Screenshot: Youtube
NAJPOZNATIJI FANTOM U FINALU SP-A

VIDEO: POVIJEST FANTOMSKIH GOLOVA Ovo su najočitiji primjeri strašnih sudačkih previda, sjećate li se dva fantoma iz Hrvatske?

Nedavni susret Paname i Kostarike samo je najnovija u nizu čudesnih priča o priznatim, a zapravo nikad postignutim golovima u nogometnim utakmicama.
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 15. listopad 2017. 16:56

Reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država ostala je bez plasmana na Svjetsko prvenstvo u Rusiji u prvom redu zbog vlastitih slabosti. Nisu Amerikanci uspjeli osvojiti ni bod na gostovanju kod slabašnog Trinidada i Tobaga i to ih je na kraju skupo koštalo. S obzirom na poraz u posljednjem kolu ovisili su o drugim rezultatima, a i tu su se dogodila “čuda”; Honduras je pobijedio Meksiko, a Panama nadvisila Kostariku.

No jedan je detalj iz utakmice u Panami privukao veliku pažnju, a to je izjednačujući pogodak domaćina u 52. minuti. Lopta je ubačena iz kornera, udarila je u donji dio leđa Gabriela Torresa te se odbila na drugu vratnicu.

Tamo je bio napadač Paname Blas Perez, koji je povučen za dres pao, a lopta se odbila od njegova ramena i pala na gol-crtu. On ju je pokušao ugurati u gol, ali ju je branič Kostarike Ronald Matarrita izbio. Sudac Walter Lopez iz Gvatemale priznao je pogodak, iako su se gostujući igrači žalili da lopta nije prošla gol-crtu. Kasnije je Panama postigla još jedan pogodak i pobjedom osigurala nastup u Rusiji.

Hurst u povijest

No možda i najpoznatiji fantomski pogodak priznat je u finalu Svjetskog prvenstva 1966. godine, koje su na Wembleyu igrale Engleska i Zapadna Njemačka. Prvih 90 minuta završeno je s 2:2, a u 101. minuti Geoff Hurst zabio je za 3:2.

Utakmica je završena rezultatom 4:2 za Engleze, a taj je Hurstov gol ostao najkontroverzniji u svjetskoj nogometnoj povijesti jer nikad nije dokazano da je lopta cijelim obujmom prošla crtu gola nakon što se odbila od grede.

Klupski nogomet nudi neke zanimljive primjere fantomskih golova. U travnju 1994. godine Bayern je na Olimpijskom stadionu u Münchenu ugostio Nürnberg, a Thomas Helmer postigao je pogodak za domaće, iako je nakon kornera njegov udarac obranio vratar Andreas Köpke, a lopta otišla izvan granica igrališta. Sudac je priznao pogodak, Bayern je pobijedio s 2:1, ali je utakmica kasnije poništena i ponovljena nakon žalbe gostiju. U drugom ogledu Bayern je pobijedio s čak 5:0, a Nürnberg je naposljetku zbog loše razlike pogodaka ispao iz Bundeslige!

Fantomi iz Hrvatske

Noviji primjer dogodio se u listopadu 2013. godine kada je Bayerov napadač Stefan Kiessling pogodio probušenu mrežu s vanjske strane, lopta je ušla u gol, a sudac Felix Brych priznao pogodak. Bayer je pobijedio, a Kiessling se kasnije ispričao rekavši da gol nije trebao biti priznat.

Pamtimo i dva hrvatska slučaja. U drugoligaškom ogledu Dugopolja i Sesveta u listopadu prošle godine Ante Aralica realizirao je jedanaesterac za goste pri rezultatu 2:1 za domaćina, ali mu sudac Tino Krečak nije priznao pogodak. Lopta je naime prošla kroz probušenu mrežu te se odbila od zida iza gola. Kasnije su Sesvete ipak izjednačile na 2:2.

Nikola Rak postigao je pak fantomski pogodak za Lučko na gostovanju kod Slavena Belupa u Koprivnici u rujnu 2011. godine. Na samom početku susreta pogodio je Rak gredu, lopta se odbila više od metra u teren, ali je sudac Vidulin na intervenciju svog pomoćnika Rajka priznao nepostojeći gol. Domaćin je kasnije zabio za konačnih 1:1...

Linker
23. travanj 2024 11:24