Kramarić
 Laurence Griffiths/Getty Images / Getty Images
STRAŠAN NAPADAČ

ZVIJER U NAPADU ZABIJA KAO NA TRACI! HRVAT JE U NEVIĐENOJ SERIJI On je baš tehničar, igrač kojeg obožava svaki trener! To što on radi velika je stvar

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 13. prosinac 2018. 12:04

U osam utakmica zaredom za klub i reprezentaciju Andrej Kramarić dao je gol. Hoffenheim zna da ima igrača koji je pouzdan poput japanskog vlaka, ali zbog ofenzivne razigranosti i defenzivne površnosti ipak “kasni“ na tablici za najboljima. Kramarić je u drugoj seriji u 2018., jer od 3. veljače do 3. ožujka tresao je mreže u pet susreta Bundeslige u nizu, Herthi, Schalkeu, Freiburgu i Augsburgu po jednom, a Mainzu dvaput. Stao je u Wolfsburgu (0:0).

U trenutačnih čak osam nastupa iz kojih je redom izlazio kao strijelac uračunato je i matiranje Španjolca De Gee i Engleza Pickforda u dresu Hrvatske te Liga prvaka, no u njemačkom prvenstvu je na četiri i da bi poravnao ranogodišnji domet, morao bi svladati i golmana Borussije Mönchengladbach u subotu. Golem izazov da sačuva seriju imat će već u srijedu kod Manchester Cityja na Etihadu. Ne bude li trener Julian Nagelsmann kalkulirao i izostavio ga iz tog ogleda Lige prvaka.

LONDON, ENGLAND - NOVEMBER 18:  Andrej Kramaric of Croatia celebrates with teammates after scoring his team's first goal during the UEFA Nations League A group four match between England and Croatia at Wembley Stadium on November 18, 2018 in London, United Kingdom.  (Photo by Laurence Griffiths/Getty Images)
Laurence Griffiths/Getty Images

Još imaju teoretske šanse za treće mjesto i nastavak natjecanja u Europskoj ligi. S tri boda u pet nastupa ostali su bez mogućnosti napretka u elitnom natjecanju. Morao bi im pomoći Lyon tako da dobije Šahtar u Kijevu. Francuzima je za drugu poziciju dovoljan bod.

Nakon listopada i promašaja na Rujevici s Engleskom, Kramarić se pogocima vratio u Ligi prvaka u Lyonu, produžio u reprezentativnom dresu u Maksimiru i na Wembleyju. Kada se potom ponovno priključio klupskim suigračima, nastavio je u jednakom stilu, od 7. studenoga nije izašao na teren, a da nije zabio gol. Složio je Augsburg, Herthu, Šahtar, Schalke i zadnje Wolfsburg. Sve to kao povučena ili bočna špica, i dalje ne u ulozi prvog napadača, koja je kod Nagelsmann predviđena za druge.

Udarna igla

U jesen 2014. godine, prije no što će se otisnuti u Leicester, za Rijeku je u 18 susreta HNL-a postigao 21 pogodak. Lokomotivi pet komada, ali nije držao niz do osmice.

Mate Bilić, također negda napadač i reprezentativac, komentira koliko je teško svaki put kad zagaziš na travnjak pospremiti loptu u mrežu.

- Nije lako na jednoj utakmici dati gol, a kamoli na osam zaredom. S obzirom na sve današnje faktore vrlo je zahtjevno biti golgeter. Mislim na brzinu nogometa i tranziciju koja je nužna tijekom igre. To što Kramarić čini velika je stvar. Nakon što je imao sitne ozljede, uhvatio je kontinuitet, radi se o pravom golgeteru. I to profinjenom. On je baš tehničar, igrač kojeg obožava svaki trener. Zna izaći iz bilo koje situacije, snalazi se dobro. Prije svega, takva je forma odlična za hrvatsku reprezentaciju, jer igra konstantno. Zdrav je, u Hoffenheimu je jedan od glavnih. Dovoljno je reći da ima igrača koji cijelu sezonu daju osam golova, a on je to napravio u osam utakmica zaredom - priča Bilić i konstatira:

Zapresic, 140418.
SRC Zapresic.
Utakmica 29. kola HT Prva hrvatska nogometna liga,
NK Inter - HNK Hajduk.
Na fotografiji: Mate Bilic (L).
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

- Kramarić je prva i udarna igla napada hrvatske reprezentacije. Nedavno je to već pokazao, pa i ta serija se zahuktala golovima u državnom dresu. Ovo mu je najduži kontinuitet zabijanja pogodaka, a pamtimo što je radio svojedobno u Rijeci. Baš me veseli, radi se o tipu golgetera kakav volim. Pridonosi dosta momčadi, a hladan je egzekutor pred vratima. On zna igrati, čak i kad nije njegov dan, sudjeluje u kreiranju akcija ekipe.

Premda je rođeni napadač, zbog tehničkih vrlina često se lamentira koja mu je najbolja pozicija.

- Velik mu je plus što je tako polivalentan. Izumiru klasični centarfori tipa Davora Šukera. Danas se traže svestrani igrači koji mogu igrati na više pozicija, u dva-tri različita sustava. To je vječna debata, no potpuno nezasluženo. Sjetimo se samo da je bio ključni igrač protiv Ukrajine, za plasman na SP. Za mene je Kramarić napadač jer po vokaciji on jest špica, a to što je ponekad malo povučeniji samo mu je plus. Napadač je danas u nogometu širok pojam. Morate biti i u kaznenom prostoru, i na boku, vidi se na primjeru Marija Mandžukića.

Pojačava dojam

Upravo Mandžukić, na kojeg blagotvorno djeluje suradnja s Ronaldom, i Kramarić jedina su dva Hrvata koja na najvišim razinama lige Petice zabijaju u velikom stilu. Mandžukić je za Juventus dao sedam golova u prvenstvu, Kramarić za Hoffenheim šest, ali niz u kojem uživa pojačava dojam, pogotovo što se on ne ispuca u nekom susretu s tri-četiri komada, nego uredno stavlja jedan po jedan. Treći je Ante Rebić s pet pogodaka.

TURIN, ITALY - DECEMBER 07:  Mario Mandzukic of Juventus celebrates after scoring the opening goal during the Serie A match between Juventus and FC Internazionale at Allianz Stadium on December 7, 2018 in Turin, Italy.  (Photo by Tullio M. Puglia/Getty Images )
Tullio M. Puglia/Getty Images

Kako Bilić vidi Kramarićev nastavak karijere? U Hoffenheimu ili većem klubu?

- Relativno je mlad, a s puno inozemnog iskustva. Svatko teži ići prema gore. Puno mu se toga posložilo, napreduje, naučio se na Bundesligu. Može se popeti za stepenicu, on je igrač za viši nivo jer ima sve kvalitete koje su potrebne. Dosta je sazrio u svim segmentima, iako je on uvijek po tom pitanju bio na razini.

Dokad će trajati serija? Sam kaže: “Komentirat ću kad stane”, da ne urekne. No to nije ni bitno, glavno je da i potom, i nakon neke utakmice bez gola, nastavi zabijati. Važni su igra i asistencije, ali ništa napadača ne diže kao pogoci.

Linker
25. travanj 2024 08:56