REUTERS/Christian Hartmann/File Photo
REUTERS

BROJNI PROBLEMI U RASPOREDU

KAOS NAKON ODGODE OLIMPIJSKIH IGARA Cijela sportska godina bit će poremećena, a jedno natjecanje je pod posebnim udarom

AUTOR:
  • Vedran Božičević

 • OBJAVLJENO:
 • 25.03.2020. u 08:18

 • Nakon što je japanski premijer Shinzo Abe u jučerašnjem telefonskom razgovoru predložio predsjedniku Međunarodnog olimpijskog odbora Thomasu Bachu da se Olimpijske igre prebace na 2021. godinu, sve su dvojbe praktički nestale. Sportaši, međunarodni i nacionalni sportski savezi, olimpijski odbori gotovo svih velikih zemalja - svi su posljednjih dana okrenuli leđa prvom čovjeku olimpijskog pokreta Thomasu Bachu i njegovoj mantri “o odgodi ne razmišljamo”.

  Tvrdoglavi Nijemac napokon je potpisao kapitulaciju i pristao da se najveći festival svjetskog sporta održi 12 mjeseci kasnije.

  Bez namjere da budemo Bachovi odvjetnici, treba ipak priznati da odluka o odgodi Igara za punu godinu dana nije nimalo jednostavna. Povlačenje paralela s UEFA-om i pomicanjem Europskog nogometnog prvenstva u ovom slučaju nije primjereno jer se tu ne radi o samo jednom sportu. Da, ima i nogomet problema, i tu će doći do “sudaranja” Eura s nekim natjecanjima i trebat će pronaći najbolje rješenje, ali nogometna priča nikako nije usporediva s olimpijskom.

  Nemojmo zaboraviti da se Olimpijske igre sastoje od 33 sporta i 50 disciplina, svaki od njih ima pomno planirani kalendar, kontinentalna i svjetska prvenstva i brojna druga natjecanja, godinama unaprijed dodijeljena domaćinstva... Puno će figura u toj partiji trebati pomaknuti da se sve dovede u red i opet u toj igri neće svi moći biti pobjednici.

  Aarhus, 070818. SP u jedrenju za olimpijske klase Hempel Sailng Worldchampionships Aarhus 2018. Na svjetskom prvenstvu natjece se 1400 jedrilicara iz 85 zemalja.
Na fotografiji: Tonci Stipanovic, regata klase Laser Standara Zlatna skupina.
Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX
  Bozidar Vukicevic / CROPIX
   

  Atletski SP ‘na udaru’

  Bude li MOO ustrajao da se dogodine Igre održe otprilike u istom terminu u kojem su planirane za ovu godinu (24. srpnja - 9. kolovoza), jedno od prvih natjecanja na udaru će biti Svjetsko atletsko prvenstvo u Eugeneu. U godini u kojoj, u normalnim okolnostima, nema olimpijskih igara ni velikog nogometnog natjecanja, svjetsko prvenstvo u atletici se na globalnoj razini smatra jednom od najvećih sportskih priredbi. No, dogodine to neće biti tako, organizatori u Eugeneu neće dobiti ono što su htjeli kad im je dodijeljeno domaćinstvo i kad su krenuli u opsežnu i skupu obnovu povijesnog Hayward Fielda, doma američke atletike. Iz Svjetske atletike (WA) su objavili da rade s Eugeneom na novom terminu prvenstva (sadašnji je od 6. do 15. kolovoza), ali bude li ono prije ili poslije Igara, jasno je da neće imati značaj kakav bi inače imalo.

  I atletičarima su, kao i većini sportaša, Olimpijske igre vrhunac karijere i razumljivo je da im u olimpijskoj godini SP neće biti u prvom planu. Iako je zasad prerano nagađati o tome, za očekivati je i da će dio njih izbaciti Eugene iz svojih kalendara. A kad još tome dodamo da je zbog koronavirusa dvoransko SP, koje se ovaj mjesec trebalo održati u Nanjingu, prebačeno za sljedeću godinu, kada je na rasporedu i Europsko dvoransko prvenstvo, dobili smo inflaciju velikih atletskih natjecanja u 2021. godini. Upitno je, dakako, i što će biti s Europskim prvenstvom na otvorenom koje bi se krajem kolovoza trebalo održati u Parizu, hoće li se i kada naći prostora za to natjecanje.

