Bongarts/Getty Images
PONOVNO NA TERENU

VELIKI POVRATAK NADOLAZEĆE DINAMOVE ZVIJEZDE NAKON DUGIH SEDAM MJESECI PAUZE 'Pred nama su dvije najteže utakmice u Europi ove sezone, ali...'

Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 20. listopad 2018. 10:13

Nikola Moro (20) vratio se u konkurenciju za prvu Dinamovu momčad. Iako još nema snage za svih 90 minuta, konkurira i za Pulu u subotu, ako ne nastupi igrat će za Dinamo II protiv Osijeka II u nedjelju, a definitivni povratak trebao bi mu se dogoditi u Koprivnici vikend potom, a neprijeporno u Zelini u nadmetanju osmine finala Hrvatskog nogometnog kupa, koje slijedi...

Zadnji put je u HNL-u nastupio 17. ožujka protiv Rudeša, bila je to prva utakmica tada novog trenera Nikole Jurčevića. Deset dana kasnije u dvoboju ‘mladih vatrenih’ protiv Moldavije ozlijedio je križne ligamente, operiran je kod specijalista u Lyonu, rehabilitacija je prošla prema planu i eto plavog vezista ponovno u konkurenciji kod Nenada Bjelice i imenjaka mu Gračana.

Počeli smo razgovor upravo uspjehom naše U21 vrste, koja se plasirala na Euro 2019.

- Znamo kakav je to veliki uspjeh, koliko je godina prošlo od zadnjeg nastupa na završnom turniru u toj konkurenciji. Bio sam u Puli na tribini, Prošli smo uz malo sreće i raspoloženog Posavca, no jedino je bitno da smo se kvalificirali, protiv San Marina smo očekivano potvrdili prolaz. Imamo velika očekivanja od Eura.

Varazdin, 091017.
Na Gradskom stadionu igra se kvalifikacijska utakmica za Euro 2019. mladih reprezentacija U21 Hrvatske i Ceske.
Na fotografiji: Nikola Vlasic i Nikola Moro.
Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
Zeljko Hajdinjak / Cropix / CROPIX
Vlašić i Moro

Glasno je najavljeno da se želi s najjačom momčadi u Italiju, poglavito jer su to i kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju 2020. Ponovno bi se trebao spojiti SMB-trokut na lijevoj strani uigravan još u mlađim kategorijama Dinama: Sosa, Moro, Brekalo?

- Vjerujem da hoće jer dobro funkcioniramo, izgledalo je to dobro, po mom mišljenju, i u mladoj reprezentaciji. Nadam se i ja da ćemo imati na raspolaganju sve igrače koji imaju pravo nastupa, da će nam neke ustupiti i izbornik A-reprezentacije i da ćemo ići s najjačim sastavom na Euro.

Nakon dva povratnička nastupa u drugoj momčadi, protiv Kustošije 32, a Varaždina 45 minuta, uz pogodak u svom stilu dalekometnim udarcem u dalji kut, potom i 90 minuta u Daruvaru, osjećate li se ponovno kao nogometaš?

- Je, hvala Bogu. Dugo sam samo trenirao, napokon sam počeo i igrati. Nije to bilo lako psihički podnijeti, misliš da možeš, a ne smiješ dok ne budeš 100 posto. Sad sam na raspolaganju, pa kako trener odluči.

Slijedi “uvijek neugodna” Istra 1961 u Puli, uoči europskog tjedna o kojem podsvjesno već razmišljate. Očekujete li možda nastup?

- Nisam još s trenerom o tome razgovarao. Mislim da sam dobro odigrao za B-ekipu, sad ću vidjeti kakav je plan za dalje. Ja bih volio što prije.

Kako se osjećate fizički, biste li mogli 90 minuta?

- Dosta sam dobar, možda ne baš za punu minutažu. U Daruvaru sam izdržao svih 90, rastrčao se, no nije bilo rezultatske napetosti pa nam intenzitet nije bio na razini prve lige. No, polako će s nastupima početi nadolaziti i tjelesna sprema.

U Europskoj ligi Dinamu slijede dva dvoboja sa Spartakom, sljedeći četvrtak u Trnavi, pa dva tjedna kasnije u Zagrebu, četiri boda mogla bi vam biti dovoljna za osiguranje prolaska skupine dva kola prije kraja?

- Ako možemo riješiti prolaz u te dvije, probat ćemo. No, mislim da će nam te dvije protiv Slovaka biti najteže utakmice dosad. Nisu nam toliko poznati ni veliko ime, a znamo da su čvrsta i dobra momčad, nezgodni po stilu igre, tako da bi nam četiri boda sigurno puno značila. No, polako, četiri su još kola...

Zagreb, 270318
Stadion Velika Gorica.
Kvalifikacije za Europsko prvenstvo U-21, susret izmedju Hrvatske i Moldove.
Na fotografiji: Nikola Moro.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX
Nikola Moro

Dobra je vijest da će se 8. studenoga protiv Spartaka u Maksimiru igrati s gledateljima, zatvoren će biti samo sjever. Možda baš to bude “ta”, “povijesna utakmica”?

- Da. Hvala Bogu. Pokazalo se koliko su nam bitni navijači, pogotovo kad se napuni stadion, tako da smo svi zadovoljni što nam kazna nije najteža. No, idemo korak po korak...

Budući da ste tada bili rekonvalescent, bili ste i vi kao navijač na SP-u u Rusiji, na polufinalu, osjetili kako je to. Dobili i dodatni motiv da tako nešto doživite kao igrač, prvo na prvenstvu mladih, a danas-sutra i kao senior, ne?

- Bilo je dobro, dobro se navijalo, poklopila se pobjeda protiv Engleza... Stvarno dobro iskustvo, da ga nisam prošao ne bih nikad znao kako je to. Svi se nadamo da će se tako nešto dogoditi, da možemo otići daleko u Italiji, iako su se sve najveće reprezentacije plasirale, s velikim imenima, tko god nas dopadne neće biti lagano, ali znam mi svoju kvalitetu i svoje prednosti tako da se ne bojimo nikog - poručio je Moro.

Linker
23. travanj 2024 16:16