BRIAN SNYDER / REUTERS
OLIMPIJSKA MEDALJA JE TU

BRAĆA PO JEDRU SADA SU OSVOJILA SVE Projekt je počeo kada se Marenić preselio u dom Fantela

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 19. kolovoz 2016. 01:21

Vratimo se malo u prošlost. Na startnoj listi juniorskog Svjetskog prvenstva klase Optimist 1999. godine pojavilo se pet hrvatskih jedriličara. Šime Fantela, Ivan Kljaković Gašpić, Tonči Stipanović, Igor Marenić, Joško Lulić. 17 godina kasnije situacija je ovakva.
Lulić je prešao u trenere, a prvospomenuta četvorica napravila su sjajne karijere u olimpijskim klasama.

Tonči Stipanović je osvojio srebro na Olimpijskim igrama u Riju, Ivan Kljaković Gašpić nastupio je na trima Igrama i ostvario osmo i dva peta mjesta, a Šime Fantela i Igor Marenić su nastavili jedriličarsku berbu medalja u Brazilu.

Uoči puta u Brazila, dvojac iz Sv. Krševana bio je svjestan uloge favorita i velikih očekivanja jedriličarske javnosti od njih.

- Znamo da vrijedimo medalje, sjajno smo odradili pripreme, nekoliko smo puta bili u Brazilu i dobro upoznali sva polja. Jedrit ćemo bez pritiska - pričao je Šime Fantela uoči puta na Olimpijske igre.

Projekt trofejne hrvatske posade započeo je 2001. kada se Igor Marenić s Cresa preselio u Zadar. Do sporazuma s Igorovim roditeljima je došlo jer su se očevi, Edo i Darko, poznavali od prvih regata dok su im klinci još bili optimisti.

- Igorova majka malo se opirala odlasku sina u Zadar, a Šimina majka Katija podnijela je najveći teret - izjavio je Šimin otac Edo, sadašnji izbornik hrvatske jedriličarske reprezentacije, u razgovoru za Jutarnji list prije par godina.
Živio je kod Šime kao novi član obitelji, stoga i ne čudi što se smatraju braćom, iako nisu u rodu.

- Zajedno smo skoro 15 godina. Za to treba postojati velika međusobna tolerancija - pričaju obojica.

A ta sinergija, momčadski rad, počela je odmah donositi plodove. Prvo na juniorskoj razini, a kasnije i među velikim dečkima, u seniorima. Od 2009. krenuo je njihov sjajan niz. Nije prošla godina da nisu osvojili medalju na svjetskim ili europskim prvenstvima. Ovo im je najbolja godina u karijeri. Svjetsko zlato, europsko srebro i broj 1 u klasi 470 na ljestvici Svjetske jedriličarske federacije.

U Riju su do medalje došli na superioran način. U deset kvalifikacijskih jedrenja bili su vrlo konstantni. Na regatnim poljima gdje samo “all round” jedriličari mogu računati na visok plasman, najlošiji ulaz bio im je osmo mjesto. Hrvatsko jedrenje tako je s dvije medalje stalo uz bok najmoćnijim pomorskim nacijama, a Šimi i Igoru je jedrilica prigodno nazvana po brazilskom supermodelu Gisele donijela sreću u Riju.

Linker
24. travanj 2024 03:30