Lani je naslov osvojila momčad Quattro Leones
 Damir Krajac / CROPIX
PRIJAVE OD 4. DO 11. STUDENOG

USUSRET 49. IZDANJU MALONOGOMETNOG SPEKTAKLA KUTIJE ŠIBICA Bivši dinamovac otkrio anegdotu: 'Kao junior Dinama izgubio sam kapetansku vrpcu...'

Piše: Iva PrpićObjavljeno: 25. listopad 2019. 18:09

Malonogometni turnir Kutije Šibica polako se primiče svom 49. izdanju. U skoro pola desetljeća postojanja Kutija šibica okupila je brojne domaće i regionalne malonogometaše, a upravo su na kvartovskim dvoranskim parketima neka zvučna imena hrvatskog velikog nogometa učinile svoje prve zapaženije poteze.

Osim već spomenutog 49. izdanja Kutije šibica, u sklopu najvećeg malonogometnog turnira u regiji održat će se i 13. Veteranski malonogometni turnir, četvrti po redu turnir za malonogometašice te 26. izdanje Male Kutije Šibica namijenjeno mlađim uzrastima. Tradicionalnu sportsku manifestaciju najavili su u zagrebačkom Domu sportova ugledna imena koja su ostavila svoj trag u 49-godišnjoj povijesti ovog malonogometnog spektakla.

- I dalje sam pod dojmom prošlogodišnjeg izdanja Kutije šibica, a nadam se da će i ovo koje je pred nama biti jednako uspješno. Turnir počinje 23. studenog i tradicionalno traje do kraja godine, a prijave će se održati od 4. do 11. studenog. Jako je važno naglasiti da nedostaje još jedna godina do jubilarnog 50. izdanja ovog popularnog turnira. Nagradni fond i dalje ostaje isti, a radi se o cifri od 320 tisuća kuna. Osim u Domu sportova, utakmice će se održati i u dvoranama na Trnskom, Pešćenici i Dubravi kako bi svi naši kvartovi dobili prigodu da u svojoj blizini mogu prisustvovati turniru. I ove godine turnir je donatorskog karaktera, a suradnju smo ostvarili sa Ženskom sobom - Centru za seksualna prava, izjavio je Marinko Tomić, ravnatelj ustanove Upravljanje sportskim objektima i predsjednik organizacijskog odbora malongometnog turnira Kutije šibica.

- Kutija šibica je svoj veliki procvat doživjela zbog kvartovskih momčadi. Od 1982. do 1988. godine, broj prijavljenih momčadi nije se spuštao ispod 500, što znači da je preko 5 tisuća nogometaša sudjelovalo na turniru. Prošle godine je turnir svojila kvartovska ekipa Quattro Leones što je donijelo jedan prekrasan osjećaj povratka Kutije šibica svojim izvorima. Igrao sam za jednu ulicu koja se zvala Grahorova, bili smo prvaci Jugoslavije 1984. godine. Godine 1977. igrali smo u finalu Kutije šibica protiv momčadi koju je vodio upravo Mladen Vušak. U to vrijeme je bio izuzetno jak taj "kvartovski osjećaj", stoga sam sretan što je i prošle godine jedna momčad koja je nikla na prijateljstvu i zajedništvu uspjela osvojiti ovaj malonogometni turnir, rekao je sportski novinar Anton Samovojska.

Prva Kutija šibica održana je 1971. godine, a začetnici projekta bili su profesor Ivan Varga i Mladen Vušak.

- Prvih dana nismo mislili da će Kutija šibica doživjeti ovakve razmjere. Izuzetno mi je drago zbog tog "kvatrovskog osjećaja" i gledatelja koji su došli pogledati turnir u svojim kvartovima. Vjerujem da će se Kutija šibica i dalje nastaviti razvijati.

I ove će sezone svoj doprinos na Kutiji šibica dati legendarni Krešimir Čivrag koji se može pohvaliti s osam seniorskih i jednim veteranskim naslovom.

- Prije 30 godina prvi put sam se natjecao u Kutiji šibica. Bio sam oduševljen jer sam prvi put mogao odmjeriti snage s poznatim igračima Dinama. Tada sam imao 16 godina, a ekipa se sastojala od mojih kolega iz razreda. Bio sam izuzetno ponosan što smo konkurirali u Kutiji šibica. Mislim da bi svi treneri nogometnih klubova trebali dopustiti svojim igračima da igraju na Kutiji jer veliki Robert Prosinečki je rekao: "Ako nisi osvojio Kutiju šibica, nisi ništa osvojio", izjavio je Čivrag.

Svojih malonogometnih početaka prisjetio se i nekadašnji nogometaš Dinama, Jerko Leko, koji je otkrio kako se natjecao u Kutiji šibica usrkos prijetnji od kazni i ozljeda.

- Meni je Kutija oduvijek predstavljala puno, samo da igram. Kao junior Dinama izgubio sam kapetansku vrpcu jer sam bez dozvole trenera na dan utakmice ujutro igrao Kutiju. Treneri se strahuju od ozljeda svojih igrača, ali mislim da ih trebaju pustiti da se natječu jer je to veliki gušt, zaključio je Leko koji će konkurirati na turniru i ove godine.

- Kutija šibica osim promoviranja sportskog duha, ima pozitivan učinak i na gospodarstvo i turizam grada Zagreba. Vrijeme održavanja turnira poklapa se s Adventom, a siguran sam da Kutija utječe na veću posjećenost Zagreba. Grad Zagrev će donirati Ženskoj sobi onoliko koliko će biti prikupljeno tijekom finala turnira. Apeliram da se nagradni fond za muškarce i žene izjednači, cilj je da se mali nogomet popularizira i kod ženske populacije, rekao je gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić.

Cijena pojedinačne karte iznosi 10 kuna za sve utakmice, a moguće je kupiti i paket ulaznica za četvrtfinale, polufinale i finale u cijeni od 50 kuna. Karte će se moći kupiti i putem portala Sportkih novosti.

Kotizacije se neće mijenjati, te one iznose 1000 kuna za seniore i veterane, te 200 kuna za žensku Kutiju šibica.

Prijave se mogu vršiti u Domu sportova, preko službene web stranice Kutije šibica, te preko portala Sportskih novosti.

PRVA KUTIJA ŠIBICA

Prvo izdanje turnir je doživio 1971. godine u organizaciji Mladena Vuška i Ivana Varge. Na prvom turniru nastupilo je osam momčadi, a prvi pobjednici bili su malonogometaši zagrebačkog Končara. Trostruki strijelac tada je bio Mladen Vušak, a u gledalištu je bilo oko petsto gledatelja.

Linker
24. travanj 2024 16:57