Foto: Tom Dubravec / CROPIX
VAŽNA KARIKA

VELIKA VIJEST ZA HAJDUK NAKON ODLASKA ERCEGA! NAPADAČ PRODUŽIO S HAJDUKOM, PA NAJAVIO 'Vjerujem da ću se vratiti jači nego sam bio!'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 13. siječanj 2018. 09:46

Dok se čeka na produljenje ugovora s Ohandzom, s Hajdukom se to učinio Marko Futacs! Do ljeta 2019. godine bit će mađarski centarfor igrač Hajduka ili, bolje rečeno, ugovor s Bijelima potpisao je na još godinu i pol dana.

- Vrlo sam sretan što sam produžio ugovor s Hajdukom. Vrlo mi je bitno povjerenje koje mi je klub ukazao, na čemu sam iznimno zahvalan. Veselim se činjenici što sam ostao u Splitu. Sada sam potpuno miran i svakim sam treningom bliže povratku na travnjak. Vjerujem da ću se vratiti jači nego sam bio! - poručio je Futacs nakon produljenja ugovora s Hajdukom.

Stop špekulacijama

Time je sportski direktor Mario Branco napravio odličan potez, jer produljenjem ugovora s 27-godišnjim Mađarom zaustavljene su moguće špekulacije oko toga što će biti s Futacsem do kraja ove sezone. Promptno je reagirao Branco nakon što je u medije izašla ideja kako bi se Futacsa mijenjalo za Tomasova u eventualnoj razmjeni s Rijekom. Ali, baš kako smo i jučer naglasili, nema razmjene - Futacs ostaje u Hajduku. Sada s produženim ugovorom i nadom da će što prije biti spreman za povratak.

 Dugopilje, 130717
Sportski centar Hrvatskih vitezova
 Prva utakmica 2. pretkola Europske lige izmedju HNK Hajduka i  PFC Levski Sofia.
 Na fotografiji: Marko Futacs.
 Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX / CROPIX

Posljednji susret za Bijele, najbolji strijelac prošlogodišnjeg izdanja HNL-a odigrao je početkom kolovoza prošle godine protiv Dinama u Maksimiru. Ozlijedio je križne ligamente i tri tjedna kasnije već je podvrgnut operativnom zahvatu u Portu. Rehabilitacija traje već peti mjesec, ali optimistične najave govore kako bi se Futacs mogao spremiti do polufinala Kupa s Lokomotivom.

U utorak poslijepodne stigao je u Split, a jučer se priključio treninzima pod vodstvom Željka Kopića. S Bijelima će Futacs na pripreme u Tursku, to nije sporno, a pritom je objavljeno kako će jedan dio priprema obavljati samostalno, dok će dio raditi s momčadi.

Zasad je sigurno da će propustiti dva prvenstvena ogleda na startu proljeća, vjerojatno i treći s Belupom, ali za polufinale s Lokomotivom očekuje se povratak u konkurenciju za momčad.

Ključan za Carrilla

Povratkom Futacsa dobit će Kopić jaču konkurenciju za proljeće, ali moguće je da će pritom modificirati i sustav.

Naime, na kraju jeseni igrao je Kopić s tri napadača, s tim da je Ohandza bio središnji, a Said i Erceg krilni u formaciji 4-3-3. Znao je pritom i Said uskočiti u sredinu, Ohandza otići na krilo, a znakovito je da je Almeida, kao četvrti napadač, dobivao prigode u završnici dvoboja.

Futacs je prošle sezone bio ključni igrač u Carrillovoj koncepciji. Sve lopte išle su na Mađara, on je bio taj koji ih je spuštao za Ercega, a uz to i sam je zabijao. Postigao je 18 pogodaka postavši prvi igrač Hajduka s titulom golgeter lige nakon dugih 25 godina. Ali, ozljeda je Futacsa ove sezone ostavila samo na jednom pogotku kojeg je postigao iz kaznenog udarca na utakmici s Levskim na startu europskih kvalifikacija.

Ispred Almeide

Carrillo ga je čuvao u prvenstvu, držao svježim za europske utakmice, a kada je ušao na Maksimiru, u derbiju s Dinamom, nakon 29 minuta igre nezgodno je stao i stradalo mu je koljeno. Bila je to jedina prvenstvena utakmica u kojoj je Futacs nastupio ove sezone.

Poslije pet mjeseci stanke, u Turskoj ćemo vidjeti kako napreduje Futacs i koliko brzo će se vratiti u formu.

Shodno tome će dobiti i minutažu, ali s obzirom na to da ima ugovor još godinu i pol dana, razvidno je da je Mađar u prednosti nad Almeidom. Kopić sa zdravim Futacsem ima četiri internacionalca u napadu i može kombinirati igru s dva ili tri napadača. Ohandza je dokazao da ima mjesta, da je prvi među špicevima, a uz njega može Kopić imati Saida, ali i Futacsa kao središnjeg ukoliko će igrati 4-3-3. Jasno, najbolja vijest za trenera Bijelih bit će onog trenutka kada se Futacs potpuno oporavi, kada bude spreman zaigrati pod maksimalnim naporom.

Implicira li produljenje Futacsa i činjenicu da Hajduk neće u kupnju napadača nakon odlaska Ercega? Čini se logičnim, jer uz četiri iskusna špica i mladog Delića koji kuca na vrata značajnije minutaže u prvoj momčadi, nema potrebe za šestim napadačem. Uostalom, pripreme su započeli Šego i Kovačević iz B momčadi, pa će Kopić prvo provjeriti koliko se mladi napadači mogu nositi s konkurencijom, jer iskusnih ionako već dovoljno ima.

Linker
24. travanj 2024 13:03