Marco Luzzani/Getty Images
KALINIĆEVA (NE)OGRANIČENJA

ZAŠTO JE NAPADAČ VATRENIH NA UDARU TALIJANSKIH MEDIJA? Rossoneri su razgalili maštu navijača, a ozlijeđeni napadač našao se na meti velikih kritika...

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 14. veljača 2018. 11:40

Kao i Inter, ali značajno više, Milan je opterećen neispunjenošću proklamiranih ambicija. Nakon što su potrošili silan novac u ljetnom prijelaznom roku, prilično površno i tehnički nelogično, Rossoneri su razgalili maštu navijača. Naviknuti na uspjehe u većem dijelu ere Berlusconi, Milanisti su teško podnosili svekoliki pad kluba u posljednjih 8-9 godina. Novi vlasnik iz Kine, velika ulaganja, najavljen povratak u vrh, sve to odmah je izazvalo euforiju.

Njene su posljedice, poslije 24 kola s mnoštvom mučnih nedjelja, smjenom trenera, polemikama oko igrača te sa 25 bodova zaostatka za vodećim Napolijem, opća sumnja u sve i svakoga. Dakako da je Nikola Kalinić, kao centarfor oko kojeg se cijelog ljeta stvarala fama svakodnevnim bombastičnim “prijenosima” hoće li ili neće doći, jedan od onih koji su na meti kritika.

Opća sumnja

Kad centarfor Milana postigne samo 4 gola u 24 utakmice, uz 5 asistencija, onda su kod navijača i medija uzaludni stručni stavovi kako je Kalinić vrlo koristan za momčad. Kako Vincenzo Montella, koji je inzistirao na njegovu dolasku, primoravši tim stavom klub da se s Fiorentinom nagodi na 25 milijuna eura odštete (5 odmah, 20 u tri rate do 2021.), tako i njegov nasljednik Gennaro Gattuso hvale Kalinićev altruizam.

S trenerske je strane to važan pokazatelj karaktera igrača, jer Kalinić igra za momčad, ne teži sebičnosti pred golom i trci za statistikom. Da Milanu ide dobro, vrlo je vjerojatno da bi mediji i navijači pjevali ode takvom pristupu igraču. No, s obzirom na razočaranje sezonom, njih malo briga za taktičku korisnost Kalinića, već se u tom kontekstu dodatno trude naglasiti učinak klupskog izdanka, Cutronea (20). On je u 28 utakmica postigao 12 golova, uz 2 asistencije. Dodatni uteg Kalinićevu dojmu je činjenica kako je auditorij Meazze naviknut na velike i realizatorski učinkovite “devetke”, te su kriteriji uspješnosti, bez obzira na momčadske faze, visoko postavljeni. To, dakako, nije fer prema Kaliniću, koji igra u jednoj od slabijih momčadi Milana posljednjih desetljeća. Uz to veliko ograničenje njegovoj učinkovitosti, osim slabijeg suporta momčadi, jest i niz pehova sa zdravljem.

Posljedica je to prije svega dugog ljetnog “prelaska” u Milan, kašnjenja u pripreme, napetosti, sve što je utjecalo da u prvenstvo, u novookupljenu momčad uđe nespreman. Smjena trenera koji ga je silno želio i gradio ofenzivnu igru prema njemu, dodatni je uteg, iako je Gattuso ponovio Montellin stav o velikim Kalinićevim doprinosima. Vrijeme će dati odgovore koliko će se igrač nametnuti navijačima, koji su ga na početku dočekali s oduševljenjem, a prve golove s euforijom. Prvo treba uhvatiti fizičku formu, potom ritam razigranosti koja ga je i dovela u Milan. Čeka ga teška borba, ali s obzirom na iskustvo Kalinić će okrenuti kritiku na svoju stranu, kao što je i do sada činio gdje god je dolazio...

Linker
16. travanj 2024 13:43