Getty Images
KAKO DO GOLA

ZBOG NJIH SU SE GODINAMA TRESLI I NAJVEĆI VRATARI SVIJETA, ALI UPALI SU U NEVIĐENU KRIZU Tri megazvijezde ove su sezone zabile mizernih šest pogodaka

Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 17. studeni 2017. 13:36

Cristiano Ronaldo (Real Madrid) jedan pogodak, Antoine Griezmann (Atletico Madrid) dva, Luis Suarez (Barcelona) tri... Ne, nije taj trolist vrhunskih svjetskih napadača toliko pogodaka postigao, primjerice, u prošlom kolu, što bi zapravo bilo normalno i očekivano u skladu s njihovim ugledom. I, dakako, cijenom na nogometnom tržištu (sva trojica u današnjem ludilu na nogometnim burzama vrijede ukupno oko 300 milijuna eura!)...

Teško je povjerovati, ali to je njihov učinak u La Ligi od početka prvenstva! U gotovo tri mjeseca, eto, njih trojica nisu zabili ukupno deset golova na španjolskim travnjacima. A kad takvi napadači ‘šute’, pali se alarm, uzbuna zahvaća svaku klupsku poru. Od trenerske svlačionice, do financijskog odjela...

- Teško je ponuditi pravi odgovor na upit zašto taj triling ne zabija golove. Definitivno je da nešto ne štima, no kod svakog pojedinca zacijelo nisu isti razlozi za sušno razdoblje - kaže nekad sjajni napadač Dinama, Segeste, Valladolida, Zaragoze i Murcije, Alen Peternac (45) i nastavlja:

Alen Peternac
Ronald Gorsic / Hanza Media / Hanza Media
Alen Peternac (u sredini) snimljen u društvu Silvija Marića i Branka Strupara

- Na Ronaldov je lošiji prvenstveni učinak svakako utjecala kazna, zbog naguravanja suca u prvoj utakmici Španjolskog superkupa protiv Barcelone bio je kažnjen s čak pet utakmica neigranja! Propustio je uzvrat te prva četiri prvenstvena kola. Napadaču koncentraciju može poremetiti i najsitniji čimbenik, a neigranje startne četiri utakmice zapravo je užasni hendikep, očito teško nadoknadiv i za takvoga ‘killera’ kakav je Ronaldo, sve ga je to izbacilo iz takta - smatra Peternac.

Umjetno nabrijavanje

Nije zanemariva ni spoznaja da Real igrački ne blješti kao lani...

- Naravno! Napadači ovise o momčadi, a za razliku od prošle sezone, ta momčad ne izgleda tako moćno na travnjaku. K tome, Ronaldo je već zagazio u ozbiljnije godine (5. veljače 2018. navršit će 33, op. a.) i sve mu je teže držati formu na najvišoj razini, iako se od njega očekuju vrhunske partije iz tjedna u tjedan.

Kako komentirate okladu koju je Ronaldo ponudio suigračima u svlačionici prije dva tjedna, rekavši da će biti najbolji strijelac La Lige, iako je Messi već sad zabio 12 prvenstvenih pogodaka?

- Ha, da nije riječ o Messiju, okladio bih se na Ronalda! Ali, realno Portugalac nema šansi u toj utrci s Argentincem i Barcelonom, riječ je očito o umjetnom ‘nabrijavanju’ i nabijanju samopouzdanja.

A što je sa Suarezom, zašto je urugvajski napadač (24. siječnja proslavit će 31. rođendan) podbacio u majici Barcelone?

- Prve je dvije utakmice propustio zbog ozljede koljena, no smatram da je glavni razlog njegova posta u spoznaji da je Barca ostala bez Neymara! Iako se možda čini da katalonski klub ima niz zvijezda, ipak treba znati da su Messi, Neymar i Suarez činili ubojiti trozubac, znali su u pola noći napamet svoje linije kretanja, navikli su se jedan na drugoga i kad je taj trokut ostao bez jedne stranice, nastali su očiti problemi. Iako Barca drži vrh s četiri boda viška ispred Valencije te čak osam u odnosu na Real i Atletico, ipak njihova igra nije tako lepršava i sigurna, ne pobjeđuje lakoćom - kaže Peternac.

Tko zna gdje su mu misli

Najmlađi od strijelaca s ovosezonskom tupom oštricom, Francuz Antoine Griezmann, zakoračit će 21. ožujka u 27. godinu. I on je, poput Ronalda, bio suspendiran na startu La Lige, pauzirao je dvije utakmice (2. i 3. kolo)...

- Više od toga na Griezmanna su utjecale glasine o odlasku iz Atletica! Uvjeren sam, zapravo, da je Griezmann i sad u svojim mislima tko zna gdje, ali nije u Atleticu! I ne bi nas trebalo iznenaditi da već u zimskom prijelaznom roku francuski napadač napusti Madrid i ode negdje. Znano je da ima niz ponuda, spominju se i Barcelona i PSG, pa uvijek aktualni Manchester City, a u takvoj situaciji, kad glavom lete milijuni, teško se usredotočiti na igru i golove.

Klasičnog recepta za izlazak iz golgeterske krize jednostavno nema, ali Peternac, na osnovi vlastitog iskustva, ističe:

- Nekoliko sam puta bio u takvom razdoblju, ali ne sjećam se koliko je trajao moj najduži post. Uglavnom, dečki moraju ostati mirni, strpljivi, moraju još više trenirati i truditi se kako bi i navijači vidjeli da im nije svejedno, ne smiju gubiti samopouzdanje. Naravno, najvažnije je da trener stane iza njih u ovom sušnom dijelu sezone, međutim, kad vidimo o kome je riječ, tada znamo da će ih treneri istrpjeti - govori Peternac i zaključuje:

- Dođu takvi dani, kad ne možeš zabiti gol ni s metra, to razdoblje potraje mjesecima, čupaš si kosu, pitaš se “pa što to radim pogrešno?” Ali, lopta neće, pa neće u gol! A onda zabiješ nekakav smiješan pogodak i uđeš u seriju kad ti ulazi baš sve što opališ prema vratima!To je nevjerojatno, ali je istodobno i nepisano nogometno pravilo - govori Peternac.

Linker
19. travanj 2024 15:07