Screenshot: Facebook
VRHUNAC GRANDIOZNE KARIJERE

DINO RAĐA DANAS POSTAJE ČLAN KUĆE SLAVNIH Ispisao je povijest na Gripama, vodio Celticse nakon Birda, bio važan dio najveće europske reprezentacije...

Prosljavljani hrvatski košarkaš Dino Rađa večeras će biti primljen u košarkašku Kuću slavnih u Springfieldu, i postati četvrti Hrvat u povijesti koji će imati tu čast, nakon Mirka Novosela, Krešimira Ćosića i Dražena Petrovića. 'Kakva čast je predstavljati Split i Hrvatsku na ovakvom mjestu u ovakvom trenutku', poručio je Dino uoči vrhunca svoje karijere, a mi vam donosimo presjek jednog čudesnog puta kroz sedam povijesnih slika.
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 07. rujan 2018. 12:40

Početak i kraj na Gripama u dresu koji mu je uvijek ‘najbolje stajao’

Sve je krenulo još tamo u prvoj polovici osamdesetih kad je na Gripama već 14-godišnji Dino Rađa uzeo u ruke košarkašku loptu s kojom će se “buditi i spavati” sljedeća dva desetljeća.

Već sa 16 mu je Krešo Ćosić, tadašnji trener Jugoplastike, koja tek treba postati velika, dao minute u prvoj momčadi, za koju je prve poene Rađa postigao u prosincu 1984. na gostovanju kod Partizana.

Međutim, to mu nije pomoglo da sljedeće ljeto bude izabran u kadetsku reprezentaciju Jugoslavije pa je “sklopio pakt” s trenerom Slavkom Trninićem da tijekom ljeta 1985. trenira i po deset sati dnevno...

Godinu dana kasnije je, pak, s Acom Nikolićem kao mentorom na Gripe stigao Božo Maljković i time je krenulo ono što će u drugoj polovici osamdesetih postati jedna od najvećih priča u povijesti europske košarke, priča o splitskim Žutima s Tonijem Kukočem i Dinom Rađom u naslovnim ulogama.

FOTO: Robert Belošević
CROPIX

A nije sve išlo glatko jer nakon što se Jugoplastika godinama borila za opstanak u prvoligaškom društvu (sezonu 1981/82. proveli su izvan elite), Kukoč i Rađa su u prvoj sezoni pod Maljkovićem kreirali senzaciju ulaskom u polufinale doigravanja, da bi Splićane 1987. kao treće u ligi u četvrtfinalu šokirala iskusnija Bosna.

Na prvi seniorski trofej Dino je morao čekati punih pet godina od debija za prvu momčad, a taj naslov prvaka Jugoslavije 1988. osvojen je sa 21-1 u ligaškom dijelu i 6-1 u doigravanju. Dominacija. Kao i sljedeće godine kad je Rađa kao MVP Final Foura osvojio i prvi naslov prvaka Europe, a potom je u finalu doigravanja sa 3-0 “pometen” Partizan.

Posljednju sezonu Rađina prvog mandata na Gripama obilježila je trostruka kruna (naslov prvaka Europe, kup i prvenstvo Jugoslavije), a od dresa, koji mu je uvijek “najbolje stajao”, na 13 se godina oprostio kao MVP finala doigravanja, u kojem je pala Crvena zvezda.

Srećom, to nije bilo sve što smo u žutom dresu vidjeli od drugog najvećeg igrača ikad poniklog na Gripama, gdje se Dino vratio u siječnju 2003. nakon jednogodišnje pauze od aktivnog igranja te pozvao Juru Zdovca i Josipa Sesara da mu se priključe u pokušaju rušenja Cibone, s kojom se godinu ranije vrlo grubo rastao (problemi s plaćanjem) nakon samo mjesec dana pod Tornjem. Kako je završilo? U prvim danima lipnja 2003. Dino Rađa je u Draženovu domu odigrao posljednju utakmicu karijere i po njenu završetku u čast naslova prvaka Hrvatske, prvog za Split i prvog uopće koji nije osvojila Cibona, zapalio pobjedničku “kubanku”...

Rimski dani najskupljeg košarkaša Europe

Iako je Rađa odmah nakon drafta 1989, na kojem je bio 40. pick Celticsa, “bijegom” u Boston pokušao ostvariti NBA san, povratkom kući (Jugoplastika pobijedila na američkom sudu) odlazak “preko bare” je odgođen - ispostavilo se - za četiri godine. Naime, u ljeto 1990. iz Rima je na Gripe stigla ponuda koja se nije mogla odbiti. Tadašnji Il Messaggero, a originalno Virtus Roma, uz milijunsku odštetu klubu, davao je godišnju plaću od tri milijuna dolara, čime je Rađa postao najskuplji košarkaš Europe te taj rekord držao sljedećih 15 godina.

