Michael Steele/Getty Images
ODJECI VELIKE VEČERI

BILO JE I BURNIH REAKCIJA NA RONALDOV I MESSIJEV NESPORTSKI POTEZ 'Oni diskreditiraju nogomet, a da toga nisu niti svjesni!'; 'Trebao je doći...'

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 25. rujan 2018. 13:55

Tri u džepu, još samo jedna u ponudi. Luka Modrić na putu je da pomete konkurenciju na svim prestižnim festivalima u 2018. godini, nakon što je mundijalskoj Zlatnoj lopti i Uefinoj nagradi za igrača godine, sinoć dodao i Fifinu nagradu The Best za najboljeg svjetskog nogometaša.

Od ultimativnog pokera kapetana hrvatske reprezentacije sada dijeli samo “Ballon d’Or”, tradicionalna nagrada France Footballa.

Modrić je na dodjelu u londonski Royal Festival Hall stigao kao prvi favorit ove individualne utakmice u kojoj su mu - kao i nedavno u Monte Carlu - za vrat puhali Cristiano Ronaldo i Mohamed Salah. Kada je u nedjelju navečer objavljeno da će CR7 preskočiti gala svečanost “jer je zauzet klupskim obvezama”, rasplet se već mogao lako naslutiti. Onda je u uvertiri dodjele voditelj Idris Elba, objavom da je nagradu Puskas za najatraktivniji gol godine odnio baš Mohamed Salah (naklonošću 38 posto sudionika internetske ankete kojoj se odazvalo njih pola milijuna), završnu točku nogometnog Oscara u organizaciji Fife zapravo pretvorio u formalnost. Čekalo se samo trenutak kada će Modrić preuzeti statuu.

- Osjećaj je divan, velika je ovo čast. Čestitam Salahu i Cristianu na sjajnim sezonama, siguran sam da će u budućnosti imati priliku ponovno se boriti za ovaj trofej koji ne pripada samo meni, nego svim suigračima u Realu i reprezentaciji, kao i trenerima koji su me vodili. Osim toga, trofej pripada i obitelji bez koje ne bih bio isti igrač i osoba - zahvaljivao je laureat, pazeći pomno da nekoga ne izostavi.

Posebnu posvetu dobili su Zvonimir Boban, čije se oko u publici odmah orosilo, kao i generacija ‘98, u čijoj je bronci Modrić od početka avanture s “vatrenima” tražio nadahnuće za veliki rezultat.

- Moram ovdje spomenuti mojeg idola, veliku inspiraciju, lidera momčadi iz ‘98. koji nam je ukazivao da možemo ponoviti uspjeh njegove generacije. Nadam se da ćemo i mi, današnji poslužiti kao uzori onima koji dolaze iza nas.

Onda je Modrić na trenutak odustao od protokola i službenog engleskog, pa na materinjem jeziku pozdravio fanove u domovini.

- Pozdravljam moju Hrvatsku. Imali smo prekrasno ljeto, uživali smo, šaljem vam velike pozdrave!

Kada je popijen slavljenički šampanjac, Modrić je pred kamerama objašnjavao da je iza njega najbolja sezona u karijeri, kakvoj se nije mogao nadati niti u najhrabrijim snovima.

- Ronaldo? Kontaktiramo mi, uglavnom preko poruka. Čujemo se kada se trebamo čuti, ha, ha - nasmijao se i otišao u noć.

Royal Festival Hallom u trenutku dodjele nagrade prolomio se pljesak oduševljenja, jer nije tajna da su za Modrića pored njegovih iskrenih fanova navijali i oni umorni od duopola Lionela Messija i Cristiana Ronalda. Dva su golgeterska superstara u posljednjih deset godina zaključala nagradne natječaje i zaigrala maratonsku privatnu utakmicu, podijelivši usput međusobno svih deset Zlatnih lopti i ostavljajući ponekad neopravdano u sjeni zaslužne velikane igre poput Inieste, Sneijdera ili Riberyja.

Sinoćnja predstava mogla je u tom smislu funkcionirati i pod radnim naslovom “vašar taštine”, jer nakon Ronalda u nedjelju navečer, sljedećeg jutra bojkotu se pridružio i Messi. “Oni diskreditiraju nogomet, a da toga nisu niti svjesni”, potužio se izvjesni dužnosnik Fife novinaru Marce uoči hepeninga.

