Bill Streicher-USA TODAY Sports / Reuters
PIŠE TVRTKO PULJIĆ

DARIO JE NAJBOLJE PLESAO S VUKOVIMA Šarićev novi život u Wolvesima ne mora biti loš. Dapače, možda to bude bolje od mediokritetstva u Sixersima...

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 13. studeni 2018. 00:06

Jednom se dogodi. I koliko god čovjek u glavi bio spreman, koliko god svaki NBA igrač, osim njih nekoliko valjda, zna da mora postojati dan kad će zazvoniti telefon i netko će s druge stane reći, “pakiraj se, idi”, uvijek je stres.

Dario Šarić čekao je sastanak u Memphisu, u subotu oko podneva, na kojemu je Brett Brown trebao podijeliti zadatke svojim Sixersima uoči meča koji je slijedio te večeri. Petnaestak minuta prije tog sastanka Dario je saznao kako je razmijenjen u Minnesotu, u tri je već čekao zrakoplov za Philadelphiju gdje je pokupio stvari koje je mogao pokupiti, ostatak će mu biti dostavljen u Minneapolis, pa uhvatio let za svoj novi dom.

Usput je, jasno, pogledao vremensku prognozu, shvatio je da je “gore” već debeli minus, a tako je u njegovom novom američkom domu od listopada do travnja. Stojko Vranković je jednom pričao kako nije, dok je igrao tamo, uopće izlazio na svježi zrak. S naglaskom na svježi. Jako svježi. Iz kuće se spustio u garažu, dovezao se automobilom do dvorane, parkirao ispod dvorane u garažu. Pa tako nazad. Mjesecima.

Velika Gorica, 110917.
Zracna luka Franjo Tudjman.
Povratak hrvatske kosarkaske reprezentacije s Eurobasketa.
Na fotografiji: Dario Saric.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

OK, svaki je trade šok, jednom mi je Bojan Bogdanović rekao, “uvijek znaš da je moguće”, kao i to, “posebno je teško onima s obitelji, s djecom koja idu u školu”, a poput Bojana, ni Dario za sada tih problema nema.

Ide u novu momčad, momčad koja je ispod crte na Zapadu za play-off, momčad koju je posljednjih mjeseci reketario Jimmy Butler i momčad koja počiva na imaginaciji Karl-Anthonyja Townsa i Andrewa Wigginsa. Tu je i Derrick Rose, koji živi novu mladost, na playu je i Jeff Teague, krila su Taj Gibson i Anthony Tolliver. Dario i Robert Covington, koji je vijesti o tradeu primio nešto gore od Darija, odmah će u rotaciju Toma Thibodeaua.

Izgradio svoje ime

I njegov novi život u Wolvesima ne mora biti loš. Dapače. Možda to bude bolje od mediokritetstva koje stanuje u Sixersima pod krinkom The Processa. Jer, Minnesota, posebno bez Butlera koji je vrijeđao svoje suigrače, mogla bi biti i zdravija sredina.

Dario Šarić je izgradio svoje ime u NBA ligi, ali Sixersi, jasno je to bilo već unazad dvije sezone, nisu bili sredina u kojoj je Šarića bilo realno gledati na duže staze. Prije svega zbog potpisanih ugovora s Embiidom i Simmonsom ili očekivanjima od Fultza. Dario je bio od početka “hommie”, ali Dario se, posebno ove sezone, pretvorio u ulogu koja je sve više bila važna, ali sporedna. I nije izgledao dobro u njoj. Kad je pogodio, bila je to dobra večer, kad nije, gledao je što rade drugi i djelovao je, ponekad, čak i frustrirano. Nije mogao raditi s loptom ništa, jer tu nije bilo prostora, nije mogao tražiti razigravanje kroz poene iz reketa, jer je tu bila gužva. Ako je pogodio, i ako je lopta stigla na vrijeme, bila je to dobra večer, ako nije, nitko nije bio, ponajmanje on, zadovoljan.

Preko 100 milijuna...

Thibodeau je trener koji je na cijeni, ali s Wolvesima ne ide. Towns je raskošan centar, ali ne voli primiti batine i Butler mu je to zamjeravao, pa će Dario Šarić biti taj koji će morati preuzeti okršaje u reketu.

Igrati doigravanje sa Sixersima je bilo pod normalno, doći na Zapadu do doigravanja bit će veliki uspjeh. A tu se, ako se bude pobjeđivalo, stvara i kemija. Nova kemija, jer ovo je sada novo miješanje karata. U kojemu će se Darija nešto pitati.

I bit će tu puno važniji nego što je bio zadnjih mjeseci u Sixersima. A to je novi izazov.

Na kraju dana, kad bude potpisivao novi ugovor, on u Wolvesima može otići preko sto milijuna dolara. U Sixersima bi takav teško potpisao. I uvijek je, zapravo, bilo jasno kako će prije tog potpisa prvog pravog ugovara u karijeri, Šarić zbog matematike morati mijenjati sredinu.

Matematika je, uostalom, odvela Butlera u Philu. Tu će na ljeto moći potpisati ugovor na 190 milijuna dolara. Wolvesi su mu nudili 110 ovoga ljeta. Nije htio.

Dario Šarić, stoga, ne treba biti razočaran. Ovo je sve posao. Na koncu dana, tko kaže da Dario nije baš pred najboljim mogućim scenarijem za svoju karijeru. The Process je ionako s vremenom postao alibi. A Šarić nije tip od alibija. Onaj Šarić kojega smo svi upoznali kao dijete i koji se svima zavukao pod kožu. Nekada je s Vukovima osvojio ABA ligu, sada će s nekim drugim Vukovima imati neke nove motive.

Linker
20. travanj 2024 00:10