Shaun Botterill/Getty Images
RAKITIĆ ZA POVIJEST

'BARCELONA NA MUKAMA ZBOG - IVANA RAKITIĆA' Hrvatski as presudio najljućem suparniku i zadao klubu veliki problem: 'To bi bio iznimno sporan potez'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 04. ožujak 2019. 12:17

Hrvatski dokapetan Ivan Rakitić odigrao je maestralnu partiju u 242. El Clasicu i jedinim pogotkom na utakmici presudio Madriđanima na njihovu stadionu Santiago Bernabeu.

Ugledni španjolski AS piše kako je Raketa predsjedniku Barcelone Josepu Mariji Bartomeuu time samo stvorio dodatne glavobolje budući da se sada dvoumi bi li mu 'podebljao' ugovor ili bi ga prodao.

'Barcelona na mukama zbog Ivana Rakitića', piše madridski As u tekstu pod naslovom 'Barcelonina uprava mora donijeti nezgodnu odluku o hrvatskom veznjaku'.

Rakitićev pogodak bio je povijesni, ne samo zato što je Barca u rekordnom roku od četiri dana ostvarila dvije pobjede u El Clasicu te time praktički isključila madridski Real iz prvenstvene utrke, nego i stoga što su Katalonci napokon ostvarili pozitivan međusobni skor u najvećem derbiju na svijetu - prvi put nakon čak 87 godina!

MADRID, SPAIN - MARCH 02: Ivan Rakitic of Barcelona scores his sides first goal past Thibaut Courtois and Sergio Ramos of Real Madrid during the La Liga match between Real Madrid CF and FC Barcelona at Estadio Santiago Bernabeu on March 02, 2019 in Madrid, Spain. (Photo by Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images)
Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images

Navijači Barcelone hrvatskoga su reprezentativca ionako od samog početka cijenili, a nakon subotnjeg je nastupa Rakitić u potpunosti osvojio srca fanova katalonskoga kluba. Podvig s Vatrenima na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. dodatno je povećao Rakitićev ugled i malo je igrača u svijetu koji bolje kotiraju na njegovoj poziciji. Brojni bi ga veliki svjetski klubovi željeli vidjeti u svome sastavu pa su tako, primjerice, čelnici PSG-a pokušali prošloga ljeta namamiti hrvatskog reprezentativca u Pariz, ali nisu bili u mogućnosti isplatiti odštetnu klauzulu od 125 milijuna eura zbog financijskog fair-playa.

Za Barcelonu je bilo dovoljno da Rakitiću obeća poboljšanu nagodbu kako bi se obranila od drugih ponuđača, ali unatoč džentlmenskom sporazumu između uprave i samog igrača, nije podnesena formalna ponuda.

Predsjedniku Barcelone najveći je problem isplata plaća svim klupskim igračima. Messi i društvo najveći su potrošači u smislu plaća u svjetskome nogometu pa u blagajni nije ostalo dovoljno da bi se zadovoljili Rakitićevi uvjeti. U međuvremenu, na Camp Nouu je već dogovoren transfer 21-godišnjeg veznjaka Ajaxa Frenkieja de Jonga koji će doći ovoga ljeta, a sve bliže dolasku je i veznjak PSG-a Adrien Rabiot. Sve te činjenice dodatno otežavaju položaj sjajnom hrvatskom nogometašu.

Trener Ernesto Valverde nipošto se ne bi volio riješiti usluga hrvatskog dokapetana koji mu služi kao produžena ruka na terenu, s taktičkom sviješću i superiornom nogometnom inteligencijom.

Dodajmo tu još i navijače u čijim je očima Raketa dosegao status božanstva, hrvatski je nogometaš u svome stažu u Barceloni postao jedna od ikona katalonskoga kluba.

"Prodati ga ovoga ljeta bio bi iznimno sporan potez uprave Barcelone, no Bartomeu je više puta istaknuo da klupska bilanca također igra važnu ulogu u vođenju kluba", zaključuje se u tekstu Asa.

Rezultati by SofaScore

Linker
19. travanj 2024 23:38