REUTERS/Pawel Kopczynski / REUTERS
NOVA PRAVILA

ZABORAVITE SVE ŠTO STE DO SADA GLEDALI, DRASTIČNE PROMJENE U FIFI Na Svjetskom prvenstvu 2026. godine igrat će 48 momčadi!

Piše: HinaObjavljeno: 10. siječanj 2017. 12:30

FIFA-ino vijeće je u utorak jednoglasno podržalo prijedlog svog predsjednika Giannija Infantina o proširenju svjetskih nogometnih prvenstava sa 32 na 48 reprezentacija, počevši od 2026. godine.

Prema novom formatu prvenstva u prvoj fazi natjecanja će 48 reprezentacija biti podijeljeno u 16 skupina po tri reprezentacije, objavila je FIFA u svom tweetu, dodavši kako će više pojedinosti biti objavljeno nakon završetka zasjedanja Vijeća koje okuplja 37 članova.

Na turniru bi se tako trebalo igrti 80 utakmica umjesto dosadašnjih 64.

Proširenje turnira bila je jedna od glavnih točaka izborne kampanje Infantina, koji je u veljači na čelu FIFA-e smijenio Seppa Blattera. Infantino je najprije govorio o proširenju turnira na 40 reprezentacija, ali je onda u listopadu dodao još osam reprezentacija.

U donošenju ove odluke, FIFA je odbacila tvrdnje kako će proširenje smanjiti kvalitetu turnira te učiniti ga predugim i nezgrapnim. Kritičari, među mojima su mnogi ugledni europksi klubovi kao i treneri, smatraju da FIFA ugrožava pobjedničku formulu.

FIFA President Gianni Infantino gestures during an interview with Reuters at the FIFA headquarters in Zurich, Switzerland November 2, 2016. REUTERS/Arnd Wiegmann/File Photo - RTX2RWMI
REUTERS/Arnd Wiegmann
Gianni Infantino

Linker
19. travanj 2024 04:33