SIVA EKONOMIJA

Vlada danas raspravlja o uvođenju fiskalnih blagajni: Očekuju prihode od 600 milijuna kuna

Zagreb, 311012.Markov trg.Banski dvori.Redovita sjednica Vlade RH.Na fotografiji: Slavko Linic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske na dnevnom redu je prijedlog Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom kojim se predviđa uvođenje fiskalnih blagajni.

Po riječima ministra financija Slavka Linića, Vlada smatra da će od uvođenja fiskalnih blagajni iduće godine proračun ostvariti prihode od najmanje 600 milijuna kuna. Fiskalne blagajne trebale bi omogućiti obračun sa sivom ekonomijom, koja se najviše razmahala u ugostiteljstvu. Prijavljeni dnevni prihodi od 200 do 400 kuna ne govore o siromaštvu nekih ugostitelja nego o poreznoj evaziji, a to ćemo onemogućiti fiskalizacijom i najžešćim mjerama, poput oduzimanje prava na rad i zatvaranja objekata.

Također ćemo zaustaviti plaćanje u gotovini, pogotovo pravnih subjekata, jer je to područje s najvećim mogućnostima za prevare i utaje, najavio je Linić. Odbacio je tvrdnje da uvođenje fiskalnih blagajni ugostiteljima donosi trošak od čak 10.000 kuna, ustvrdivši kako je to pokušaj opstrukcije promjena.

Ako poduzetnik ne može potrošiti tri do četiri tisuće kuna za uvođenje novog sustava onda nije poduzetnik nego mu treba socijalnu pomoć, kaže Linić.

Na dnevnom redu je i odluka o drugom krugu prodaje dionica Društva Badel 1862 d.d. kojim se zadužuje Agencija za upravljanje državnom imovinom da ponuditeljima koji su dostavili pismo namjere za kupnju dionica društva Badel 1862 uputi poziv za podnošenje obvezujućih ponuda za kupnju 2.065.828 dionica Društva u vlasništvu Republike Hrvatske, pojedinačne nominalne vrijednosti 100 kuna, ukupne nominalne vrijednosti 206.582.800 kuna, što čini 65,84 posto temeljnog kapitala Društva.

Početna cijena za kupnju dionica Društva iznosi 106.555.408,24 kuna. Na dnevnom redu su i izmjene i dopune Stečajnog zakona te izmjene Zakona o elektroničkim komunikacijama kojima se predlaže smanjenje broja članova Vijeća Agencije za elektroničke medije sa sedam na pet članova.

Ocjenjuje se da bi se time postigla veća djelotvornost i ekonomičnost u radu upravnog tijela Agencije, kao i smanjenje troškova njenog poslovanja.

Vlada će razmotriti i izmjene i dopune Uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva financija kojima se, uz ostalo, radi veće efikasnosti rada predlaže ustrojavanje Sektora za strategiju i razvoj te Sektora za servis poreznim obveznicima u Središnjem uredu Porezne uprave kao i ustrojavanje Ureda za velike porezne obveznike sa sjedištem u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 10:30