youtube
USUSRET MODRIH U LIGI PRVAKA

U ANDALUZIJI VLADA PRAVA ŠUKEROMANIJA U Sevilli još uvijek odzvanja: Davor Šuker strijelac, asistent - Diego Maradona!

Za večerašnju utakmicu s Dinamom pozivnicu za počasnu tribinu dobio i predsjednik HNS-a, koji je prije 25 godina stupio na Sanchez-Pizjuan
Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 02. studeni 2016. 18:08

Točno 25 godina nakon što je prešao iz Maksimira na Sanchez-Pizjuan, put Davora Šukera i Seville ponovno se križa. Jose Maria del Nido, desna ruka preminulog predsjednika Luisa Cuervasa, pozvao ga je u srijedu u počasnu tribinu stadiona u Sevilli. Cuervas je Šukera doveo iz Dinama u listopadu 1991.

Poput boga

I ranije je aktualni predsjednik HNS-a znao posjetiti Sanchez-Pizjuan s čijih bi se tribina orilo “Davor-Davor, Šuker-Šuker!”, ime koje je ostalo uklesano u ploču pokraj svlačionica gdje je popis najvećih 100 igrača tog kluba.

- Za čitavu jednu generaciju on je ondje poput nogometnog boga - kaže Eduardo Florido, novinar dnevnih novina Diario de Sevilla.

Tih 90-ih godina svaki ulazak u eurokupove slavio se kao veliko postignuće, a večeras bi Sevilla mogla potvrditi ulazak u osminu finala Lige prvaka, natjecanja punom zvijezda.

Klub iz četvrti Nervion bio je platio Dinamu 150 milijuna peseta za lijevonogog strijelca, što je bio priličan novac u to vrijeme. Nakon pet sezona, tijekom kojih je atraktivnim potezima i golovima osvoji srca seviljista, prešao je 1996. u Real Madrid za više od 600 milijuna peseta i grupu igrača (Agostinho, Petković, Antonio Gomez) koji nikada nisu trijumfirali poput njega. S Real Madridom je zatim 1998. osvojio Ligu prvaka, dok je Sevilla preživjela te osrednje godine.

Šukera su u Sevillu doveli generalni menadžer Rosendo Cabezas i rat u Hrvatskoj.

- Zamislite da bombardiraju katedralu u Sevilli - rekao je Šuker u svom prvom intervjuu u Španjolskoj, za kasnije ugašene novine Diario 16.

Njegova izjava odnosila se na bombardiranje starog Dubrovnika.

Bile su to godine kada je Sevilla liječila rane nakon odlaska Austrijanca Antona Polstera koji je od 1988. do 1991. zabio 55 golova u 102 utakmice. Njega je zamijenio Ivan Zamorano. Došao je zatim Šuker. Igrajući sa Zamoranom, činili su se kao savršeni par. Njegov debi je probudio ono što će kasnije lokalni mediji nazvati Šukeromanija. Te hladne srijede, u studenom 1991,. zabio je tri gola u pobjedi od 4-1 nad Espanyolom u kup-utakmici. Pa ipak, te sezone postigao je samo šest golova u prvenstvu.

Diegova sreća

Godine 1992. Čileanac je otišao u Real Madrid, a Šuker se susreo s Diegom Maradonom pristiglim iz Napolija. Argentinac je u talijanskom klubu bio kralj. U ožujku 1991. igrao je protiv Barija, a nakon utakmice napravljena je doping-kontrola. Pronađeni su uzorci kokaina. Idući mjesec dobiva kaznu od 15 mjeseci zabrane igranja. Imao je već 30 godina i to bi mu mogao biti kraj karijere. Kada mu je u lipnju 1992. istekla kazna, prima poziv trenera Carlosa Salvadora Bilarda, s kojim je 1986. osvojio Svjetsko prvenstvo i koji je upravo potpisao za Sevillu:

- Diego, dođeš ovamo? Živi se odlično i moći ćeš se polako vratiti igranju.

Predsjednik Seville Cuervas doveo je Argentinca u Sevillu kao završni udarac za međunarodni Expo sajam koji je grad organizirao te 1992. Za 32-godišnjeg nogometaša plaćeno je 750 milijuna peseta.

- Spreman sam za odigrati 45 minuta, no bude li me podržavala, publika će mi dati zrak koji mi nedostaje - rekao je tada Maradona.

Dobio je dres s brojem 10 i kapetansku vrpcu. U svom debiju, prijateljskoj utakmici protiv Bayerna, Maradona je odigrao 90 minuta i dao smrtonosni pas, a Šuker poentirao.

- Ovo je sreća koja se može usporediti s rođenjem mojih kćeri - rekao je Maradona.

Hrvatski napadač najavio je svoj dolazak na veliku scenu. Šuker je uz njega zabio 13 golova u prvenstvu te još dva u kupu. U obrani Seville je tada igrao Diego Simeone, aktualni trener Atletico Madrida.

Kada je Maradonina jednogodišnja epizoda završila, Šuker je postao glavni protagonist. U sezoni 1993/94. zabio je 23 pogotka u prvenstvu te tri u Kupu. U sezoni 1994/95. zabio je 17 u prvenstvu te tri u Kupu. Sezonu kasnije, njegov vrhunac u klubu kulminirao je u Pireju. Iz slobodnog je udarca tijekom produžetka zabio gol koji je odveo Sevillu u osminu finala Kupa UEFA-a. Tisuće seviljista dočekale su Šukera na aerodromu. Nakon toga je došla Barcelona kojoj je također zabio gol iz slobodnog udarca. I tu je bio kraj.

Kao da je toreador

Odigravši jedva šest europskih utakmica za Sevillu koja je htjela, ali nije mogla, Šuker se oprostio jednog toplog proljetnog popodneva. S treninga Hrvatske, koja se tada pripremala za Europsko prvenstvo 1996., otišao je u Sevillu privatnim avionom kako bi potvrdio njen ostanak u ligi. U odlučujućoj utakmici protiv Salamance zabio je tri gola. Jedan nezaboravan bio je lob kojim je eruptirao Sanchez-Pizjuan. Nošen na ramenima i darivan cvijećem proslavljen je poput toreadora.

- Ondje su ga tako i doživljavali, više kao umjetnika nego klasičnog napadača - kaže novinar Florido.

U 177 utakmica zabio je 90 golova što ga je pretvorilo u šestog najubojitijeg strijelca u povijesti kluba. Više su zabili Guillermo Campanal, Juan Arza, Juan Araujo, Frederic Kanoute i Luis Fabiano.

Sevilla se od tada punila karizmatičnim idolima poput Šukera. U posljednjem desetljeću, gotovo čudesnom za klub s juga Španjolske, Sevilla je izrasla u ekipu koja tri godine zaredom osvaja Europsku ligu.

Linker
24. travanj 2024 15:40