REUTERS/Sergio Perez
VRATIJA SE ŠIME

DOŠLO JE VRSALJKOVO VRIJEME Asistencije sjajnog hrvatskog braniča donose vrlo važne pobjede Diegu Simeoneu: 'Ovo su njegovi trenuci!'

Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 18. prosinac 2017. 15:45

Njihov najveći rival uživao je kilometrima daleko u toplom Abu Dhabiju, dok su oni u hladnom Madridu očajnički pokušavali probiti besprijekorno postavljenu formaciju momčadi s dna tablice. U trenucima kada su nogometaši Real Madrida trčkarali s peharom klupskog svjetskog prvaka, igrači Atletico Madrida jurišali su na vrata Alavesa u utakmici 16. prvenstvenog kola.

No, odlično postavljeni Baski, pod vodstvom novog trenera Abelarda Fernandeza, nisu ostavljali prostor. Napadi crveno-bijelih propadali su jedan za drugim. Vrijeme je sve brže odmicalo, no 0:0 na semaforu nepomično je svijetlilo. Igrala se 74. minuta kada se nervoza s tribina spustila do travnjaka na trenera Diega Simeonea. Pomahnitalo je mahao rukama prema publici tražeći pomoć. Okretao se prema jednoj tribini, pa prema drugoj... I kada se već činilo da će hladni vjetar odnijeti bodove sa stadiona Wanda Metropolitano, nad tim glomaznim zdanjem zasjala je ‘zvijezda otpisanih’.

Šime Vrsaljko i Fernando Torres, dvojac kojeg mnogi vide na izlaznim vratima kluba, donijeli su domaćima tri boda. Hrvatski reprezentativac uputio je s desne strane ‘otrovnu’ nisku loptu u kazneni prostor na koju je natrčao napadač Torres na drugoj vratnici. Kada se lopta otkotrljala u mrežu, prema Vrsaljku su potrčali njegovi prijatelji, branič Stefan Savić i vratar Jan Oblak. Dok ga je Crnogorac grlio, Slovenac se sjurio s gola prema protivničkoj polovici kako bi čestitao 25-godišnjem hrvatskom beku. Znali su koliko mu je to bitno. Njih dvojica, naime, s Vrsaljkom provode najviše vremena.

MADRID, SPAIN - MARCH 05:  Kevin Gameiro (2ndL) of Atletico de Madrid celebrates scoring their second goal with teammates Antoine Griezmann (L), Koke (3dL), Sime Vrsaljko (2ndR) and Filipe Luis (R) during the La Liga match between Club Atletico de Madrid and Valencia CF at Estadio Vicente Calderon on March 5, 2017 in Madrid, Spain.  (Photo by Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images)
Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images / Getty Images

Vrsaljko je ove subote prvi put ove sezone spojio dvije utakmice zaredom u prvoj postavi. I u obje je asistirao. Asistencija i gol Alavesu bili su identični onima tjedan dana ranije u pobjedi nad Betisom od 1:0. Jedino je umjesto Torresu tada loptu dodao Saulu.

Špekulacije oko Napolija

- Bilo je to odlično odigravanje, kojim smo konačno probili odlično posloženu formaciju Alavesa - rekao je Torres.

Vrsaljko vjerojatno nikada nije tako intenzivno slavio pogodak. Vikao je stisnutih šaka, pa se približio aut liniji i okrenuo prema publici. Mahanjem ruku tražio je da još glasnije skandira ime strijelca Torresa. Kao da je iz Vrsaljka eruptiralo sve ono što se događalo posljednjih mjeseci. Ozljede, sjedenje na klupi, slanje na tribinu, špekuacije o transferu u Napoli...

- Ovo su njegovi trenuci - rekao je Simeone nakon dvoboja s Alavesom.

U posljednje tri utakmice u kojima je nastupio Vrsaljko je dodao za pogodak. To su mu tri asistencije upisane ove sezone nakon 567 minuta. Ostvarene u samo 18 dana. Protiv Elchea je u uzvratnoj utakmici šesnaestine finala Kupa kralja također asistirao Torresu u pobjedi od 3:0, pa prošli vikend Saulu Niguezu u pobjedi nad Betisom od 1:0 u Primeri. I ovo treće dodavanje u slavlju nad Alavesom od 1:0 bilo je nisko po travi kao i prethodna dva. Sve se to, međutim, događa nakon njegova nezadovoljstva minutažom i špekuacija oko prelaska u Napoli idući mjesec.

- Nadam se da nitko neće otići zbog mene - rekao je Simeone.

- Vrsaljko ranije nije igrao, sada je došlo njegovo vrijeme. Dobar je, odlično je dodao za pogodak, baš kao i protiv Betisa. Sve dok je ovdje u klubu, kod mene, bit će mi važan - dodao je.

Sretan poput Vrsaljka može biti samo Fernando Torres. To mu je bio prvi gol u prvenstvu i ukupno treći ove sezone. Taj 33-godišnji napadač ulazi s klupe kada igraju Griezmann i Gamerio, a kada se za dva tjedna otvori prijelazni rok doći će mu dodatna konkurencija - Diego Costa i Vitolo. Njih dvojica ranije nisu mogla biti registrirani zbog kazne FIFA-e.

Simeone je upitan je li bio nepravedan prema Torresu i Vrsaljku držeći ih na klupi.

- Svakom igraču dajem onoliko vremena u igri koliko je to potrebno momčadi. To vrijedi za Torresa i za Vrsaljka - rekao je Argentinac potpuno smireno.

Atletico je i nakon 16 prvenstvenih kola neporažen (10 pobjeda i 6 remija). U posljednjih deset utakmica u svim natjecanjima primio je samo tri gola.

- Obrambeno smo jači nego ranije. A ljudi koji ulaze s klupe dobro odigraju. To sve govori o snazi ove grupe - istaknuo je Simeone.

Novinari su podno stadiona Wanda Metropolitano komentirali Vrsaljka. Ne vjeruju da će u siječnju napustiti klub. Chema Fuente, novinar Mundo Deportiva, kaže da je Vrsaljko dobar kada uhvati nekoliko utakmica u kontinuitetu. Juanfran, 32-godišnji prvi desni bek, oporavio se od ozljede, no Simeone ga je ostavio na klupi.

Ove sezone ubilježio više asistencija nego cijele prošle

Vrsaljko je ove sezone u 9 utakmica upisao više asistencija nego u čitavoj prošloj sezoni kada je nastupio u 25 utakmica. Te prve sezone, nakon što je stigao iz Sassuola u Atletico, dva puta je dodao za pogodak. Asistirao je u Kupu protiv niželigaša Guijuela i Bayer Leverkusena u Ligi prvaka. Ove sezone je upisao tri asistencije, protiv Elchea, Betisa i Alavesa.

Diego Simeone inzistira na njegovim izlascima po desnoj strani i nabacivanjima na napadače u formaciji 4-4-2. Nastavi li ovako premašit će 4 asistencije koje je imao u posljednjoj sezoni u Sassuolu tijekom 36 utakmica, prije nego je stigao u Madrid. Uz tri dodavanja za Atletico, dodao je dva puta u pobjedi Hrvatske nad Grčkom od 4:1 u dodatnim kvalifikacijama za SP. (md)

Linker
26. travanj 2024 17:48