REUTERS/Leon Kuegeler
SUPERKUP

VIDEO: UDARAC ZA NIKU KOVAČA NA OTVARANJU SEZONE! PRVI TROFEJ PRIPAO DORTMUNDU Pogledajte skupu pogrešku Bavaraca i ubojitu kontru Borussije

Igrači Borussije Dortmund pobjednici su njemačkog Superkupa. Na Signal Iduna Parku bolji su bili od Bayern Munchena s 2:0, a strijelci su bili Paco Alcacer i Jadon Sancho. Niko Kovač tako nije uspio osvojiti i petu titulu zaredom nakon što je prethodno slavio u Bundesligi, jednom u Kupu i dvaput u Superkupu.
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 03. kolovoz 2019. 21:19

BORUSSIA DORTMUND - BAYERN 2:0 (Alcacer 48', Sancho 69')

BORUSSIA DORTMUND: Hitz; Schulz, Toprak, Akanji, Piszczek (od 80. Wolf); Weigl, Witsel; Guerreiro (od 75. Hakimi), Reus, Sancho (od 80. Bruun Larsen); Alcacer

BAYERN MUNCHEN: Neuer; Alaba (od 70. R. Sanches), Boateng, Süle, Kimmich; Thiago (od 81. Pavard), Goretzka; Tolisso, Coman, Müller (od 66. Davies); Lewandowski

DORTMUND, Stadion: Signal Iduna Park Gledatelja: 81 365 Sudac: Daniel Siebert (Berlin)

Kulisa je bila dostojna najveće utakmice njemačkog nogometa, rasprodan Signal Iduna Park stadion, preko 80.000 ljudi došlo je vidjeti u kakvom su stanju dvije momčadi koje će se boriti za naslov prvaka u novoj sezoni.

Oba trenera bila su lišena pomoći važnih karika, Lucien Favre nije mogao računati Juliana Brandta, Thorgana Hazarda i Romana Bürkija, a jučer je otpao i Mats Hummels, Niko Kovač pak nije imao Sergea Gnabryja, te Javija Martineza, a Lucas Hernandez ionako još nije u punom trenažnom procesu. Zaigrao je Kingsley Coman, francusko krilo koje je u srijedu odigralo samo sedam minuta protiv Tottenhama, prije nego što je izašao zbog ozljede.

Počelo je velikom prigodom Borussije, Alcacer je oteo loptu neopreznom Süleu, proslijedio je Guerreiru. Portugalac je prošao do korner linije i dao povratnu loptu Reus koji puca sa osam metara, a Neuer čudesno brani. No, 13 minuta kasnije kapetan Bayerna istrčao je u nepoznato, skroz na 40 metara, Alcacer je stigao do lopte prije njega, no Španjolčev udarac prošao je pokraj gola. U 21. minuti novi zicer za domaće, Guerreiro je bio ispred Neuera, koji je još jednom odličnom obranom spriječio minus svoje momčadi.

Nakon toga Bayern je preuzeo igru u svoje noge, vezli su oko kaznenog prostora, imao je Coman veliku priliku, no sada je Hitz bio na mjestu. Do kraja poluvremena nije bilo prigoda, pa se na odmor otišlo praznih mreža.

Već na početku nastavka crno-žuti su poveli. Thiago je pogriješio na centru, loptu mu je oteo Sancho, engleski reprezentativac odlično je uočio Alcacera na rubu šesnaesterca. Španjolac je odmjerenim udarcem poslao loptu u malu mrežicu, neuhvatljivo čak i za Neuera.

Ovaj pogodak bio je znak za Bayernove juriše, dok je Borussia čekala svoju prigodu iz kontri. Veliku priliku za izjednačenje imali su Bavarci u 58. minuti. Kimmich je ubacio zdesna, Comanov pokušaj glavom Hitz je sjajno obranio, lopta je došla do Müllera čiji pokušaj Akanji čisti ispred linije.

Hoeness odmah otišao na razgovor s Kovačem

Čim je završila utakmica kamere su uhvatile predsjednika Bayerna Ulija Hoenessa kako se spustio do Nike Kovača na kratki razgovor. U trenucima pisanja ovog članka nije bilo poznato o čemu su točno pričali...

Borussia je svoju prigodu dočekala u 68. minuti. Munjevitu kontru otvorio je Guerreiro odličnom loptom u prostor za Jadona Sancha. Englez se sjurio od centra prema Neueru i kada je došao na desetak metara mirno poentirao kroz noge Bayernova kapetana.

Drugi pogodak unio je nervozu u redove gostiju, Kimmich je namjerno nagazio Sancha, dobio je samo žuti karton. Pokušao je Kovač s izmjenama nešto promijeniti, ali dobro se vidjelo koliko je Bayernov kadar tanak, jer s klupe nije dobio potreban poticaj.

Na koncu je Borussia stigla do sedmog naslova u Superkupu, imaju jedan manje od Bavaraca, a ova pobjeda donijet će im dodatni impuls za sezonu u kojoj očekuju napad na naslov prvaka. Kovač pak čeka pojačanja, navodno će u srijedu biti predstavljen Leroy Sane, no osim njega trebat će dovesti još nekoliko igrača za dugu sezonu koja je pred njima.

