B2B platforma

Splitska braća znaju kako povezati poduzetnike i korisnike

‘Ako imate znanje ili dobru ideju, a ne iskoristite je, isto je kao da imate limun koji niste štrukali i napravili limunadu‘
Milan Grepo
 Privatni album

Braća Grepo iz Splita, Dejan i Milan, pobjednici su prvog 48-satnog BizHack Hackathona, online natjecanja Hrvatske gospodarske komore (HGK) u rješavanju izazova pokretanja poduzetništva u Hrvatskoj, koji je organiziran uz podršku organizacije Lean Startup Hrvatska.

Prvi virtualni poduzetnički hackathon okupio je više od 100 sudionika, trenera i mentora uz kreativna i zanimljiva rješenja za poticanje poduzetništva u Hrvatskoj. Pred stručnim žirijem, šestero finalista BizHacka prezentiralo je finalna rješenja, a najbolja tri odabrana su s obzirom na poslovni (tržišni) potencijal, izvedivost rješenja i kvalitetu finalne prezentacije.

Dejan i Milan Grepo osvojili su prvo mjesto i nagradu od 20 tisuća kuna za rješenje eLIMUN, za koje je žiri procijenio da ima najveći tržišni potencijal i konkretno razrađen model prihoda. Radi se o B2B platformi koja bi povezivala pružatelje usluga za poduzetnike s tražiteljima usluge. Pobjedu su odnijeli među 28 timova iz Hrvatske.

Ubrzanje postupka

- Na natjecanju su predstavljena tri problema za koje je trebalo ponuditi rješenje, trebali smo izabrati jedan problem, a mi smo zapravo našom aplikacijom riješili dva problema. To je ubrzavanje administrativnih poslova i kontakata s mentorima, savjetnicima i osobama koje obavljaju te djelatnosti.

Aplikacija funkcionira tako da se možete registrirati kao korisnik, dakle osoba koja treba administrativnu pomoć, ali i kao izvršitelj, odnosno osoba koja odrađuje administrativne poslove – kaže Slobodnoj Dalmaciji Dejan govoreći o rješavanju izazova koji su odabrali na natjecanju, odnosno o tome kako bismo mogli unaprijediti administrativne postupke kod osnivanja i vođenja poduzeća za poduzetnike početnike.

Tako se ako želite pokrenuti posao, obrt ili bilo kakvu administrativnu uslugu registrirate kao korisnik, a pružate li usluge te vrste, registrirate se kao izvršitelj.

- Vi kreirate zahtjev, npr. treba vam pravna usluga za izradu stranice, želite vidjeti koja su prava i uvjeti korištenja, postavite zahtjev, ponudite koliko ste spremni platiti i do kad vam je potrebno to rješenje. Svi registrirani izvršitelji, u ovom slučaju pravnici, mogu se javiti, prihvatiti tu cijenu ili ponuditi svoju cijenu, ako korisnik s druge strane prihvati, posao kreće u izradu, korisnik plaća izvršitelju, a mi od toga imamo deset posto na izvršenoj transakciji – pojašnjava Dejan funkcioniranje ove platforme koja otvara mogućnost povezivanja ljudi iz cijele Hrvatske koji mogu poslovno surađivati na ubrzanju administrativnih postupaka.

Milan ističe kako se oduševio kad mu je Dejan iznio ovu ideju, a on mu je u izradi više pomogao savjetima, dok je glavninu programerskog posla odradio Dejan.

Od siječnja u upotrebi

Braća Grepo govore i kako su njih dvojica u poslu bili povezani online iako blizu stanuju, najviše preko Zoom platforme. Kažu, koriste sve tehnološke mogućnosti. Natjecanje je trajalo 12 dana, ali zadnjih dana bilo je vrlo intenzivno. Dva puta po dva dana natjecanje se odvijalo od 0 do 24 sata, nije bilo ni spavanja. Prije proglašenja pobjednika radilo se 48 sati u komadu.

image
Dejan Grepo
Privatni album

- Aplikacija još nije javna. Sve je napravljeno u nekoliko dana, trebamo još neke stvari kozmetički prilagoditi krajnjem korisniku. Najvažnije je da sistem aplikacije funkcionira, mi smo zadovoljni. Najkasnije početkom iduće godine planiramo je pustiti u javnost, odraditi marketinški posao i dati je na korištenje – kaže Dejan.

Reći će i kako im je vrijedno iskustvo kontakt s mentorima i trenerom na hackathonu koji su im dali dobre savjete prilikom realizacije projekta.

- Ako imate znanje ili dobru ideju, a ne iskoristite je, isto je kao da imate limun koji niste štrukali i napravili limunadu – objašnjavaju zašto su aplikaciju nazvali eLimun.

Braća Grepo se 15 godina bave turizmom, a zadnjih deset godina stalno digitaliziraju svoje poslovanje. Dejan je poznat po tome što je u doba karantene zbog pandemije koronavirusa proljetos napravio aplikaciju OPG2Go kojom je omogućio online prodaju namirnica hrvatskih OPG-ova te njihovu dostavu na kućne adrese.

- OPG2Go napravio sam za opće dobro, aplikacija je u startu bila besplatna i tako će ostati. I danas funkcionira i povezuje proizvođače s kupcima – kaže Dejan. Volonterski je odradio i sistem za propusnice u trajektnom prometu Split - Supetar preko kojeg je u 15 dana u travnju za vrijeme karantene otoka Brača obrađeno i prošlo više od 5000 putnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:16