Milos Bicanski/Getty Images / Getty Images
ZAKLJUČCI SASTANKA

UEFA POTVRDILA! ZA DVIJE GODINE KREĆE NOVO NATJECANJE POD NAZIVOM 'EUROPSKA KONFERENCIJSKA LIGA' Izabrani i domaćini finala LP od 2021. do 2023.

Piše: HinaObjavljeno: 24. rujan 2019. 23:43

Čelništvo Uefe potvrdilo je kako će u sezoni 2021./22. krenuti novo natjecanje pod nazivom Europska konferencijska liga. Bit će to treće Uefino natjecanje kada je jačina u pitanju, iza Lige prvaka i Europske lige, a pobjednik bi tako stekao pravo direktnog nastupa u Europskoj ligi iduće sezone.

Novo natjecanje tako daje priliku i manjim klubovima da se natječu u Europi, a sami format će biti isti kao onaj Europske lige, osam skupina po četiri momčadi obzirom da Uefa također razmatra da se drugo natjecanje po jačini smanji s dosadašnjih 48 klobova na 32.

Državni prvaci će i dalje igrati Ligu prvaka ili njezine kvalifikacije dok će ostale momčadi koje imaju manje koeficjente ići će u kvalifikacije za Konferencijsku ligu umjesto u početnu fazu Europske lige.

Također je odlučeno kako će Sankt Petersburg, Muenchen i London biti gradovi domaćini finala nogometne Lige prvaka od 2021. do 2023. godine.

Milos Bicanski/Getty Images
Getty Images
Prvi čovjek Uefe Aleksandar Čeferin

Finale Lige prvaka 2021. godine bit će odigrano na Sankt Petersburg stadionu i bit će drugo kojem će domaćin biti neki od ruskih gradova. Prethodno je moskovski stadion Lužnjiki ugostio finale 2008. godine u kojem je Manchester United boljim izvođenjem udaraca s 11 metara svladao Chelsea.

Domaćin finala Lige prvaka 2022. godine bit će Muenchen i Nogometna Arena, poznatija kao Allianz Arena. Bayern je 2012. godine na svom stadionu ostao bez pehara u finalu u kojem je prvakom postao Chelsea boljim izvođenjem jedanaesteraca.

Londonski Wembley će 2023. godine po osmi put biti domaćinom finala Lige prvaka. Posljednje dvije momčadi koje su na kultnom stadionu osvajale pehar 's velikim ušima' bile su Barcelona (2011.) i Bayern (2013.). Wembley će u međuvremenu biti i domaćinom polufinala i finala EURA 2020. godine.

Linker
20. travanj 2024 12:21