CROPIX
BJELICA OTVORENO

'ZVAO ME PREDSJEDNIK HAJDUKA, BIO SAM JAKO ZAINTERESIRAN, A ONDA SU U SPLITU NAGLO ODUSTALI' Otkrivamo detalje propalog dolaska Bjelice u Hajduk

Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 01. studeni 2018. 13:00

Nenad Bjelica, trener Dinama, gostovao je u televizijskom talk showu “Istinom do gola” i to u splitskom studiju televizije Jadran, pa je, između ostalog, otkrio i razloge zbog kojih nije preuzeo momčad Hajduka.

- U vrijeme kad sam bio bez angažmana poslije odlaska iz Spezije - rekao je Bjelica - pozvao me predsjednik Hajduka Ivan Kos i ponudio mi klupu ‘bijelih’. Bio sam jako zainteresiran za tu ponudu, koja je stigla odmah prvog dana kada je Kos imenovan za predsjednika. Međutim, ipak nisam postao trener Hajduka. Razlog? Nisu me htjeli…

Bjelica je na pitanje kako i zašto se nije realizirala ta ponuda predsjednika Kosa, odgovorio:

- Kos mi se javio i rekao da me nije u stanju angažirati, jednostavno je… Nisu me htjeli.

Tko? Nadzorni odbor? Na to pitanje Bjelica nije izravno odgovorio, ali je dao naslutiti da nije bila odbijenica od “nadzornika”…

Koprivnica, 281018.
Na Gradskom stadionu igra se utakmica 12. kola 1. HNL Slaven Belupo - Dinamo.
Na fotografiji: Nenad Bjelica.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX

- Našao sam se s predsjednikom Hajduka u Zagrebu, on mi je kazao da mora odustati od svoje namjere. Istina, Kos me je zvao još dva puta i to najprije kad je smijenjen Pušnik, te drugi put kad je morao otići Carrillo. Međutim, ja sam tada imao ugovor s Lechom, nisam želio napustiti poljski klub. U to vrijeme me pozivao i Zdravko Mamić, njega sam također odbio zbog angažmana u Poljskoj. Mogao sam otići, nisam imao neku klauzulu koja bi me spriječila, ali ja nisam takav čovjek, prije svega poštujem dogovore, držim svoju riječ.

Inače, Bjelica je tijekom emisije rekao kako je “prezadovoljan u Dinamu”, kako je “to njegov najunosniji trenerski angažman”, tumačio je kako su “modri” izvanredno organizirani, uopće kako mu je “pravi gušt trenirati Dinamo, najbolji hrvatski klub”. Bjelica je u Split doputovao u ponedjeljak rano ujutro, onim “pekarskim” zrakoplovom u ranu zoru, našli smo se na kavi u kafiću Ivice Mornara “Azzurro”, poslije snimanja našao se s jednim prijateljem i vratio u Zagreb u 12.50 sati.

Zagreb, 261018.
Maksimirski stadion.
Igraci GNK Dinama na treningu nakon sinocnje pobjede u Slovackoj.
Na fotografiji: Nenad Bjelica.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
CROPIX

- Ne volim izostati ni s jednog treninga, ali kako je to poslije utakmice u Koprivnici na programu bio regeneracijski, osvježavajući trening, došao sam u Split kako sam obećao.

Zanimljivo, Bjelicu su po dolasku u zračnu luku u Resniku dočekala trojica “bodyguarda”, angažirana od strane Dinama, to jest po narudžbi direktora za sigurnost Dinama Krešimira Antolića. Oni su ga vrlo striktno pratili od dolaska do povratka, tercet iz “Sokola” Denis, Boris i Ivan, inače navijači Hajduka i po vlastitom priznanju i “torcidaši”, obavili su svoj posao na najbolji način, nije bilo problema. Taj angažmana tjelohranitelja trenera Dinama u Splitu je i logičan s obzirom na to da je bilo slučajeva kad su pojedini članovi “modrih” napadnuti u Splitu.

REUTERS/Radovan Stoklasa
REUTERS

A što se tiče razloga zbog kojih Bjelica nije postao trener Hajduka, u kuloarima se još od ranije tumačilo da su se njegovom dovođenju protivili neki “brojači krvnih zrnaca”. Takvi su zapravo, iako posredno, pomogli da Bjelica svoje sposobnosti umjesto na Poljudu iskaže na Maksimiru.

- Ja sam Osječanin, volim svoj grad, najbolju godinu svoje karijere, onu 2000., kad sam proglašen za najboljeg hrvatskog igrača, odigrao sam u dresu Osijeka. To je moj grad zauvijek bez obzira na to što mi je sada dom u Klagenfurtu, gdje sam igrao na kraju karijere i startao kao trener u tamošnjem Kärntenu, pa sam i kuću sagradio.

Bjelica je tijekom talk showa izjavio kako je zadovoljan uvjetima rada na Maksimiru, tako da su rezultati “modrih” zapravo efekt cjelokupnog kolektiva. Najviše mu znači spoznaja da je stvorena gotovo pa idealna homogenost momčadi, tih 26 igrača, koji su u odnosu na start, kad je 15. svibnja preuzeo “modre”, pokazali značajni napredak, što se odrazilo i na njihovoj individualnoj vrijednosti na Transfermarktu.

Linker
21. travanj 2024 02:57