Godian je 2010., utakmica je kvalifikacijska za Euro U21, Hrvatska protiv Španjolske u Varaždinu. Lijevo je današnji igrač Varaždina Goran Jozinović, desno Bojan Krkić
 Željko Hajdinjak/Cropix
BOJANOVA KALVARIJA

ZVALI SU GA NOVI MESSI, A ONDA MU JE TEŠKA BOLEST UNIŠTILA KARIJERU Posljednji udarac stigao je iz drugoligaškog kluba: 'Slobodan si, ne trebamo te'

Piše: Patrik MršnikObjavljeno: 06. kolovoz 2019. 18:29

Kada bi prosječnog engleskog pratitelja nogometa upitali tko je najbolji nogometaš svijeta, taj bi vam sigurno odgovorio da je to - Cristiano Ronaldo. Naravno, samo iz razloga što je portugalski as u svojoj karijeri i igrao u engleskom nogometu, za razliku od primjerice, Lionela Messija koji se Englezima nazabijao u dresu Barcelone.

Uz odabir Ronalda, s Otoka će vam stići i sada već legendarno protupitanje: Bi li Messi bio jedan od najboljih na svijetu da se mora dokazivati svake kišne večeri u Stokeu?

To ne znamo, ali znamo da se baš taj engleski drugoligaš ovoga utorka, nakon pet godina odrekao usluga - srpskog Messija. Barem je to trebao biti Bojan Krkić, srpski Španjolac koji je danas dobio papire. U kratkom priopćenju negdašnji premierligaš i sudionik "europskog proljeća" u sezoni 11/12 navodi kako se zahvaljuje Krkiću na svemu što je učinio za klub u proteklom razdoblju.

ALMERIA, SPAIN - NOVEMBER 20:  Bojan Krkic of Barcelona celebrates with Lionel Messi after scoring a goal during the La Liga match between UD Almeria and Barcelona at Estadio del Mediterraneo on November 20, 2010 in Almeria, Spain.  (Photo by Denis Doyle/Getty Images)
Denis Doyle/Getty Images

Dijete Barcelone, Krkić je sa 17 godina i 19 dana života, u rujnu 2007. godine debitirao za prvu momčad katalonskog ponosa. Tada je s trona "skinuo" upravo Messija, koji je držao rekord kao najmlađi igrač koji je ikada za Barcu zaigrao u španjolskom prvenstvu.

Niz mladenačkih rekorda

Krkić je pet dana kasnije postao i najmlađi igrač Barcelone koji je ikad zaigrao za klub u Ligi prvaka. U listopadu iste godine zabio je protiv Villarreala i tako postao najmlađi strijelac u povijesti kluba na jednoj ligaškoj utakmici. Prvog dana travnja 2008. je pak, u dobi od 17 godina i 217 dana zabio protiv Schalkea u četvrtfinalu Lige prvaka. Tada je postao prvi igrač u tom natjecanju koji je zabio gol, a da je rođen u devedesetim godinama prošlog stoljeća. Jedan jedini nastup upisao je za španjolsku reprezentaciju, ali ne onda kad je mogao srušiti još jedan rekord. Da je igrao protiv Francuske u veljači 2008. postao bi najmlađi igrač u povijesti Furije... Nije igrao u tom susretu, ali jest u rujnu protiv Armenije. Tada više nije bio najmlađi.

Nosio je Krkić u Barceloni i dres s brojem 11 nakon odlaska Gianluce Zambrotte, a bio je i devetka koju mu je u svlačionici ostavio Zlatan Ibrahimović kada je odlazio u Milan. No, tada su počeli prvi veći problemi sa zdravljem - jaki napadaji anksioznosti zbog kojih nije mogao nornmalno funkcionirati u svakodnevnom životu. Dijagnozu su mu postavili sporo i kasno, mnogi mu nisu vjerovali, mislili su da izbjegava naporne treninge i pripreme, a on je samo dodatno tonuo... Teška psihička bolest tih mu je dana i definitivno odnijela vrhunsku karijeru.

Doduše, iz Barcelone je otišao s četiri titule domaćeg i dvije titule europskog prvaka, sa solidnim životopisom. No, nakon nekoliko godina lutanja (Roma, Milan, Ajax), skrasit će se jedne kišne večeri u Stokeu. Doduše, jedna takva, u siječnju 2015. na praktički nevažnoj kup-utakmici protiv niželigaša Rochdalea dodatno će mu upropastiti karijeru. Potrgao je križne ligamente koljena, a kad se u ljeto prije četiri godine vratio, više niti približno nije mogao ponoviti igre i formu iz nekih sada već davnih vremena.

Godinu i pol je proveo na posudbama u Mainzu i Alavesu, a prošle sezone odigrao je 23 susreta i postigao tek jedan jedini pogodak na povratničkoj sezoni u redovima Pottersa. Krkić će tek za dvadesetak dana proslaviti 29. rođendan, možda još nije kasno za neki novi uzlet...

Linker
20. travanj 2024 09:58