Rijeka's midfielder Josip Brezovec (L) heads the ball during the UEFA Europa League Group I football match Real Betis Balompie vs HNK Rijeka at the Benito Villamarin stadium in Sevilla on December 12, 2013. AFP PHOTO/ GOGO LOBATO
 GOGO LOBATO / AFP
HRVATI U STRANOM SVIJETU

VELIKA TEMA SPORTSKIH NOVOSTI Kako su se igrači koji su na ljeto napustili HNL snašli u inozemstvu: Riječani blistaju i na tom polju

Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 07. studeni 2016. 19:52

Svakog prijelaznog roka, više ljeti nego zimi, Hrvatska nogometna liga pretvara se u ”import-export” tvrtku. Većini domaćih igrača cilj je ostvariti transfer u inozemstvo (zapad ili istok, relativno nebitno) gdje su godišnje gaže u ugovorima bolje, a klubovi stabilniji. Većini stranih igrača nije cilj ostati na hrvatskim pustopoljinama već naše prvenstvo vide kao odskočnu dasku za, pogodili ste, inozemstvo.

Često se u novinskim tekstovima analizira odrađeni “mercato” od strane određenog kluba, ali najčešće ili gotovo uvijek se valorizira samo “import” stavka.

Brezovec, Balaj, Dangubić...

U ovom tekstu pokušali smo “pokriti” sve nogometaše, bilo strane bilo domaće, koji su ovog ljeta napustili HNL te se otisnuli u inozemne lige. Uz malu napomenu, u statistiku je tek dijelom uključen jučerašnji nogometni dan...

Počnimo s liderom Rijekom koja je ovog ljeta dobro tržila. Samardžić igra stalno u Henanu, Tomasov kod Mamića u Arabiji, Močinić se stabilizirao u Rapidu, ali i dalje čeka na prvijenac, kao i Roman Bezjak u Bundesligi. Slovenac minutažu ima, no nema golova... Na Rujevici je zabijao kao na traci. Međutim, ono što je vrlo interesantno su sjajne brojke Josipa Brezovca u Šerifu, Bekima Balaja u Tereku i Filipa Dangubića u slovenskom Krškom. Čak je i Odise Roshi, koji je u Bijelima bio rezerva, upisao četiri asistencije u Rusiji.

Tomislav Kristo / CROPIX

Kako je u Moldaviji, ispričao nam je Josip Brezovec.

- Jako sam zadovoljan, imam najbolju statistiku u karijeri. Sa šest golova sam drugi strijelac lige, sa sedam asistencija najbolji dodavač i ne mogu biti zadovoljniji, jer nisam ni trenutka požalio zbog dolaska ovdje. Imam ugovor još godinu i pol dana i samo razmišljam o tome, a hoće li dobre igre rezultirati nekom novom ponudom,nije nešto čime se u ovom trenutku zamaram.

Igrate ofenzivnije nego u HNL-u?

- Igram polušpicu, zapravo igram poziciju koju sam igrao u mlađim kategorijama, ofenzivnije nego što je to bio slučaj, primjerice u Rijeci. Mislim da tu mogu pružiti maksimum, igram najbliže onome što se meni sviđa jer sam bliže golu, mogu zabiti i asistirati i u tom smislu mislim da igram najbolji nogomet u karijeri.

Kakve su ambicije Šerifa?

- U klubu je sve na vrhunskom nivou, uvjeti koje imamo su impresivni, tako da stvarno uživam igrati ovdje. U prvenstvu smo trenutno drugoplasirani, ali imamo još međusobnu utakmicu s vodećim, imamo najbolju momčad i siguran sam da ćemo biti prvi. Doma redovito dobivamo, na gostovanjima tereni malo lošiji, ali u globalu je liga dosta dobra. Ostaje velika žal za Ligom prvaka jer mislim da smo imali lijepu priliku za zapažen rezultat u europskim okvirima. U obje utakmice protiv Hapoela Be’er Sheva smo bili bolji, zaslužili prolaz, jer smo odigrali na visokoj razini, ali i to je nogomet. Kada vidim kako je Hapoel dalje igrao u Europi onda je taj žal još i veći - zaključio je Brezovec.

Dobri Sušić i Milić

Modri iz Maksimira prodali su Pjacu, Roga i Eduarda u velike klubove, no samo je prvi uhvatio kakav-takav kontinuitet u Juventusu. Rog je osuđen na čekanje u Napoliju, a valjda ni portugalski vratar nije mislio da će braniti na Stamford Bridgeu. Od ostalih zanimljivosti, Damir Šovšić (jedini Dinamov igrač koji je zabio gol) i Mario Musa igraju dobro u Izraelu, potonjem se čak otvorila mogućnost da nastupa za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Nema sumnje da Musa ne bi došao do tih visina da je ostao u Maksimiru...

Od važnijih prvotimaca, Hajduk je ovog ljeta prodao Hrvoja Milića i Tina Sušića. Oba igraju vrlo korektno, jedan u Fiorentini, drugi u Genku, čini se da su se dobro snašli u novim sredinama, baš kao i Matija Špičić te Tomislav Šorša koji su otišli iz Osijeka.

Možda i najbolji ovoljetni potez povukao je Filip Ozobić. Nakon dobre sezone u Koprivnici otisnuo se u Gabalu gdje je već skupio 22 nastupa! Azerbajdžanski klub, naime, igra na dva fronta, Ozobić je standardan u prvenstvu i Europskoj ligi, briljira sa šest pogodaka i osam asistencija, a što se tiče Slaven Belupa, za istaknuti su i Nikola Jambor koji hvata formu u Lokerenu te Brlek u Wisli.

CROPIX

Tržište pokazuje da Toplak radi sjajan posao u Zaprešiću. ‘Izmislio’ je Iliju Nestorovskog, prvog napadača Palerma, a probudio je Dominika Glavinu koji žari i pali po slovenskom prvenstvu. Dario Rugašević skupio je šest nastupa u GazMetanu, Bagarić, Bručić i Galović igraju u Ashdodu, Blagojević u Žalgirisu, a Franjić u Gabali. Karlo Bartolec super se snašao u danskom Nordsjellandu, a statistika i novi klubovi prošlogodišnjih istarskih igrača najbolje pokazuje s kakvim materijalom je radio Andrej Panadić. Samo Tomić (Liepaja) i Heister (Beitar) su vrijedni spomena...

----------------------------------------------------------------

52 igrača, 57 pogodaka, 36 asistencija
RIJEKA
- 9 igrača, 23 pogotka, 14 asistencija
DINAMO
- 8 igrača, 1 pogodak, 2 asistencije, 5 primljenih pogodaka
ISTRA 1961
- 8 igrača, 4 gola, 1 asistencija
SPLIT
- 7 igrača, 1 pogodak, bez asistencije
SLAVEN BELUPO
- 7 igrača, 10 pogodaka, 9 asistencija, 6 primljenih pogodaka
HAJDUK
- 5 igrača, 4 pogotka, 4 asistencije
OSIJEK
- 2 igrača, bez pogotka, 2 asistencije
INTER
- 2 igrača, 15 pogodaka
CIBALIA
- 1 igrač, bez pogotka, 1 asistencija
LOKOMOTIVA
- 3 igrača, bez pogotka, 4 asistencije

----------------------------------------------------------------

Linker
23. travanj 2024 17:31