Mateo Kovačić
 Susana Vera / REUTERS
PRAVI BOOM

VELIKI UZLET VELIČANSTVENOG MATEA! MLADI HRVAT JOŠ JEDNOM ODUŠEVIO Kovačić je konačno spreman od svjetskog talenta postati svjetski igrač

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 24. veljača 2018. 15:40

Nema Luke Modrića, nema Tonyja Kroosa, i eto prilike za Matea Kovačića. U srijedu je u zaostaloj utakmici protiv Leganesa (3:1) Kovačić odigrao vrlo dobro. Leganes jest poveo, ali opet nije imao snage zaustaviti Real, kao prije točno mjesec dana kada su senzacionalno eliminirali Real iz Kupa.

Zanimljivo, u obje kup-utakmice u siječnju protiv istog suparnika, Kovačić je igrao svih 90 minuta (1:0, 1:2) te su ga kroničari Marce u pobjedi proglasili najslabijim, a uzvratu ponovili da je potpuno izvan forme te da je daleko od forme koja ga je krasila na početku sezonu. Dakako, za lošiju formu dijelom kriva je i duga pauza, od gotovo 70 dana, u kojoj je od rujna do studenoga Kovačić propustio 15 utakmica Reala i četiri reprezentativne, najvažnije utakmice godine.

Veliki je peh imao mladi hrvatski reprezentativac Reala u ovoj sezoni. Sjajno je startao i po svim parametrima bio je ponajbolji pojedinac ljetnog dijela sezone. Nakon odličnih igara na turneji po Americi bio je sjajan u dva Superkupa (UEFA s Manchester Unitedom, Španjolske s Barcelonom). Najveće je komplimente dobio za blokadu fenomena Messi i veliki doprinos pobjedama Reala. Očekivalo se da je to najava velikog iskoraka momka koji je za 31 milijun eura doveden iz Intera te je u više navrata, doduše u izmjeni uspona i padova, najavio ogromne potencijale. Činjenica je da je Kovačić bio načet ozljedom tetive aduktora upravo u tom Superkupu s Barcelonom, a kasniji tijek je pokazao da je tri tjedna “krpanja” samo vodilo prema težoj ozljedi i dužoj pauzi.

Neuspio eksperiment

Povratak, dakako, nije nimalo lagan, pogotovo za mladog igrača, pogotovo za onog od kojeg se očekuje puno i nadasve za onog koji se vraća u eri pada forme cijele momčadi! Unutar mjesec dana (prosinac-siječanj) Real je uz osvajanje Svjetskog kupa, u pet utakmica La Lige prosuo čak 10 bodova i praktično izgubio prvenstvo. Poglavito jer je unutar tog razdoblja doživio poraz od Barcelone na Bernabeuu (0:3). U toj utakmici pred Badnjak, Zidane je vratio u prvu postavu Kovačića točno 100 dana od ozljede. Htio je Francuz ponoviti scenarij Superkupa i Kovačiću naložio da motri na Messija. Zbog takvog pristupa, da čuva Argentinca i kad se nalazi u pasivnoj napadačkoj poziciji, Kovačiću su većina medija i javnosti u Madridu zamjerili što kod prvog gostujućeg gola nije krenuo blokirati začetnika akcije za gol, Rakitića.

Od te utakmice, vjerojatno i psihološki, Kovačić je posustao te ušao u slijed šest utakmica na klupi sa sporadičnim kratkih ulascima na teren. Uglavnom je redao loše kritike i čak u pobjedama Reala dobivao crticu, što u Marci znači loša ocjena.

Eto, u srijedu je protiv Leganesa Mateo Kovačić nagovijestio izlaz iz tunela koji je zamračio njegovu formu. Opet je djelovao rastrčan, hitar u prodoru, precizan u pasu (88 od 91!), oduzeo je čak 10 lopti, začeo akcije kod golova Reala, izvojevao i jedanaesterac. Potonja akcija, kada je okomito ušao, uz dupli pas, u kazneni prostor, to je pokazatelj onog što Kovačiću nedostaje i koči ga da napokon iskorači u Real Madridu. I u karijeri uopće. Dakle, preuzimanje odgovornosti, više hrabrosti vjere u svoje senzacionalne tehničke i motoričke kvalitete.

