Joosep Martinson/Getty Images
NESRETNIK HRVATSKOG NOGOMETA

VELIKE MUKE BIVŠEG DINAMOVCA Pola Italije željelo bi dovesti igrača o čijem se povratku u Maksimir naveliko pričalo, ali postoji jedan veliki problem!

MUKE EX-DINAMOVCA Nejasna perspektiva nesretnog HR-reprezentativca u Juventusu
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 16. siječanj 2020. 17:28

U pitanju je još jedan nesretnik hrvatskog nogometa. Jer kada vam se u prvom i najvećem iskoraku nogometne karijere dogodi niska težih ozljeda i operacija unutar dvije sezone, onda definitivno niste miljenik sreće.

Marko Pjaca je na Euru 2016. pokazao moć i dimenziju svog talenta. Prepoznao ga je Napoli, ali je mudriji i financijski izdašniji bio Juventus. U Torinu su svi bili oduševljeni tada 21-godišnjim napadačem, za kojeg je Max Allegri, prilično atipično za njega, euforično kazao da će biti najveće pojačanje Juventusa posljednjih godina.

Samo mrvice

Pjaca je dao naslutiti kvalitetu, ali su ga ozljede zgloba i potom u ožujku 2017. godine puknuće križnog ligamenta koljena izbacile iz linija uspona karijere. Ozlijedio se Zagrepčanin u Estoniji, u prijateljskoj utakmici reprezentacije i njegova je kalvarija započela. Više od osam mjeseci trajala je rehabilitacija, jer, među ostalim, pokazao se nužnim i dodatni zahvat “čišćenja koljena”.

Juventus je poslao igrača na posudbu da se vrati u natjecateljski ritam, ali usmjeren je prema Bundesligi. Tamošnji poslodavac Schalke 04 nije se pokazao dobrim odabirom za Pjacu. Osim što mu nije odgovarao način igre momčadi, a i trener nije bio baš tolerantan prema njegovoj potrebi za kontinuitetom, Pjacu je limitirao i bundesligaški dril. Nogomet s puno dugih sprintova, manje tehničkog nadigravanja, definitivno nije bio dobar okvir za igrača koji se vraća iz teške ozljede. Vratio se u Italiju nakon devet nepotpunih nastupa i onda je usmjeren u Fiorentinu. Igrao je nešto više (19 utakmica, prosječno 39 minuta) i, doduše teško, hvatao natjecateljski ritam. Onda se, nažalost, opet u ožujku, prošle godine, dogodio lom drugog koljena na treningu i uslijedila je nova duga rehabilitacija...

Ni 30 utakmica u dvije i pol godine

Pjaca praktično ne igra od ožujka 2019. godine, a u dvije i pol godine od prve ozljede u Estoniji skupio je 28 nastupa, prosječno 40 minuta igre.

Njegova godišnja plaća u Juventusu iznosi dva milijuna eura.

Marko Pjaca je od ljeta opet igrač Juventusa, po slovu ugovora koji je potpisao u ljeto 2016. godine. Taj ugovor vrijedi do lipnja 2021. godine i to je jako važan detalj u promišljanju aktualne situacije za igrača. Naime, svima je jasno, a pogotovo igraču, da mu je u ovoj fazi karijere prijeko potrebno igrati u kontinuitetu. U Juventusu, koji juri naslove u Italiji i Europi, teško je da može dobiti više od mrvica igre. Odlazak u klubu koji će ga trebati i koji će ga strpljivo čekati da se vrati u formu jest jednostavna teza, ali je kudikamo složenija za ostvarivanje.

- Analiziramo situaciju Marka Pjace. Dečko je imao dugu pauzu zbog ozljede i nužno je da igra kako bi se vratio u formu. Ima upita za njega, ali još nismo tehnički zadovoljni onime što se nudi kao opcija. Naposljetku, može se dogoditi i njegov ostanak u Torinu ako se ne pojavi opcija koja bi nas sve zadovoljila - kazao je sportski šef Juventusa Fabio Paratici.

Njegov istup vrlo jasno procjenjuje pozive koji su za Pjacu stigli iz Cagliarija, Parme, Verone, Genoe i Sampdorije. Tako barem navode kroničari Juventusa, koji su od ponedjeljka u red klubova koji su zainteresirani naveli i Atalantu. Ona je prodala Barrova u Bolognu i sada im je potreban još jedan napadač. Sve su to, naravno, uobičajene siječanjske priče mercata. Uopće ne treba dvojiti da bi pola talijanskih klubova rado dovelo Pjacu, ali ne treba sumnjati da je svima veliki problem financijski aspekt tog posla.

KOJI SE TALIJANSKI KLUBOVI ZANIMAJU ZA NJEGA

Cagliari

Parma

Verona

Genoa

Sampdoria

Atalanta

Osim što Pjaca ima visoku plaću za te klubove, problem je i stav Juventusa. Oni, naime, vode računa da od idućeg lipnja Pjaca ulazi u posljednju sezonu ugovora. To znači da će mu cijena biti bitno manja ako se u međuvremenu ne dogodi transfer ili produžetak ugovora. Juventus je platio Dinamu 23 milijuna eura, a za sada je od posudbi naplatio 2,8 milijuna eura. S obzirom na to kako su vrlo tvrdi u svom interesu (što je nedavno osjetio i Mandžukić), neovisno o objektivnoj situaciji igrača, u Juventusu govore o “tehničkim uvjetima”, što je metafora za pitanje odštete.

Mora igrati

Torinezi žele ili prodaju Pjace ili bi pristali na posudbu za obvezom otkupa njegova ugovora. Objektivno je to sada nerealno očekivanje. Ključno je da se Pjaca vrati igri, kontinuitetu te da tako do ljeta osnaži svoj status na tržištu. Zato bi bilo presudno da ode u klub gdje će sigurno igrati, neovisno za što se taj klub bori i koliko bi se moglo financijski izgubiti. Za svako daljnje tržišno promišljanje Juventus mora učiniti sve da Pjaca prije svega uhvati kontinuitet igre. Kao što igrač, koji će u svibnju navršiti 25 godina, mora učiniti neki klik da pokaže kako je spreman karijeru vratiti u razine koje mu po potencijalima pripadaju...

PJACINIH ZADNJIH MJESEC DANA

7. prosinca (liga)

Lazio - Juventus 3:1

- ostao na klupi

15. prosinca (liga)

Juventus - Udinese 3:1

- ostao na klupi

18. prosinca (liga)

Sampdoria - Juventus 1:2

- ostao na klupi

22. prosinca (kup)

Juventus - Lazio 1:3

- ostao na klupi

6. siječnja (liga)

Juventus - Cagliari 4:0

- ostao na klupi

12. siječnja (liga)

Roma - Juventus 1:2

- ostao na klupi

Linker
16. travanj 2024 11:34