HNK Rijeka
PIŠE TOMISLAV JURANOVIĆ

VIDEO: ALPE KRIJU TAJNU RUŠENJA DINAMA Jedan dan na pripremama s Rijekom: 'Kamo sreće da imamo problema kao Liverpool'

JEDAN DAN NA PRIPREMAMA S RIJEKOM Dobro raspoloženje u redovima osvajača Kupa
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 12. srpanj 2019. 14:20

“Čekam jedino da mi iz šume izleti neki brazilski lijevi bek”, priča o najvećim problemima priprema trener Rijeke Igor Bišćan, smješkujući se.

No na putu do blagotvorne klime slovenskih Alpa, mi ga nismo uočili. Ostavili smo, doduše, jednog Brazilca na šanku Van Gogha, no on je šankao. Iako kave dijeli kao Roberto Carlos u najboljim danima, Bišćanu treba neki drugačiji tip. No, u času dok gledamo kako Citroen Ivana Mancea šprinta po Sloveniji, palo nam je na pamet da ga strpamo u gepek...

- Ma bit će nešto, valja se, ali prijelazni je rok još mlad, ima vremena do kraja kolovoza. Realno, izuzev Osijeka, ni Dinamo, niti Hajduk još nisu opasno krenuli u biznis - priznat će i Srećko Juričić, Manceov šef, dok se u gostilni Pri Žerjavu gostimo pohanim piščancem i čašom caberneta, neka nam ne zamjere redakcijski dregeri.

LJETO NA PLANINI

Bišćan je, pritom, miran, prihvatio taj sustav igre, premda je i njemu neobično u vidokrugu vidjeti cijeli kadar koji je lani dogurao do osvajanja Kupa i viceprvaka HNL-a.

VIDEO: Tomislav Juranović

- Jesam, i upravo zato nema što prigovoriti, tržište diktira stvari. Pripremamo se za promjene, no dovodimo u času kada netko ode, što je neminovno za održavanje balansa, a vidjet ćemo hoćemo li uspjeti u svim naumima. Jer, kako vrijeme ide, tako i mete možda izađu iz puškometa. Ali dobro...

Stigli smo jučer malo prije podneva u planinski raj riječkih nogometaša. Hotel Kompas, zdanje s četiri zvjezdice, u kojem su samo oni, malo dalje u hotelu Ramadada (premeteljka, sigurno), Luton Town. I par stotina pametnih ljudi, koji ljetne praznike provode na ugodnih dvadesetak, uz pregršt termi, planinskih i biciklističkih staza po pristojnim cijenama, umjesto da guraju ručnike na prenapučenim i preplaćenim jadranskim destinacijama. Ovdje je Rijeka doma, tu ju je prvi put doveo Matjaž Kek i otad se “fiumani” vraćaju. Tu su rađeni zaleti za najbolje stvari koje su ostvarili.

Ovdje se Rijeka priprema za novu sezonu, počevši od sudara superteškaša u Superkupu, s Dinamom, u subotu u Maksimiru, s početkom u 20 sati.

- Da nije bilo nekih ozljeda, odnosno onih koje traju poput one Puljića (pubična kost) i Mamića, bilo bi odlično. Dobili smo širu sliku tko je kakav, tko od klinaca može uskočiti i sve ostalo što nam je potrebno da sastavimo mozaik nove Rijeke. OK, i sami ste zaključili, Murić se nakon Eura U21 vratio u slabijem stanju, trebat će vremena da se vrati na pravi, traženi i željeni kolosijek - iskreno će Bišćan.

Murić je sjedio malo dalje...

DA NAM JE ANAS...

- Zdrav jesam, ali trebat će mi vremena. Priključio sam se kasnije, treniram s njima, ali oni su u full ritmu, a meni će do njega ipak trebati - priznat će i Murić.

- Imam želju ogromnu, dobio sam priliku za rehabilitacijom i sretan sam i zahvalan, i želim uzvratiti. Ovo ne smatram korakom unazad nakon Dinama i Ajaxa, meni je ovo trampolin za povratak među žive, jer, priznajem, samopouzdanje mi je bilo jako palo...

VIDEO: Tomislav Juranović

Jedan kolega, riječki kroničar, reći će: “Da barem imamo Anasa na pet minuta da malo zakuha... Ovdje ni Zagorec Murić, vidiš, ne nudi ‘mesinu’. Takva ti je ova Rijeka, već dulje vrijeme, a pogotovo u zadnje, Igorovo vrijeme, otkad su svi na njegovoj valnoj duljini...”

- Istina je da ga praktički nisam koristio niti u jednoj od tri utakmice s Dinamom, jer s njim i Acostyjem djelujemo preofenzivno... No na Muriću je sve. Razmišljao sam dosta tijekom ljeta i o onome što nas muči, a to su razne promjene sustava igre, i došao sam do zaključka da ne možeš od toga pobjeći. Kako uopće unificirati sustav, kada, evo, igraš s Dinamom, onda s Varaždinom, pa potom u Europi još ne znamo s kim ćemo uopće igrati...

Ali zato ne može pobjeći od svega onoga što ga čeka. Jučer smo pogledali devetu obljetnicu od Superkupa, koji je on riješio pogotkom glavom nakon centrašuta Dodoa, za 1-0 protiv Hajduka...

- Ah, radi se o utakmicama koje voliš, koje inspiriraju, kako igrače, tako i trenere. Sjećam se tog trenutka, kako ne, nije da svaki dan rješavaš takve dvoboje, tako se postavljam i sada, željeli bismo otvoriti sezonu pravim rezultatom. A tek će onda krenuti ono pravo: imamo ambicije, koje sežu do skupina Europske lige i borbu za trofeje. Želimo Rijeci opet donijeti trofeje, premda svjesni da će to biti teško: Dinamovih 25 bodova fore lani dovoljan su dokaz moći, Osijek se pojačava, Hajduk je tu, Gorica i Lokomotive spremne odigrati svoje role...

STALNI LOV

Nije želio dodatni uteg, no s obzirom na četiri trofeja u tri sezone, zna da ih mora ponijeti. Rekao je Mikić neki dan: “Pa ni ne trebaju im pojačanja, kad imaju Bišćana”.

- Ma bit će nešto, bit će - ponavljaju kasnije i Mance i Juričić, preuzevši dio tereta.

- Vi ste kao Liverpool, stalno u lovu na prvenstvo koje vam nedostaje i par igrača koji rade razliku - dodao je slovenski kolega.

- Hej, prvenstvo smo osvojili - ubacio se s “kantom” zagriženi “fiuman”.

- A što se mene tiče, kamo sreće da imamo “problema” kao Liverpool - zaključio je Bišćan.

S Kranjske Gore vidi se zagrebačko more. Već sutra, Bišćanovi junaci kreću puhati u nova kvarnerska jedra...

Linker
20. travanj 2024 16:38