U Rimu se Dino zadržao tri sezone, prosječno zabijao 20,2 poena u talijanskoj Legi, ali Il Messaggero nije mogao dalje od polufinala doigravanja. Jedini trofej osvojen je izvan talijanskih granica, Kup Koraća 1992, za koji je Rađa u dvije utakmice finala protiv Scavolinija iskombinirao 51 poen i 22 skoka. Sljedeće godine Roma je također stigla do finala Kupa Koraća, ali tamo je bolji bio Milano...

Bilo je to vrijeme u kojoj su najbogatiji europski klubovi mogli imati samo po dva stranca, a Rađini suigrači bili su NBA prvaci s Lakersima i Pistonsima - Michael Cooper (1990/91) i Rick Mahorn (1991-93).

Vođa Celticsa na početku ere ‘nakon Birda’

Kad je Dino 1993. konačno došao u Boston, veliki Celticsi bili su prošlost. Larry Bird se umirovio godinu ranije, a za njim je otišao i Kevin McHale, čije je mjesto u petorci zauzeo Rađa. I isporučivao od prvog dana za momčad koja se gradila i koja je s njim kao stožernim igračem uz veterana Dominiquea Wilkinsa u drugoj sezoni izborila doigravanje. Ali dok su Rađine brojke rasle sve do 19,7 poena i 9,8 skokova u sezoni 1995/96, sljedeće je zbog ozljede odigrao tek 25 utakmica, a Celticsi su ostvarili mizernih 15 pobjeda. I doveli Ricka Pitina, velikog sveučilišnog trenera, koji je zaključio NBA karijeru Dina Rađe. Naime, nakon razgovora s Pitinom, u kojem mu je novi trener rekao da računa na njega nakon što se oporavi od ozljede, Celticsi su Rađu mijenjali u Philadelphiju, gdje, pak, nije prošao na liječničkom pregledu.

Kako povratak u Boston više nije bio opcija, a bio je pod ugovorom s Celticsima, i to onim po kojem je svojom voljom zarađivao manje nego je imao u Rimu, jedini izlaz mogao je pronaći u Europi.

NBA liga mu očito nije bila suđena jer po svemu se tamo trebao zadržati puno duže od četiri sezone u kojima je samo jednom nastupio u doigravanju. Ni u jednom trenutku nitko nije posumnjao da tamo pripada s obzirom na to da je bio jednako učinkovit na obje visoke pozicije, dominantan u reketu protiv slabijih čuvara i vrlo precizan s poludistance kad bi ga čuvali “teški” centri. Iz današnje perspektive je Dino Rađa bio prototip modernog centra, takve “petice” se danas traže u NBA ligi.

Ostavio trag u povijesti oba grčka velikana

Kadje Dino Rađa došao u Panathinaikos, start mu je bio sličan onom u Bostonu. Godinu dana ranije je Pao pod Božom Maljkovićem osvojio naslov prvaka Europe da bi u sljedećoj sezoni došao tek do četvrtfinala Eurolige i polufinala prvenstva Grčke.

To je na klupu grčkog velikana dovelo Piksija Subotića, s kojim će Rađa osvojiti uzastopne naslove prvaka Grčke, ali i postati prijatelj za cijeli život. Ono što je, pak, izostalo u Ateni bio je europski uspjeh s obzirom na to da je Panathinaikos ‘99. u osmini finala Eurolige izgubio od bolonjskog Fortituda Pere Skansija i Damira Mulaomerovića. Rađi su dani u OAKA Areni navodno odbrojani kad je u svlačionici stao u obranu Piksija Subotića, kojeg je verbalno napao Dimitirs Giannakopoulos, sin tadašnjeg vlasnika Pavlosa Giannakopoulosa i današnji vlasnik kluba.

FOTO: Goran Mehkek
CROPIX

Iako je to označilo kraj ere u Panathinaikosu, u samo dvije sezone tamo je ostavio prilično duboki trag pa su 2001. navijači Zelenih doživjeli šok kad je potpisao za Olympiacos. U Pireju je, pak, ostao upisan kao čovjek koji je ubacio prve poene u Euroligi (te sezone je ULEB pokrenuo svoje natjecanje) kakvu poznajemo danas...

