Filip Mrzljak
 Damir Krajac / CROPIX / Damir Krajac / CROPIX CROPIX
PRONAŠAO SREĆU U BUKUREŠTU

'VOLIO BIH ZAIGRATI ZA RUMUNJSKU, DAO BIH SVE ZA POBJEDU PROTIV HRVATSKE' Dečko iz zagrebačkih Gajnica koji je ponikao u Dinamu

FILIP MRZLJAK Dečko iz zagrebačkih Gajnica, ponikao u Dinamu, igrao u Sesvetama i Lokomotivi, sada je u bukureštanskom Dinamu, koji mu je već treći rumunjski klub u karijeri
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 03. prosinac 2019. 15:09

Petak navečer. Birtija, pivo i nogomet. To je ritual mnogih Bukureštanaca. Utakmica je bila Dinamo - Politehnica Iasi. Pobjeda domaćina 1:0. Dvojica Hrvata igraju za Dinamo, čiji su rezultati nekad bili europski veliki, a sad su daleko, sredina tablice rumunjske lige.

Ante Puljić i dečko iz zagrebačkih Gajnica Filip Mrzljak.

- Nadam se da niste gledali utakmicu? Jeste? Onda vas bole oči - dočekao nas je Mrzljak, koji već petu godinu igra u Rumunjskoj i dobio je prve signale - za reprezentaciju.

Pisalo se

- Trenutačno nisam u najboljoj seriji, ali kad odigram 5-6 pravih utakmica, vjerojatno će opet biti riječi o tome. Pisalo se nekoliko puta. Nakon pet godina steći ću pravo igranja za Rumunjsku, pitali su me hoću li uzeti državljanstvo. No, tako se svako malo za nekoga spominje, trenutačno su aktualna dvojica napadača, ali Rumunji su dosta veliki nacionalisti. Na kraju odustanu od stranca. Podržavam da igraju domaći, a jedino ako je riječ o ekstra kvaliteti da se nekoga naturalizira - otkrio nam je Mrzljak, vezist, koji je ponikao u zagrebačkom Dinamu, igrao u Sesvetama i Lokomotivi, a Dinamo Bukurešt mu je treći ovdašnji klub, prethodili su Pandurii i Astra Giurgiu.

Bi li prihvatio da bude konkretno i ozbiljno?

- Mislim da bih. Ovdje su mi dali šansu, u Hrvatskoj se nisam nametnuo.

Možda jednom zaigrate protiv Hrvatske?

- Tko zna. Dao bih sve za pobjedu.

Iako u zadnje vrijeme u našu reprezentaciju ulaze i njegovi vršnjaci (26) kojih donedavno nije bili na mapi, poput Oršića. On o tome ne razmišlja.

- Možda jedino da kažem treneru da me prekvalificira u beka - smije se i dodaje: - U veznom redu ću teško proći.

Zagreb, 070113.
Nogometni teren NK Lokomotiva na Kajzerici.
Pocetak priprema NK Lokomotive.
Na fotografiji: Filip Mrzljak.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX / Damir Krajac / CROPIX CROPIX
Filip Mrzljak

Mrzljak je vedar, veseljak i zafrkant.

- Kad ovdje dolaze igrači, čude se što plaća kasni dva-tri mjeseca. Pa što se čudite, u Rumunjskoj bi bilo iznenađujuće da je na vrijeme, tješim ih. Imam ugovor po kojem mi od TV prava koja pripadaju Dinamu Savez izravno uplati na račun koliko su mi dužni, a ostalo klubu... Osigurao sam se.

Televizije su jače, lokalnog nogometa ima na ekranima koliko hoćete, više nego kod nas.

- Prvak dobije za TV prava tri milijuna eura, a za svako mjesto niže je cifra 250.000 eura manja.

U Hrvatskoj cijela liga ima dva milijuna eura.

- U Bukureštu mi je odlično, govorim rumunjski, ne ide mi se doma. Ako se na početku pokažeš dobrim, a mnogi si mu rekli da sam ih oduševio i da me cijene, onda možeš igrati deset godina.

Kako je živjeti u Bukureštu?

- Odlično. Možda turist koji dođe na dva-tri dana ima dojam da nije tako raskošno ni uredno, ali kad si duže tu, vidiš da je super.

Pate zbog toga

Rumunjski nogomet nekad je bio daleko jači. Sad su domaćini, a još se nisu plasirali na Euro.

- Pate zbog toga. Mnogo je i u mentalitetu. Rumunjski igrači teško prolaze tamo gdje treba biti totalni profesionalac. Vole zabavu i opušten život, nakon utakmice ide se na pivo, tko zabije gol časti… Čim nešto postanu polete i ne rade više istim angažmanom. Rumunjski igrači vole život. Postoje i drugi problemi, u Savezu su stalno borbe, svađe… Htjeli su pomladiti momčad, pa to nisu izveli do kraja. Uveli smo pravilo da u svakoj prvoligaškoj ekipi moraju igrati dvojica do 21 godine, što je pomoglo da mladi budu u polufinalu Eura, međutim kod seniora lošije stoje.

Gheorghe Hagi, ipak radi dobar posao kao vlasnik i menadžer Viitorul Constante. U Europi ga zovu Maradona s Karpata.

- Ovdje samo Rege. Kralj. On je jedina svijetla karika. Stvara igrače, prodaje ih, napravio je odličnu akademiju.

Ponovno je najsvjetlija točka kao i kad je bio igrač.

- Fanatik je, 24 sata u klubu. Sina je prodao u Gent, ali nije mu tamo lako - završio je Mrzljak.

Linker
20. travanj 2024 14:55