Zbog tih vrlina Real već dvije godine odbija ponude najjačih klubova iz Italije i Engleske koji bi Kovačića rado doveli pod svoje skute. Svjesni su u Madridu kako je u pitanju još mlad igrač (23), a čije jedinstvene vrijednosti (brzina i tehnička potkovanost) jest jako teško pronaći u današnjoj panorami veznih mladih igrača. Kovačić u Realu jest planiran da jednom preuzme Modrićevu ulogu. No, postoji i nešto drugo što u Realu postavlja drugačije kriterije i puno znači za pozicije nekog igrača.

To je pitanje kontinuiteta i snaženja utjecaja na uspješnost momčadi. Radi ilustracije, Marco Asensio također još nije stalni prvotimac, i tek je navršio 22 godine. No, mladi Španjolac kontinuirano raste i njegov je učinak ušao u kontinuitet pozitive, a uza sve to, izvanrednim akcijama već ima veliki utjecaj na tijekove igre Reala. Potvrđuje to i kad uđe u finišu utakmica, kao u finalu Lige prvaka protiv Juventusa i unutar osam minuta postigne gol, ili kao protiv Paris SG-a praktično promijeni povijest tog dvoboja u posljednjih 11 minuta s asistencijama i promjenom ritmova. To se od nadolazećih vedeta Reala, koji žele imati u bližoj perspektivi naslovne role, jednostavno očekuje.

Mateo Kovačić jest mlad igrač, koji će u svibnju navršiti 24 godine, ali je točno i to da više od sedam godina igra seniorski nogomet. Uz Dinamove dvije i pol sezone, toliko je skupio i u milanskom Interu, ali i u Real Madridu. Uz 34 nastupa za Hrvatsku, Kovačić ima već 300-tinjak utakmica, od čega 250 na visokoj međunarodnoj natjecateljskoj razini.

Drugim riječima, s takvim iskustvima i 24 godine Kovačić mora pokazati da je sazrio za naslovne role. Što podrazumijeva iskorak u kontinuitetu i značajniji utjecaj na tijekove igre momčadi. Kako u Real Madridu tako i u Hrvatskoj. Dok će u reprezentaciji on još dugo biti neizostavni dio izbornikova popisa, kad su u pitanju stvarnosti kao što je Realova, onda to i nije tako (još) definirano. Real nema limit za kupovinu, kontinuirano će dovoditi nove vedete i obećavajuće potencijale, prije ili poslije svaki onaj koji nije “iskoračio” doći će pod povećalo.

Odlazak bi bio poraz

Ovo je treća Kovačićeva sezona u Madridu. Ono što nam se čini kao dosadašnjom preprekom da napreduje u statusu, to je njegova svojevrsna pasivnost. U više je navrata na teškoće u Realu reagirao idejom da ode. Još je veći problem da je tako u kriznim periodima reagirao u pristupu, prepuštajući se melankoliji. Zadovoljavao se što ima netko koji će ga kupiti i dati mu više prostora. Takav gard za igrača tog kova je nazadovanje. Kao što bi svojevrsni poraz bio odlazak iz Reala neispunjene ambicije.

Mateo Kovačić nedvojbeno ima tehničke potencijale da postane dio udarne grupe igrača Real Madrida, onih koji su kad je najvažnije, prvi izbori. Kao što je to uspio Luka Modrić prije pet i pol godina. Da bi to ostvario, presudno je da Kovačić postane svjestan svojih potencijala i tako se postavi u igri, da ih strastveno želi pokazati i potvrditi. Kako je (još jednom) nagovijestio u Leganesu. Nadajmo se da je to najava kontinuiteta rasta forme, ali i iskoraka zrelosti. Temelja da postane ono što mu je objektivno obveza, od svjetski velikog talenta prerasti u svjetski velikog igrača.

Linker
19. travanj 2024 02:06