Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
SKUPŠTINA DINAMA

'ŽELIMO FINANCIRATI SVOJU, A NE TUĐU IMOVINU, NO STADION BI TADA BIO NAŠ' Evo gdje bi Modri trebali igrati europske utakmice dok se gradnja ne završi

SKUPŠTINA DINAMA Sastanak obilovao pohvalama na račun uspjeha momčadi, glavna tema sastanka bila je zdanje u Maksimiru, a predsjednik Barišić bio je jasan
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 02. prosinac 2019. 20:41

Večeras je u Plavom domu održana Skupština Dinama, na kojoj se zagrebački klub s pravom pohvalio velikim uspjesima tijekom ove godine, a posebno osminom finala Europske lige te porastom broja gledatelja za 20 posto. Praktički se na svakoj temi vezanoj uz klub s razlogom moglo čuti mnogo šećernih rečenica, ali je ipak najveći pljesak dobila predsjednica Uprave Vlatka Peras koja je kazala da se modri klub posebno zahvaljuje Zdravku Mamiću čiju viziju slijedi.

Saznali smo da Dinamo godišnje funkcionira u financijskom okviru od 40 milijuna eura, a Modri su prvi klub u Hrvatskoj koji će osnovati svoju zakladu ‘Nema predaje’ s kojom će pomagati potrebitima, bivšim igračima, mladima, navijačima te mnogima drugima. Ipak, najvažnija je jučerašnja priča ipak bila vezana uz najavljenu gradnju stadiona. Grad Zagreb je izrazio nakanu izgradnje novog stadiona u Maksimiru. Službeno je to 31. listopada objavio na svojoj stranici. Nakana, naravno, nije odluka. Dinamo je tu nakanu prihvatio i pozdravio. U plavom domu se tome vesele, ali imaju jedan uvjet.

- Kompletna procedura će trajati četiri godine i više godina. Rušenju sadašnjeg stadiona može se pristupiti tek onda kad se Dinamu osigura druga lokacija na koji može premjestiti cjelokupni pogon, mjesto gdje ćemo boraviti i trenirati, gdje će biti smještene naše službe. Dakako da bismo mi sve to platili, uostalom trebamo i novi kamp. Dok se to ne riješi, dakle mjesto našeg boravka i mjesto odigravanja domaćih i međunarodnih utakmica, ne može se pristupiti gradnji. Dok se sve pripremi, trajat će godinu i pol do dvije, a bilo bi idealno da gradnja traje dvije godine - kazao je predsjednik Dinama Mirko Barišić.

Zagreb, 021219.
Stadion u Maksimiru.
Redovna godisnja Skupstina GNK Dinama.
Na fotografiji: Vlatka Peras, Mirko Barisic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Kad se govori o domaćim i međunarodnim utakmicama, vjerojatno bi se domaće igrale u Kranjčevićevoj ulici, a kad se radi o europskim, ako bude gotov stadion u Osijeku, igralo bi se tamo. Neslužbeno se još spominju Ljubljana, Maribor, Budimpešta ili Rijeka.

Skupština je jednoglasno prihvatila nakanu Grada Zagreba, međutim Dinamo nudi i drugu alternativu, ako Grad ne uspije graditi stadion.

- Predlažemo Gradu Zagrebu da mi sami financiramo i izgradimo svoj stadion! Ali i ovdje postoji jedan uvjet. Želimo da se pravno-imovinski vrati u stanje kakvo je bilo 1992. godine, kad smo to predali Gradu po nalogu viših vlasti Hrvatske.

Te godine je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman uz dobre namjere sve predao Gradu na upravljanje. Željelo se da se Grad brine o svemu, odnosno o održavanju, tada je upravo predsjednik Barišić predao dokumente tadašnjem gradonačelniku Mladenu Vedrišu.

- Nama, naravno, nije svejedno, nama je bitan svaki dan. Mi ćemo uložiti nemali napor da sami izgradimo i financiramo stadion, a to nisu mala sredstva, ali potrebito je da se to pravno-imovinski prebaci na Dinamo, da stadion bude naš.

Inače, kad se radi o zemljištu, ono je upisano na Grad, a Dinamo je bio upisan do 1992. godine. Dinamo želi da se, dakle, vrati stanje iz 1992. Inače to zemljište je konfiscirano 1945.

- Želimo da imamo zakonsko pravo investirati u svoju, a ne tuđu imovinu! Kad bismo se mi sami o sebi skrbili, onda bi tempo izgradnje bio drukčiji. Naravno, Grad to treba prihvatiti. Kad bi to prihvatio, onda bismo se oslobodili kao porezni obveznici. A stadion bi bio naš - kazao je Barišić.

Ukoliko Grad ne prihvati ovu drugu opciju, a ne izgradi stadion, onda je Dinamo nemoćan.

- Mi smo spremni uložiti, sve financirati. Onda ćemo sigurno imati stadion.

Kad se radi o kapacitetu, imao bi najmanje 25, a najviše 30 tisuća gledatelja.

Linker
20. travanj 2024 13:42