Srebrne iz Rusije uglavnom su to učinili, a izuzetkom od te priče može se smatrati Mateo Kovačić - Real ga je htio zadržati, ali je on inzistirao na odlasku u klub gdje će imati naslovnu ulogu. Da ga se Real teško odriče, potvrđuje i činjenica da je, barem formalno, Kovačić posuđen Chelseaju na jednu sezonu. Taj je status, čini nam se, pomalo u koliziji s Kovačićevim riječima oproštaja preko društvenih mreža, iz kojih se da naslutiti da se nema namjeru vraćati u Madrid.

Livaković i Vida

Dok je Ivan Strinić transfer u Milan (iz Sampdorije) dogovorio i prije SP-a, klub su promijenili Šime Vrsaljko (Atletico - Inter), Nikola Kalinić (Milan - Atletico M.), Milan Badelj (kao slobodan igrač potpisao za Lazio), Marko Pjaca (Juventus - Fiorentina), Duje Ćaleta-Car (RB Salzburg - Marseille) i Filip Bradarić (Rijeka - Cagliari). Od ostalih se upitnici mogu staviti tek oko tri imena. Postoje dvije manje dvojbe, Dominik Livaković i Domagoj Vida, i jedna velika, Luka Modrić.

Livaković je mlad vratar (23), ali već poprilično iskusan nakon dvije sezone na vratima Dinama (prije toga Zagreba). Kao dio Vatrenih u Rusiji svakako može biti zanimljivo rješenje nekom od europskih klubova, između ostalog i zbog odnosa kvalitete i cijene. No djeluje nam logičnije da se u nedostatku kvalitetnijih ponuda zadrži u Maksimiru i sada, s jačim imidžem, nametne na tržištu i za perspektivnije transfere.

Životni ugovor

Domagoj Vida odigrao je odlično Svjetsko prvenstvo, ali prilično su pouzdane informacije da će ostati u Bešiktašu. Ne zato što se možda ne bi skrasio u nekoj drugoj stvarnosti, prije svega u ligama Petice, odnosno zato što ga turski klub ne bi prodao, nego su financijski okviri tog posla prilično komplicirani za ovoljetni transfer. Vida je došao u Bešiktaš u siječnju ove godine kao slobodan igrač, a to mu je omogućilo vrlo komotnu pregovaračku poziciju.

Izborio je visoku plaću (oko 3,3 milijuna eura neto) za četiri i pol godine vjernosti. Kako je u 30. godini, može se kazati da je to za hrvatskog stopera životni ugovor te je logično da neće nikamo otići ako mu idući klub ne zajamči barem iste uvjete odnosno ako ga Bešiktaš ne nagradi bonusom jer bi na njemu puno zaradio. Previše je tu dubioza da bi mu se dogodio veliki transfer u Španjolsku, Njemačku i Francusku, gdje prijelazni rok traje do 31. kolovoza. Mercato je u Italiji otvoren do petka, dok je u Engleskoj, gdje se najviše spominjalo Vidu, zaključen 10. kolovoza.

Linker
26. travanj 2024 21:11