Mateo Sucic
ZVUČNO POJAČANJE NA ČEKANJU

VELIKO POJAČANJE NA RUJEVICI PRESKAČE I VELIKI DERBI PROTIV DINAMA Napadač još uvijek nije spreman, trebat će još vremena da se približi top formi

ZVUČNO POJAČANJE Bugarin starta tek u ožujku! Božinov preskače i Dinamo, za približavanje top formi treba mu još nešto vremena
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 23. veljača 2018. 21:49

Gdje je Valerij Božinov? Bugarski napadač s igračkim CV-jem u kojem stoje imena nekih od europskih velikana nije bio u zapisniku utakmice u Osijeku, nije ni putovao s momčadi u Gradski vrt iako je uredno registriran. Ipak, iza svega nema nekog posebnog razloga od onog uobičajenog, odnosno procjene struke da će Božinov imati više koristi da odradi dva ili tri treninga na Rujevici nego da izgubi petak i subotu na putu s momčadi da bi utakmicu gledao s klupe ili tribine.

Iako je u karijeri igrao za velike klubove, Božinov u Rijeku nije došao sa statusom zvijezde. Sam bježi od takvih konstatacija, što možda najbolje oslikava i činjenica da je sam pristao doći na probu kako bi uvjerio riječku struku da može pomoći. Pitanje je samo kada će to moći pokazati?

MANCHESTER, UNITED KINGDOM - AUGUST 09:  Valeri Bojinov of Manchester City celebrates scoring the opening goal during the Pre Season Friendly match between Manchester City and AC Milan at The City of Manchester Stadium on August 9, 2008 in Manchester, England.  (Photo by Matthew Lewis/Getty Images)
Matthew Lewis/Getty Images / Getty Images

Nitko se nije zavaravao

Božinov je sam na svom riječkom predstavljanju istaknuo da mu nedostaje treninga s momčadi, odnosno da je radio individualno, na njegovoj figuri se odmah vidjelo da nije došao zapušten iako je korak pokazivao da će mu trebati izvjesno vrijeme da dođe na razinu koju Rijeka zahtjeva. Pogotovo što Kek traži ritam, pritisak, agresiju, duel, tko nije na zadovoljavajućoj razini spreme teško to može pratiti, samim time i biti u sustavu.

Na Rujevici su svjesno ušli u priču s Božinovom, nitko se nije zavaravao da će za manje od mjesec dana doći na razinu na kojoj je bio prije 10-ak godina, ali svejedno je njegovo ime previše intrigantno da se navijači i javnost ne bi zapitali kada će zaigrati. Uredno je registriran, trenira, konkurira za utakmicu, ali dojma smo da je i Matjaž Kek u njegovu slučaju oprezan, odnosno da je svjestan da puno veću korist od Božinova može dobiti ako ga kroz treninge dovede u optimalno stanje, pa makar to podrazumijevalo da će njegov debi pričekati još poneki tjedan, nego da ga baci u vatru nespremnog i riskira da ga izgubi za duže vrijeme.

Matjaž Kek je pragmatičan trener, jedino mjerilo kod njega je igračka kvaliteta koju svaki pojedinac pokazuje kroz treninge i s te strane za njega nema puno dvojbi treba li u konkurenciji imati igrača koji je u ovom trenutku spreman za eventualno 30-ak minuta u ritmu Rijeke ili nekoga tko ima u nogama cijelu utakmicu. Uz to, travnjaci, odnosno uvjeti za igru poput onih u Osijeku, više idu u prilog okretnijim igračima poput Puljića ili Črnica nego Božinovu, pa je Kek i s te strane očito procijenio da ga nema smisla trošiti već pripremati pa kroz seriju malo lakših utakmica uvoditi.

Ostao na treninzima

Da su vremenske prilike bile naklonjene Božinov bi tu minutažu bildao kroz poneku pripremnu utakmicu, ovako je sve ostalo na treninzima koje odrađuje i dodatno s kondicijskim trenerom kako bi se što brže doveo na željenu razinu.

Kakvi su onda nakon svega navedenog izgledi da Božinov dobije priliku protiv Dinama? Kek je još prošli tjedan podvukao da su svi igrači u konkurenciji, to podrazumijeva i Božinova, ali pitanje je može li Bugarin pomoći u utakmici koja će sigurno imati europski ritam? Da je Bijelima stiska s igračkim kadrom, sigurno bi se moglo računati na njegovu minutažu barem u jednom dijelu utakmice, ovako kada s klupe čekaju, kao u Osijeku, Črnic, Heber ili Puljić, teško je takvo što prognozirati.

U ovom je trenutku puno realnije da će Božinov za ulazak među 18 morati pričekati ogled protiv Lokomotive ili 25. kolo kada Rijeka igra u Zaprešiću. Jednostavno, stanka koju ima iza sebe, za igrača njegovih godina i fizičkih karakteristika, jednostavno je bila preduga i vrijeme potrebno da dođe na razinu koju zahtjeva igra Rijeke ipak će biti duže nego se u prvi mah mislilo.

Linker
25. travanj 2024 15:34