BORUSSIA DORTMUND - BAYERN 2:0 (Alcacer 48', Sancho 69')

BORUSSIA DORTMUND: Hitz; Schulz, Toprak, Akanji, Piszczek; Weigl, Witsel; Guerreiro, Reus, Sancho; Alcacer

BAYERN: Neuer; Alaba, Boateng, Süle, Kimmich; Thiago, Goretzka; Tolisso, Coman, Müller; Lewandowski

-----------------------------------------

KRAJ UTAKMICE!

90' - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

89' - Broj gledatelja na današnjoj utakmici je 81 365.

87' - Prilika za Bayern. Süle je pokušao iz daljine, ali otišlo je to iznad grede.

81' - Posljednju zamjenu radi Kovač. U igri je francuski branič Benjamin Pavard umjesto Thiaga Alcantare.

80' - Lucien Favre radi dvostruku izmjenu. Izašli su Piszczek i Sancho, zamijenit će ih Wolf i Bruun Larsen.

75' - Prva promjena kod Borussije. Izašao je Guerreiro, u igri je marokanski branič Achraf Hakimi.

70' - Odmah Kovač reagira i radi drugu zamjenu. Ušao je Renato Sanches umjesto Alabe.

69' - GOOOL! Sijevnula je kontra Borussije, Jadon Sancho je pretrčao pola terena i zatim rutinski poentirao za 2:0! Fenomenalan pogodak 19-godišnjeg veznjaka...

66' - Prvu zamjenu radi Niko Kovač. Iz igre će Thomas Muller, a priliku dobiva Alphonso Davies.

59' - Kakva obrana Marwina Hitza! Skinuo je čisti zicer Kingsleyju Comanu koji je bio u naletu i s pet metara silovito pucao glavom! Pokazao je švicarski golman da može ozbiljno parirati sjajnoj njemačkoj 'jedinici'...

55' - Prilika za Bayern! Opalio je Goretzka iz dobre situacije s vrha šesnaesterca, ali otišlo je to malo iznad grede.

48' - GOOOL! Thiago Alcantara je amaterski izgubio loptu na centru, uzeo ju je Jadon Sancho i sjurio se prema golu, zatim sjajno uposlio Alcacera koji je majstorski potegnuo iz voleja i pospremio loptu u mrežu iza nemoćnog Neuera! 1:0 vodi Borussia...

46' - Počelo je drugo poluvrijeme u Dortmundu. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Bavarci su igrali, a Borussia je stvarala prigode - tako bi se najbolje mogao opisati prvi dio susreta. Čudesni Manuel Neuer triput je fantastično intervenirao i spasio svoju momčad te očuvao mrežu netaknutom. U momčadi Borussije prijetili su Reus i Alcacer, a od Kovačevih igrača najviše su se istaknuli Lewandowski, Muller i Coman, no rezultat je i dalje na nuli.

45' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

40' - I dalje traje opsada gola Borussije, no nikako da jedna uđe... Posjed lopte je 61 % - 39 % u korist Bavaraca.

30' - Uhh, ovo je gadno izgledalo... Alaba je bio u skoku s Piszczekom i nezgodno pao na lakat. Liječnici su odmah pritrčali i trenutno mu se ukazuje pomoć. Čini se da će sve biti u redu s Alabom i da će nastaviti susret.

23' - Napokon uzvraća i Bayern! Coman je bio u sjajnoj prigodi... pucao je prvi put, i taj je pokušaj bio blokiran, zatim je naletio na odbijanac i opalio još jednom, a taj mu je udarac iz blizine skinuo Marwin Hitz!

20' - Pa je li moguće?! Nevjerojatni Neuer treći put spašava Bavarce, i to u velikom stilu! Sada je Guerreiro bio u naletu i pucao iz blizine iskosa, pucao je oštro i po tlu, a fantastični njemački vratar refleksno brani i taj pokušaj... Bayern igra, a Borussia stvara prilike - tako bismo opisali dosadašnji tijek susreta.

15' - I još jedna velika šansa za Borussiju! Neuer je izašao daleko sa svojih vrata u namjeri da spriječi Alcacera u naletu i to mu je uspjelo! Alcacer je, vidjevši da je Neuer na 30-ak metara od svoga gola i da mu se približava, opalio iz daljine, no udarac je prošao pored vratnice!

Manuel Neuer nearly conceding a goal after being miles of his line from r/soccer

10' - Posjed lopte je uvjerljivo na strani Bavaraca, igrači Nike Kovača su nametnuli svoju igru i nekoliko puta zaprijetili, ali Žuto-crni zasad odolijevaju naletima Lewandowskoga i društva.

1' - Što je obranio Neuer na samome startu! Reus je ostao sam na pet-šest metara i silovito opalio pod gredu, a njemački vratar je čudesno skinuo taj zicer! Nevjerojatna obrana Manuela Neuera...

1' - Počela je utakmica u Dortmundu!

-----------------------------------------

20.25: Igrači su istrčali na travnjak stadiona Signal Iduna Park u Dortmundu. Glavni sudac je Daniel Siebert iz Berlina. Sve je spremno za početak!

19.30: Objavljeni su službeni sastavi.

Linker
24. travanj 2024 06:06