Getty Images
ISCOVA SUDBINA

U REALU UVIJEK SPORAN I NA TRANSFER LISTI, A UPRAVO ZBOG NJEGA JE ŠPANJOLSKA PRVI FAVORIT SP-A U RUSIJI 'Ne osjećam da mi Zidane vjeruje!'

Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 30. ožujak 2018. 18:44

Tisuće Argentinaca s tribina madriskog stadiona Wanda Metropolitano u nevjerici su promatrale kako španjolski reprezentativci tresu mrežu njihovih vratara. Euforija s kojom su ušli na stadion potpuno se ugasila u drugom poluvremenu pripremne utakmice. S ostalih tribina orilo se skandiranje “Živjela Španjolska” dok je na semaforu svijetlilo 6:1.

Argentinski reprezentativci odbili su davati izjave nakon utakmice, dok je njihov izbornik Jorge Sampaoli na konferenciji za medije odgovarao na pitanja gledajući u pod i nervozno vrteći prstima platnenu narukvicu.

- Naša igra bila je dobra u prvom poluvremenu. Tada je to bila izjednačena utakmica, no nogomet se igra 90 minuta, a ne 45 - rekao je Sampaoli.

- U drugom dijelu smo izgubili ravnotežu i čvrstinu. Španjolska reprezentacija nas je ‘izudarala’ sa svih strana - dodao je argentinski izbornik.

Ovacije navijača

Od kada je preuzeo klupu španjolske reprezentacije u ljeto 2016. godine, izbornik Julen Lopetegui je upisao 13 pobjeda i 5 neodlučenih rezultata. Nije ga pobijedio niti jedan od bivših svjetskih prvaka s kojima se susreo. S Njemačkom i Engleskom je remizirao, a slavio protiv Francuske, Italije i Argentine.

- Jedna stvar su prijateljske utakmice, a nešto posve drugo je svjetsko prvenstvo - nastojao je ublažiti euforiju Lopetegui.

Te noći njegovi igrači su se napunili nezapamćenim samopouzdanjem. Jedan od njih toliko se oslobodio da se nije ustručavao ‘prokazati’ svog klupskog trenera Zinedine Zidane.

“Iscooo! Iscooo!”, grmilo je s tribina nakon što je 25-godišnji Isco Alarcon driblinzima i hat-trickom zapečatio sudbinu izbezumljenih Argentinaca. Upitan kako je igrati pod vodstvom Lopeteguija, odgovorio je:

- Julen mi minutama na terenu pokazuje da mi vjeruje. U Real Madridu ne osjećam da mi se vjeruje, a to je nešto što je potrebno nogometašu. Možda je problem u meni te nisam znao steći povjerenje trenera. Potrebno je nastaviti raditi kako bih stekao Zidanovo povjerenje.

Isco, koji je bio ključna figura europskog prvaka na početku sezone, od siječnja ove godine ne uspijeva biti regularni član prve postave Kraljevskog kluba, djelomično i zbog toga jer se oporavio od ozljede Gareth Bale. Ofenzivni vezni igrač rođen u južnom gradu Malagi započeo je u udarnoj postavi 18 od 29 utakmica Real Madrida, no samo je četiri od njih odigrao svih 90 minuta.

Želi se dokazati

- Kada nemam kontinuitet u svojoj momčadi, u život me vraćaju utakmice s reprezentacijom. Imam veliku želju dokazati da sam dobar igrač - istaknuo je Isco, iza kojeg su 27 susreta i 10 golova u crvenom španjolskom dresu. Mediji su ga prošli vikend povezali s Manchester Cityjem, premda u Madridu ima ugovor do 2022. godine. Isco za sada želi da što prije dođe Svjetsko prvenstvo u Rusiji te smatra da Španjolska prilagođava svoju formu upravo onako kako je potrebno, što se vidjelo u dvoboju s Argentinom.

- Ovo što smo napravili ima težinu. Unatoč ovakvom rezultatu nije bilo jednostavno. Nisu nam Argentinci nimalo olakšali, bili su jako agresivni. Stvaramo jako dobru momčad, s budućnošću. Imamo kompaktnu momčad. No, ne smijemo zaboraviti da je ovo samo priprema za Svjetsko prvenstvo - zaključio je Isco, koji je igrao u napadu na lijevoj strani u formaciji 4-3-3. Središnji napadač bio je Diego Costa, koji je počeo igrati nakon što se u siječnju vratio u Atletico Madrid, dok je na desnoj strani bio Marco Asensio, još jedan od igrača koji se bore za minute u Real Madridu.

- Zadovoljan sam jer smo bili efikasni u napadu - napomenuo je Asensio.

- Tijekom sezone uvijek se događa puno stvari, ponekad igraš bolje, a ponekad lošije - rekao je, dodavši da ne zna zašto Isco u Real Madridu nije imao kontinuitet.

Obojica su se u međuvremenu vratila u sportski kamp Real Madrida pripremajući se za utakmice protiv Las Palmasa, Juventusa i Atletico Madrida, koji im u sljedećem razdoblju slijede u prvenstvu i Ligi prvaka.

- Ove dvije prijateljske utakmice, protiv Njemačke i Argentine, svjetskog prvaka i doprvaka, pokazale su nam da smo na visini zadatka - zaključio je 22-godišnji Asensio.

Koke, vezni igrač španjolske reprezentacije i Atletico Madrida, rekao je kako bi Isco među crveno-bijelima imao kontinuitet igara koji mu nedostaje u Real Madridu.

- Isco je dobar, s njim sam u reprezentaciji i kada igra za nas je najbolji. Ne znam što se događa iz dana u dan s njim, ne znam što je u Zidaneovoj glavi, to je pitanje za njih. Obožavam Isca, pa ako tamo nema kontinuitet možda bi ga imao kod mene u Atleticu - rekao je 26-godišnji Koke koji za madridske crveno-bijele igra od 2011. godine.

Kapetan Real Madrida i Španjolske, Sergio Ramos, nastojao je čitavu situaciju s Iscom ipak primiriti.

- Ne znam je li se Isco loše izrazio, nisam ga slušao, no on je veliki igrač te i Zinedine Zidane i Julen Lopetegui imaju povjerenja u njega. On je važan i Real Madridu i Španjolskoj - napomenuo je 31-godišnji Ramos.

Josep Guardiola ga ovog ljeta želi dovesti u Man. City?

Menadžer lidera engleskog nogometnog prvenstva Manchester Cityja Josep Guardiola spreman je ponuditi Real Madridu čak 85 milijuna eura za veznjaka Isca (25) ovog ljeta, tvrde britanski i španjolski mediji. Francisco Roman Alarcon Suarez, poznatiji kao Isco, prošle je godine produžio ugovor s Kraljevskim klubom do 2022. godine, uz nevjerojatnu odštetnu klauzulu od 700 milijuna eura, što barem na prvi pogled kvari Guardioline planove. Međutim, španjolski mediji navode kako je Isco zatražio transfer na Otok, jer nije zadovoljan statusom kojeg trenutačno ima na Santiago Bernabeuu.

Ukoliko bi se ovaj transfer realizirao, Isco bi postao najskuplji igrač u povijesti Građana. Rekord sada drži Belgijanac Kevin de Bruyne, koji je u Manchester City stigao 2015. godine iz redova Wolfsburga za 70 milijuna eura. Isco je, inače, nogometnu karijeru započeo u Valenciji, potom je od 2011. do 2013. godine igrao za Malagu, a 2013. je preselio u Real Madrid za 30 milijuna eura.

Linker
20. travanj 2024 15:01