Boris Kovacev / CROPIX
NADMAŠIO SAMOGA SEBE

ZAŠTO SE RUŠI DAVOR ŠUKER? PREDSJEDNIK JE NEIZMJERNO TALENTIRAN DA NAŠTETI SAM SEBI Ovo je njegovih pet najvećih grijeha samo u zadnjih u pet mjeseci

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 29. studeni 2019. 12:58

Zašto ustvari članovi Izvršnog odbora HNS-a (jednoglasno) ruše Davora Šukera? U jučerašnjem broju napisali smo da Savez nikada nije bolje stajao u mnogim segmentima. Financije su doslovno blistave, rezultati Vatrenih izvanredni, a Prva HNL će na ljeto prvi put u povijesti imati pet klubova u europskim ligama. Tri ključne stavke HNS-a izgledaju jako dobro, a predsjednik je na izlaznim vratima...

Nažalost, Davor Šuker neizmjerno je talentiran da sam sebi našteti u naizgled potpuno bezazlenim situacijama. Na stranu to što je čovjek kojeg je postavio Zdravko Mamić. Na stranu i to što je često svojeglav, što na slovi za nekog sa zdravim radnim navikama i što ga navijači ni izbliza ne cijene onako kako su cijenili njegovu plemenitu ljevicu. Sve bi mu se to progledalo kroz prste samo kada bi pronašao način da prestane zabijati autogolove.

A zabija ih kao na traci, kao u najboljim igračkim danima. Samo u zadnjih pet mjeseci napravio je pet velikih gafova. Ili pet velikih grijeha koje mu članovi Izvršnog odbora uz svesrdnu pomoć glavnog operativca Marijana Kustića više ne žele tolerirati. Ni oprostiti.

Zagreb, 220218.
Hotel Hilton, dvorana Oliva.
Konferencija za medije  Hrvatskog nogometnog  saveza sa Marijanom Kusticem.
Na fotografiji:  Marijan Kustic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
CROPIX
Marijan Kustić

PRVI ŠUKEROV GRIJEH

Potpisao ga je Šuker 11. lipnja u Varaždinu, nakon što smo u prijateljskoj utakmici izgubili od Tunisa (2:1). Šuker je ispred Izvršnog odbora trebao novinarima reći da će se utakmica između Hrvatske i Mađarske igrati na Poljudu, ali to je na svoju ruku izignorirao. Iako je prije toga na Izvršnom odboru i on digao ruku za domaćinstvo u Splitu!? I nije stao samo na tome nego je - na užas svih u Savezu - u danima koji su slijedili agitirao da se utakmica s Mađarima prebaci u Osijek.

DRUGI ŠUKEROV GRIJEH

Bila je to smjena Nenada Gračana. I sve ono što je njoj prethodilo. Naime, Izvršni odbor je uoči Eura za mlade jednoglasno odlučio s Gračanom potpisati novi dvogodišnji ugovor i to prije početka Eura. Međutim, Šuker nije našao vremena za Gračana, a Euro je već počeo. Kako smo na turniru izgledali lošije nego što se očekivalo, i Šuker i članovi Izvršnog odbora promijenili su stav i odlučili se zahvaliti Gračanu. I opet je Šuker zakazao, jer nije opet našao vremena ni sastaviti nekoliko rečenica u kojima bi obrazložio razlog za kraj suradnje, niti se našao s Gračanom. Kako je ljeto već prošlo, a U-21 reprezentaciju čekao je novi ciklus kvalifikacija, tako je Izvršni odbor - opet jednoglasno - odlučio da Gračan ipak ostane na klupi. Što ipak nije spriječilo Šukera da razgovara s Goranom Tomićem i obeća mu da će biti Gračanov nasljednik. O čemu su članovi Izvršnog odbora mahom doznali iz medija...

Zagreb, 110619.
Hotel Doble Tree by Hilton.
Konferencija za medije Hrvatskog nogometnog saveza na kojem je predstavljen pilot projekt uvodjenja novih molekularnih dijagnostickih metoda u svrhu prevencije iznenadne srcane smrti sportasa.
Na fotografiji: Davor Suker.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Goršić/Cropix

TREĆI ŠUKEROV GRIJEH

Ponovno je u pitanju bio Gračan. Iako je svjedočio jednoglasnoj odluci Izvršnog odbora o tome da Gračan ostaje, koncem kolovoza iznenada je sazvao telefonsku sjednicu na kojoj je jedina tema trebala biti Gračanova smjena. Ponovno je jednoglasno bio odbijen. Kao i kod ideje da Aljoša Asanović bude novi izbornik mladih. Na Izvršnom odboru ponovno je bio jednoglasno nadglasan pa je Gračana zamijenio Igor Bišćan.

ČETVRTI ŠUKEROV GRIJEH

Neuspio pokušaj smjene Marijana Kustića, možda i najveći grijeh od svih. Kako ćeš opstati kao predsjednik kada te izvršni direktor pomete opet uz jednoglasnu podršku svih članova IO-a?

PETI ŠUKEROV GRIJEH

Peti, vjerojatno i posljednji grijeh Davora Šukera bio je pokušaj da na Izvršnom odboru sam ugura dodatnu točku po kojoj bi samo on imao ovlasti zapošljavati nove ljude u Savezu, odnosno davati otkaze aktualnim zaposlenicima. S tom je idejom nadmašio čak i samoga sebe...

Peta kap na koncu je prelila čašu. I vjerojatno presudila Šukeru. Članovi Izvršnog odbora shvatili su da kraja nema, da će Šuker uvijek pronaći način da zabije novi autogol. A to je već veliki problem, jer Savez nema mir i normalnu atmosferu nužnu za rad.

I koliko god Šuker bio nogometna legenda, ovaj ga put nema tko braniti i sačuvati. U praksi je izgubio sav utjecaj još u kolovozu kada je Izvršni odbor Šukeru prvi put kompletno otkazao poslušnost.

Varazdin, 110619.
Na Gradskom stdionu igra se prijateljska nogometna utakmica Hrvatska - Tunis.
Na fotografiji: Davor Suker.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Šuker ne može računati ni na podršku članova Skupštine HNS-a. Podršku na jugu zemlje nema već godinama, leđa mu je okrenula Rijeka, a “zaratio” je s Antom Vučemilovićem koji ima presudan utjecaj u Slavoniji. Uz to, Šuker je izgubio i podršku svog Zagrebačkog nogometnog saveza koji se prihvaćajući Tomislava Svetinu za predsjednika još prije godinu dana “odmetnuo” od Zdravka Mamića. Igrači koji su dijelili karte kada je Šuker prije dvije godine dobio novi mandat danas više nisu za stolom, a novi djelitelji imaju drugačije vizije.

Stoga Davor Šuker broji posljednje dane na čelu Hrvatskog nogometnog saveza, prosinačku Skupštinu HNS-a, po svemu, ne može preživjeti...

Linker
20. travanj 2024 12:27