Cropix
HRVATSKI PARAOLIMPIJCI

VELIKA HRVATSKA NADA ZA MEDALJU 'Život mi se okrenuo kada sam saznala da ću nastupiti u Riju'

Piše: Tihomir HrgaObjavljeno: 07. rujan 2016. 14:49

Hrvatske boje na paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru branit će 19 sportaša u pet sportova, a za njih devetero bit će to premijerni nastup na najvećem svjetskom natjecanju sportaša s invaliditetom.

Paraolimpijski debi imat će judašica Lucija Brešković, stolnotenisačice Sandra Paović i Mirjana Lučić, atletičari Ivan Katanušić, Marijan Presečan, Matija Sloup, Velimir Šandror i Miljenko Vučić te plivač Dino Sinovčić.

"Život mi se okrenuo kada sam saznala da ću nastupiti na paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru", kazala je 21-godišnja Lucija Brešković koja će nastupiti u kategoriji slijepih i slabovidnih.

"Još nisam svega niti svjesna", dodala je djevojka iz Kaštel Novog, prva hrvatska judašica u povijesti paraolimpijskih igara.

Lucija je prošle godine na EP-u osvojila broncu, a mlada studentica Katoličko-bogoslovnog fakulteta u Splitu slovi i za jednog od kandidata za medalju u Brazilu.

S medaljom s europskog prvenstva dolazi i atletičar Ivan Katanušić koji nastupa u kategoriji osoba s potkoljenom amputacijom. Ovaj 25-godišnji Imoćanin ove je godine na EP-u u Groseetu osvojio zlato u bacanju kugle, te srebro u bacanju diska.

"Uživam u svemu ovome i ne želim si stvarati pritisak", kazao je Ivan koji je dao sve ispite na Fakultetu prometnih znanosti, ove godine je upisao i CISCO akademiju za internet mreže.

Prošle godine je slomio zdravu nogu i oporavak je bio dugačak.

"Oprezno i pažljivo sam morao trenirati kako bi se u potpunosti oporavio. No, uspio sam i sada slijedi Rio de Janeiro", kazao je ponos Imoćana, koji su mu prošle godine u izboru slušatelja Radio Imotskog dodijelili laskavu titulu osobe godine Imotske krajine.

Na EP-u u Grossetu je srebrnu medalju u bacanju diska osvojio i Velimir Šandor (31). Godinu dana ranije na SP-u u Dohi je bio treći. Velimir je nastradao 2006., u svojoj 20. godini u prometnoj nasreći na povratku s nedjeljnog turnira u nogometu. Nakon toga je zadobio dijagnozu tetrapareze, uz djelomične pokrete ruke i osjete u nogama, uz nešto malo pokreta.

"Raduje me nastup na paraolimpijskim igrama. Bit će to moje prve POI", kazao je Šandor, koji je iz Opatije, pokupskog sela u okolici Velike Gorice.

Nakon što je zbog afere s dopingom ruskim paraolimpijcima zabranjen nastup na Paraolimpijskim igrama, Hrvatska je od Međunarodnog paraolimpijskog odobra dobila dva dodatna mjesta za Rio. Prema odluci HPO-a ta mjesta dodijeljena su Milki Milinković u bacanju koplja i Marijanu Presečanu u bacanju kugle. Milki će to biti desete, a Marijanu prve POI.

"Osjećaj je fantastičan, pogotovo zato što mi je sezona počela loše pa sam stalno bio pod pritiskom i imao osjećaj da mi plasman u Rio stalno za korak bježi", kazao je 39-godišnji Presečan.

Linker
18. travanj 2024 17:18