- Nisu oni uspjeli diskreditirati ovakav sjajan show, jer pojavili su se u Londonu mnogi proslavljeni današnji i bivši nogometaši. Bilo je spektakularno i bez Ronalda i Messija, bilo je i napeto jer laureati nisu bili obaviješteni o rezultatima glasovanja do 17 sati. Osobno žalim što Cristiano nije iskoristio priliku da pokaže svijetu kako nije samo briljantan strijelac nego i veliki sportaš. Trebao je biti ovdje i čestitati Modriću - iznosi dojmove s dodjele Dario Šimić, šef HUNS-a i sudionik glasovanja za Fifpro idealnu jedanaestoricu.

U taj Enterprise pod zapovjedništvom kapetana Picarda iz Zvjezdanih staza (pobjednike je na pozornicu dozivao glumac Patrick Stewart) ukrcali su se: De Gea - D. Alves, Varane, Ramos, Marcelo - Modrić, Kante - Hazard, Mbappé, Messi - Cristiano Ronaldo.

I ovdje se nudilo razloga da poneko začuđen podigne obrvu: De Gea je najbolji vratar u izboru nogometnih profesionalaca, golmansku nagradu The Best odnio je Thibaut Courtois, a Hazard, Mbappé i Messi su na margine idealne momčadi gurnuli Salaha, premda se strijelac 44 gola za Liverpool prošle sezone probio u najuži izbor Fifine nagrade za najboljeg svjetskog igrača.

O najboljem su, inače, samo rijetki ovaj put imali dvojbe. Eden Hazard je priznao da je na party došao kao Salahov navijač, ali da je kao kapetan belgijske reprezentacije svoj glas ipak dao Modriću. Na vrh je 33-godišnjeg Realova nogometaša smjestio i njemački izbornik Joachim Löw. “Modrić je dominirao, posebno posljednjih mjeseci. Bio je vođa ove čudesne hrvatske reprezentacije i igrao je na zaista visokoj razini za Real Madrid”, rekao je Nijemac.

marta je najbolja Zlatko Dalić probio se u najuži izbor za najboljeg trenera momčadi, ali od početka je bilo jasno da će završiti poklopljen u “baguetteu”, između Didiera Deschampsa i Zinedinea Zidanea. Iako je u svibnju stigao do treće uzastopne Lige prvaka, Zidane je na tron pustio izbornika “trikolora”, a Deschamps je zahvaljivao igračima i stožeru bez čije klase i napora ne bi bilo niti trofejnog putovanja (srebro na Euru 2016, zlato na SP-u 2018).

Soccer Football - The Best FIFA Football Awards - Royal Festival Hall, London, Britain - September 24, 2018   Croatia coach Zlatko Dalic before the start of the awards   Action Images via Reuters/John Sibley
Action Images via Reuters/John Sibley

- Čestitam nominiranim kolegama, ali ne samo njima, nego i drugim trenerima koji su se mogli probiti u završnicu. Recimo, Čerčesov je napravio sjajan posao kada je autsajdera doveo do četvrtfinala SP-a, odličan je bio Southgate s mladom engleskom reprezentacijom, Martinez je osvojio medalju s Belgijom. Ja sam presretan da sam dio ove priče nakon najljepšeg sportskog ljeta u mojoj karijeri. Još uvijek pokušavam probaviti naš uspjeh i staviti stvari na svoje mjesto. Zemlja smo s četiri milijuna stanovnika, koja je osvojila drugu medalju na SP-u u posljednjih dvadeset godina - rekao je Dalić.

Nagradu za najbolju svjetsku nogometašicu osvojila je brazilska napadačica Marta. Nizozemac Lennart Thy pokrenuo je akciju doniranja koštane srži među navijačima, zbog čega je osvojio The Best u konkurenciji fair-play, a Peruanci su najbolji navijači nakon što se 40 tisuća njih spustilo do Rusije podržati svoju reprezentaciju na njezinu prvom SP-u nakon 36 godina apstinencije...

Linker
25. travanj 2024 08:55