REUTERS
NAJAVIO I PRESICU

ČILIĆ JE POKAZAO KAKO JE SVJESTAN DA NEŠTO NE ŠTIMA Marin u potrazi za boljim trenerom od Björkmana, koji će ga odvesti u vrh

RAZLAZ NAKON 16 MJESECI Najbolji hrvatski tenisač i šesti na rang-listi otkazao suradnju švedskom stručnjaku
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 09. prosinac 2017. 16:49

Marin Čilić prati aktualne teniske trendove. Kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu. Najbolji hrvatski tenisač i šesti na svijetu otkazao je suradnju treneru Jonasu Björkmanu, u kratkom priopćenju navijačima naveo je sljedeće:

“Želio bih vas obavijestiti da nakon 16 mjeseci uspješne suradnje Jonas Björkman i ja više nećemo raditi zajedno. Imali smo odličnih rezultata tijekom tog razdoblja i izgradili sjajan odnos. Bilo mi je veliko zadovoljstvo raditi s Jonasom. Želim mu zahvaliti na naporu koji je uložio i poželjeti mu sve najbolje, kako u profesionalnom, tako i u privatnom životu.”

Usput je 29-godišnji Međugorac iskoristio priliku najaviti press-konferenciju zakazanu za 13. prosinca u zagrebačkom hotelu Panorama. Hoće li tada obznaniti ime novoga trenera ili će ostati na samo jednom, ali i te kako vrijednom Ivanu Cinkušu, ostaje nam za vidjeti.

Bivši švedski tenisač, koji je bio broj 1 u igri parova i čak četvrti u singlu u jednom trenutku, postao je Čilićev trener u ljeto prošle godine nakon što je Međugorac odlučio prekinuti suradnju s Goranom Ivaniševićem. Bilo je to usred srpnja, pravo objašnjenje o raskidu nikada nije izrečeno, osim uobičajenih i kurtoaznih izjava o želji za napretkom.

Hvala ti, Marine

Naš najbolji tenisač htio je s Björkmanom postići efikasniju i agresivniju igru, konkretno, učinkovitost u dolasku na mrežu i realizaciji poena volejima, ali to - budimo objektivni - nikad nije zaživjelo. Kao što mu postotak ubačaja prvog servisa nije napredovao u mjeri u kojoj se to htjelo.

Čilić je pod Björkmanovim vodstvom na papiru osvojio tri turnira, makar na onom najvećem trijumfu (Masters 1000 Cincinnati) nije bio fizički prisutan, nego je s njim bio Ivan Cinkuš (Istanbul također). Čak i da je Šveđanin bio tamo, govorimo o sredini kolovoza prošle godine, teško da je mogao bitno utjecati na izvedbu Čilića. U listopadu je Marin osvojio i Basel (turnir iz kategorije 500) jureći za nastupom na ATP Finalsu u Londonu, što je potvrdio ulaskom u polufinale Pariza, gdje je konačno pobijedio Novaka Đokovića.

Ove godine, pak, Marin je otišao do kraja samo u Istanbulu, uz dva finala, dva velika finala na travi, Queen’s Club i Wimbledon.

I prošle i ove godine završio je kao šesti na rang-listi, što je fenomenalan doseg sam po sebi, ali treba imati na umu da prošlu godinu nisu završili Roger Federer i Rafael Nadal, a da su se ove kao u dominu od ozljeda rušili Đoković, Murray, Wawrinka, Kei Nishikori i Milos Raonic, kvintet koji je lani zauzeo prvih pet mjesta na rang-listi. Stoga se šesto mjesto u 2017. ne može smatrati konstantom, kamoli napretkom ako znamo da su Marina preskočili Grigor Dimitrov, Alexander Zverev i Dominic Thiem, a David Goffin mu puše za vratom.

“Hvala ti, Marine, za proteklih 18 mjeseci. Bilo je veliko zadovoljstvo raditi i provoditi vrijeme s tobom na terenu i izvan njega. Golem je moj respekt prema tebi u radu koji si uložio te što si bio pravi gospodin. Želim ti sve najbolje u 2018. godini”, oglasio se i 45-godišnji Šveđanin.

Pad forme bolna točka

Iako su nakon ATP Finalsa u Londonu oba iskazala želju za daljnjim napretkom i pritom se nije spominjao raskid suradnje, očito je da je Marin došao do drugog zaključka nakon odmora i početka priprema. Vjerojatno ga je, slutimo, razočarao nastup u Londonu, omjer od 0-3 u skupini s Federerom, Zverevom i Jackom Sockom (sva tri poraza u tri seta, Zvereva i Socka je propustio jer je u oba meča u trećem setu imao prednost breaka), te ukupnih 1-8 u tri pojavljivanja na skupu najbolje osmorice.

Marin, kao i Jonas, spominjali su pad forme krajem sezone kao bolnu točku. Očekivao se iskorak, napredak možda i do trećeg mjesta na rang-listi (da se ne vraćamo sada na Wimbledon kad je Marin najavio napad na broj 1 ohrabren ulaskom u finale), ali sve je to ostalo u magli.

Posebno razočaravajući jest njegov omjer protiv Top 10 suparnika u ovoj godini, mršavih 2-7 (Raonic, Goffin), što je još lošije od ukupnih 28-70 tijekom karijere.

Ako je Marin zatvoreniji prema javnosti i u svojim izjavama uvijek sklon pozitivi, ovaj potez pokazuje da je i on svjestan da nešto ne štima i da se nešto mora mijenjati. Sezona pred nama puna je izazova, sa svima koji se vraćaju i onima koji namjeravaju još bolje, stoga Marin ne smije uzmaknuti, nego mora pobjeđivati elitu da bi ostao gdje jest ili napredovao.

Vremena za čekanje jednostavno nema...

Linker
20. travanj 2024 09:35