Tonči Stipanović
 REUTERS/Benoit Tessier
POVIJESNI TRENUTAK ZA HRVATSKU

BIT ĆE TO ŠAHOVSKA PARTIJA NA MORU Otkrivamo plan kojim Stipanović lovi zlato u utrci života

Piše: Hrvoje BulešićObjavljeno: 15. kolovoz 2016. 15:34

Tonči Stipanović će tek U UTORAK izaći u borbu za olimpijsko zlato. U Riju nema vjetra, pa je na kraju otpala i mogućnost da će isploviti u 21.30 sati, što je bila opcija nakon prvotnih odgoda u 19.00 odnosno 19.45 sati.

Naš kormilar ima deset bodova prednosti u odnosu na Australca Burtona, a dvojica hrvatskih jedriličara će nam pojasniti što to znači uoči starta regate.

- Za Tončija je sjajno što ima opipljivu bodovnu prednost, i što je fokusiran samo na jednog suparnika. Taktika će biti dosta jednostavna. Tonči će već od startne procedure koja kreće pet minuta prije samog starta kontrolirati Burtona. Kolokvijalno rečeno, igrat će flastera na njemu. Je li to start ispod njega ili će ga samo slijediti, odlučit će na samom polju ovisno o vremenskim uvjetima. To će biti partija šaha na moru u kojoj Tonči treba gledati da uvijek ima isplaniran potez-dva ili tri unaprijed. Stipanović je u ovih 10 jedrenja zaradio respekt cijele flote i sigurno će taj 'final touch' biti ludilo - pojašnjava hrvatski reprezentativac Filip Jurišić koji je i njegov klupski kolega u Mornaru i sparing-partner na treninzima.

Iza Marina Lovrovića su dvoje Olimpijske igre u klasi Zvijezda, pozorno prati što se događa u Riju i veseli se uspjesima naših jedriličara kao da je sam osvojio medalju.

- Tonči se treba držati blizu Burtona, može ga i napasti, ali to će odlučiti prije starta. Ne brinem se za njega, fin je dečko koji u regati postaje 'ubojica', ali takav trebaš i biti ako misliš dotaknuti zvijezde.

Split, 140614.
Hrvatski jedrilicari Tonci Stipanovic iz JK Mornar i Tina Mihelic iz JK Labud slavili su danas nakon proglasenja zatvaranja EP u klasi laser u lucici JK Split. 
Danas se nije jedrilo zbog nedostatka vjetra i bonace, tako da je Tonci Stipanovic po dosadasnjim rezultatima osvojio zlato na EP u klasi Laser, a Tina Mihelic srebro u klasi laser Radial.
Na fotografiji: Filip Jurisic iz JK Mornar Split osvojio je 8. mjesto.
Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX
CROPIX

Lovrović je pojasnio i razlike između nekog europskog i australskog poimanja jedrenja.

- Dečkima iz 'down under' jedrenje je kontaktni sport, poput boksa na moru, dok smo mi ipak malo taktički finiji. Burton će sigurno pokušati jedriti na Stipanovića i pokušati iznuditi neki penal jer mu je to jedina šansa da nešto napravi. Neće se odlučiti jedriti svoju regatu, ne može doći pet mjesta ispred Tončija - pojašnjava Lovrović i dodaje:

- Medalja je osvojena, i to je najbitnije. Drago mi je što je to napravio Tonči, jer kod njega je nakon Londona ostao najveći žal nakon onog četvrtog mjesta, ali eto, sad mu se u Riju sve vratilo.

Da sumiramo, Tonči će u finalnom jedrenju biti zlatni ako ne dođe pet mjesta iza Burtona. U slučaju jednakog broja bodova, olimpijski pobjednik je onaj koji će biti bolje plasiran u "medal raceu".

----------------------------------------------------------

Mornarevci zapalili baklje u Tončijevu čast iako je finalni plov odgođen

U ponedjeljak navečer u Jedriličarskom klubu Mornar sve je bilo spremno za feštu povodom prve olimpijske medalje za hrvatsko jedrenje koju je osigurao njihov član Tonči Stipanović.

Već od 18 sati u klubu su se skupili brojni navijači, članovi, Tončijevi roditelji, Ernest i Merica i djevojka Sandra, čekalo se u hangaru da započne prijenost iz Rija, koji se trebao pratiti preko velikog ekrana.

No umjesto prijenosa, iz Rija su stalno dolazile informacije da nema vjetra. Nestrpljivo se čekao početak finalnog plova, ali on se jučer ipak nije dogodio i sada je sve prebačeno za danas kada bi se fešta trebala nastaviti.

Usprkos tome što se nije jedrilo ispred Mornareva hangara se slavilo, upaljene su brojne baklje, ispaljene rakete, a vijorile su se i hrvatske zastave uz pjesmu s razglasa.

Svi su uvjereni da će se u utorak jedriti, odnosno da će doći do podjele medalja, a Mornarevci će to opet znati proslaviti jer se ipak radi o prvoj hrvatskoj medalji u povijesti Olimpijskih igara. (D. Kuzmanić)

Linker
19. travanj 2024 23:47