  U sličnim su problemima i drugi sportovi. Recimo, SP u vodenim sportovima, a za nas su pritom najzanimljiviji plivanje i vaterpolo, trebalo bi se održati od 16. srpnja do 1. kolovoza iduće godine, dakle i ono upada u vjerojatni novi termin Igara. Zanimljivo, i ono je u Japanu, konkretno u Fukuoki, a kada bi mogao biti novi termin, to zasad nitko ne zna.

  U još većim su problemima oni sportovi koji, inače, imaju i europska i svjetska prvenstva u istoj godini, poput veslanja i gimnastike. Sad kad se tome dodaju i Olimpijske igre, nameće se pitanje tko će uopće moći tempirati formu za toliki broj natjecanja u kratkom razdoblju. Možda će neka od njih u konačnici biti i otkazana, ali to opet povlači čitav niz drugih problema.

  Na velikim će mukama biti i košarkaški moćnici. Sa sezonom 2017/18. krenuo je novi kalendar FIBA-e prema kojem se kontinentalna prvenstva održavaju svake četiri godine, a jedno ljeto u četverogodišnjem ciklusu bi trebalo biti slobodno. Sve je napravljeno u dogovoru s NBA-om koji se obvezao da će na svjetska prvenstva slati najbolje igrače.

  Nije najveći problem

  U svakom slučaju, godina za kontinentalna prvenstva bi trebala biti sljedeća, a slobodno ljeto ono 2022. godine. Dakako, sad se otvara mogućnost prebacivanja Eurobasketa i drugih kontinentalnih smotri na 2022., što bi i bilo najlogičnije. Jer, ostane li sadašnji kalendar, tko će to od najvećih zvijezda dogodine igrati na OI, pa koji tjedan kasnije na Eurobasketu, pa odmah potom krenuti s klupskom sezonom?

  Naravno, s obzirom na pandemiju s kojom se ovih dana bori gotovo cijeli svijet, s obzirom na to da ogroman broj sportaša trenutno nema nikakve uvjete za treninge, a velik dio njih ni mogućnost da se kvalificira na Olimpijske igre, drugog pravednog rješenja osim odgode praktički i nema. Ali, da će pomicanje Igara stvoriti kaos u sportskom kalendaru, koji bi se mogao protegnuti i dalje od sljedeće godine, to je također neupitno. No, kad razmislimo kakvi tek izazovi stoje pred cijelim svijetom u razdoblju koje je pred nama, ovo svakako nije najveći i najvažniji problem.

    

  VELIKA NATJECANJA U 2021.

  Svjetsko prvenstvo u atletici

  Eugene (SAD), 6. - 15. kolovoza

  Europsko prvenstvo u nogometu

  12 zemalja domaćina, 11. lipnja - 11. srpnja

  Europsko prvenstvo košarkaša

  Njemačka, Češka, Gruzija, Italija, 2. - 19. rujna

  Europsko prvenstvo košarkašica

  Španjolska, Francuska, 17. - 27. lipnja

  Svjetsko prvenstvo rukometaša

  (Egipat), 14. - 31. siječnja

  Svjetsko prvenstvo rukometašica

  Španjolska, 2. - 19. prosinca

  Svjetsko prvenstvo u vodenim sportovima

  Fukuoka (Japan), 16. srpnja - 1. kolovoza

  Svjetsko prvenstvo u veslanju

  Šangaj (Kina), 26. rujna - 3. listopada

  Europsko prvenstvo u veslanju

  Varese (Italija), 30. srpnja - 1. kolovoza

  Svjetsko prvenstvo u gimnastici

  Kopenhagen (Danska), 18. - 24. listopada

  Europsko prvenstvo u gimnastici

  Basel (Švicarska), 21. - 25. travnja

  Svjetsko prvenstvo u boksu

  New Delhi (Indija), datumi još nisu potvrđeni

  Europsko prvenstvo odbojkašica

  Srbija, Hrvatska, Bugarska, Rumunjska, datumi još nepoznati

  Europsko prvenstvo odbojkaša

  Češka, Finska, Estonija, Poljska - datumi još nepoznati

  Svjetsko prvenstvo u stolnom tenisu

  Houston (SAD), 17. - 26. lipnja

  Europsko prvenstvo u stolnom tenisu

  Cluj-Napoca (Rumunjska), 28. rujna - 3. listopada

  Svjetsko prvenstvo u taekwondou

  Wuxi (Kina), datumi još nepoznati

  Svjetsko prvenstvo u judu

  Taškent (Uzbekistan), 25. kolovoza - 1. rujna

   

    

  Iz drugih medija