Velika zadarska godina bez konačne nagrade

Prvi pokušaj rušenja Cibone koja je dominirala hrvatskom košarkom u devedesetima Dino Rađa je imao u Zadru koji je “skovao pakleni plan” za sezonu 1999/00. S Rađom su tada u Jazine došli dugogodišnji reprezentativni suigrač Arijan Komazec i iskusni šuter Darko Krunić, koje je trener Ivica Burić trebao uklopiti s domaćim igračima (braća Ružić, Hrvoje Perinčić, Kristijan Ercegović, Jurica Žuža, vrlo mladi Marko Popović). Sve to je funkcioniralo prilično dobro, u veljači 2000. je pod Tornjem osvojen Kup Krešimir Ćosić, a u doigravanje za prvaka je Zadar ušao kao prvi u ligaškom dijelu. Na Kalelargi se još prije finala pripremalo veliko slavlje, sve je vodilo prema tome da će Rađa i Komezec konačno skinuti Cibonu, ali Vukovi su uzeli “break” u Jazinama, a u drugoj utakmici se Dino rano ozlijedio i time je svaka nada ugašena. Cibona je sa 2-0 u finalu proslavila deveti uzastopni naslov prvaka Hrvatske i uzet će još dva prije no što će Rađa sa Splitom prekinuti niz...

Važan ‘kotačić’ najveće europske reprezentacije svih vremena

Nakon što je u Bormiju 1987. postao prvak svijeta s juniorskom reprezentacijom, u kojoj je svlačionicu dijelio s još tri buduća europska velikana Tonijem Kukočem, Vladom Divcem i Sašom Đorđevićem, Rađu je u seniorsku reprezentaciju Jugoslavije uveo isti čovjek koji mu je dao prvu priliku na Gripama. Bio je to Krešo Ćosić, veliki vizionar, koji je s “klincima” osvojio europsku broncu u Ateni, ali i Dudi Ivkoviću ostavio temelje na kojima će ovaj izgraditi najveću europsku reprezentaciju svih vremena. Iako je zbog loma noge propustio Svjetsko prvenstvo u Argentini, Rađa je bio iznimno važan kotačić Jugoslavije koja je nakon olimpijskog srebra u Seoulu nanizala tri zlata; dva europska i jedno svjetsko. Osim što je bio član najbolje petorke Eurobasketa 1987, Rađa je s Vladom Divcem činio centarski tandem kakav se ne pamti na Starom kontinentu.

Za reprezentaciju Jugoslavije je igrao na 4 velika natjecanja (3 eurobasketa i olimpijski turnir) te kroz 21 utakmicu prosječno ubacivao 11,7 poena. S obzirom na to da je u Ateni i Seoulu ulazio s klupe, a kasnije igrao manje jer je Ivković uvijek imao priliku (većina pobjeda bila je s velikom razlikom) rasporediti minute tijekom turnira, te brojke treba uzeti s velikom dozom rezerve, odnosno, one ne mogu dočarati status stožernog igrača kakav je u toj reprezentaciji imao Dino Rađa.

Stroj za koševe s hrvatskim grbom na srcu

Prva utakmica reprezentacije Hrvatske u Slovenskim Konjicama bila je ujedno i prva koju je Dino Rađa odigrao za Hrvatsku i u uvjerljivoj pobjedi protiv Slovenije ubacio prvih 10 od ukupno 1.764 poena (103 nastupa, prosjek 17,1) s kojima je do prošle godine (preskočio ga Bojan Bogdanović) bio najbolji strijelac u nacionalnom dresu.

S hrvatskim grbom na srcu se Rađa pretvarao u stroj za koševe pa je na Igrama u Barceloni bio drugi strijelac (16,8) reprezentacije iza Dražena Petrovića, na Eurobasketu 1993. (18,1) i Svjetskom prvenstvu 1994. (22,4) prvi, s tim da je u Torontu bio i drugi strijelac turnira, a na Eurobasketu 1995. treći (13,9) iza Arijana Komazeca i Tonija Kukoča. Ujedno je ‘93. i ‘94. biran u najbolje petorke natjecanja, a reprezentativnu karijeru zaključio je kao samo jedan od petorice igrača (Komazec, Stojko Vranković, Alan Gregov, Vladan Alanović) sa sve četiri hrvatske košarkaške medalje...

Za Hrvatsku je Rađa nastupio i na OI u Atlanti te u još pet susreta kvalifikacija za Eurobasket 1999. Posljednju utakmicu za reprezentaciju odigrao je u svom Splitu, 28. studenog 1998. protiv BiH, a u porazu 74:67 ubacio je 27 poena.

Linker
16. travanj 2024 00:24