Niko Kovač
 REUTERS/Wolfgang Rattay
BAVARCI NE ŠTEDE

UGOVOR S BAYERNOM MOGAO BI KOVAČA GURNUTI NA LISTU 10 NAJPLAĆENIJIH TRENERA SVIJETA Niko bi na klupi mogao zarađivati više nego kao igrač

BAVARCI NE ŠTEDE Posljednji treneri minhenskog kluba imali su goleme plaće, za pretpostaviti je da mnogo manju neće imati ni hrvatski stručnjak
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 15. travanj 2018. 12:36

Osim velikih obveza, ali i izazova koje donosi Bayernova klupa, ne treba zanemariti ni financijsku stranu priče. Dok je u Eintrachtu Niko Kovač po sezoni inkasirao 1,5 milijuna eura, velika je vjerojatnost da će ubuduće biti jedan od najplaćenijih trenera na svijetu.

Naime, Bayern je uvijek bio izdašan prema ljudima koji su vodili momčad, tako je primjerice Ottmar Hitzfeld početkom ovog stoljeća imao 4 milijuna eura po sezoni. Ta svota ni sada nije malena jer u svijetu postoji tek nekolicina stručnjaka koji trenutačno zarađuju više. Primjerice Zinedine Zidane, prvi čovjek koji je obranio titulu u Ligi prvaka, u Realu ima godišnju plaću nešto veću od pet milijuna eura. Njegov kolega iz Atletica Diego Simeone svaku sezonu završi bogatiji za šest milijuna eura, Antonio Conte u Chelseaju ima 7,9 milijuna, dok Jürgen Klopp od Liverpoola inkasira 8,3 milijuna eura godišnje.

FRANKFURT AM MAIN, GERMANY - APRIL 08:  Head coach Niko Kovac of Frankfurt looks on prior to the Bundesliga match between Eintracht Frankfurt and TSG 1899 Hoffenheim at Commerzbank-Arena on April 8, 2018 in Frankfurt am Main, Germany.  (Photo by Alex Grimm/Bongarts/Getty Images)
Alex Grimm/Bongarts/Getty Images

Jedan od velikih razloga zašto je Arsene Wenger uporan i ne misli se tako lako odreći klupe Arsenala leži u činjenici da mu Topnici svake godine isplate 10,6 milijuna eura. Ispred njega su još samo dvojica trenera, oba dolaze iz Manchestera: Jose Mourinho u Unitedu ima 14,5 milijuna, dok je apsolutni rekorder Pep Guardiola, koji u Cityju godišnje ima okruglo 20 milijuna eura, a čelnici mu nude novi ugovor po kojem bi trebao dobivati čak 23 milijuna.

Soccer Football - Champions League Quarter Final Second Leg - Manchester City vs Liverpool - Etihad Stadium, Manchester, Britain - April 10, 2018   Manchester City manager Pep Guardiola gestures to referee Antonio Miguel Mateu Lahoz at half time   REUTERS/Darren Staples
REUTERS/Darren Staples

Katalonac je i u Bayernu bio najplaćeni trener na svijetu, u tri sezone zaradio je 51 milijun eura, odnosno 17 po sezoni. Njegov nasljednik Carlo Ancelotti imao je 12 milijuna, a sada Jupp Heynckes inkasira milijun eura mjesečno. Zanimljivo da 72-godišnjak nema ugovor s klubom, nego je taj aranžman samo usmeno dogovoren.

FREIBURG IM BREISGAU, GERMANY - MARCH 04: Head coach Jupp Heynckes of Muenchen looks on during the Bundesliga match between Sport-Club Freiburg and FC Bayern Muenchen at Schwarzwald-Stadion on March 4, 2018 in Freiburg im Breisgau, Germany. (Photo by Simon Hofmann/Bongarts/Getty Images)
Simon Hofmann/Bongarts/Getty Images

U tom će smjeru, vjerojatno, ići i Kovačeva primanja; kada su već odlučili za njega platiti odštetu, sumnjamo da će štedjeti na njegovoj plaći. Uostalom, Bayern je prava tvornica novca, godišnji prihod veći je od 600 milijuna eura, a i igrači se ne mogu potužiti na primanja. Trojac Lewandowski, Neuer i Müller najbolje je plaćen, 15 milijuna eura po sezoni, iza njih je James Rodriguez s 13 i Franck Ribery, koji je dosad primao 12 milijuna. Novi ugovor koji 35-godišnji Francuz potpiše vjerojatno će biti manji. Po 11 milijuna godišnje zarađuju Boateng, Alaba i Thiago, Hummels ima 10, a najmanju plaću od svih prvotimaca ima Joshua Kimmich, koji godišnje inkasira tri milijuna eura, no to će ubrzo promijeniti - spremaju mu novi ugovor nakon što su se opekli s Tonijem Kroosom, kojem nisu htjeli podignuti primanja, pa je ovaj otišao u Real.

Sve u svemu, Niko Kovač u trenerskoj će karijeri zarađivati više nego tijekom igračke. A nije baš da se može potužiti na primanja koja je imao u 18 godina profesionalnog igranja nogometa...

---------------------------------------------------------------

Koliko je Bayern plaćao svoje zadnje trenere?

Josep Guardiola

17.000.000 € godišnje

Carlo Ancelotti

12.000.000 € godišnje

Jupp Heynckes

1.000.000 € mjesečno

---------------------------------------------------------------

Godišnji ugovori trenerskih 'teškaša':

Josep Guardiola

⊲ trener Man. Cityja

⊲ 47 godina

⊲ godišnje 20.000.000 €

Jose Mourinho

⊲ trener Man. Uniteda

⊲ 55 godina

⊲ godišnje 14.500.000 €

Arsene Wenger

⊲ trener Arsenala

⊲ 68 godina

⊲ godišnje 10.600.000 €

Jürgen Klopp

⊲ trener Liverpoola

⊲ 50 godina

⊲ godišnje 8.300.000 €

Antonio Conte

⊲ trener Chelseaja

⊲ 48 godina

⊲ godišnje 7.900.000 €

Diego Simeone

⊲ trener Atletica

⊲ 47 godina

⊲ godišnje 6.000.000 €

Zinedine Zidane

⊲ trener Real Madrida

⊲ 45 godina

⊲ godišnje 5.000.000 €

---------------------------------------------------------------

Linker
21. travanj 2024 13:22