Getty Images
TEŠKI POČECI VELIKOG PROJEKTA

EVO KAKO JE STVORENA NAJVEĆA HRVATSKA KOLONIJA U EUROPI Počelo je vatreno, žestoki i ekstremni navijači su čak i fizički napali igrače...

Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 05. siječanj 2018. 19:42

Hrvatska kolonija u Legiji sad ima ukupno šestoricu ljudi - sportski direktor Ivan Kepčija, trener Romeo Jozak, njegovi suradnici Dean Klafurić i Krešimir Šoš, te igrači Domagoj Antolić i Eduardo da Silva.

Podsjetimo da su četvorica hrvatskih nogometaša ove jeseni igrala u moldavskom Šerifu - Zvonimir Mikulić, Ante Kulušić, Mateo Sušić i Josip Brezovec.

Nadalje, četvoricu Hrvata u svlačionici ove sezone ima i rumunjska Craiova, to su Renato Kelić, Hrvoje Spahija, Niko Datković i Ivan Martić. A naslov litavskog prvaka nedavno su sa Suduvom proslavila trojica Hrvata - Josip Tadić, Andro Švrljuga i Ivan Kardum.

Za nastanak najveće hrvatske nogometne kolonije zaslužan je Romeo Jozak.

Zagreb, 310317.
GNK Dinamo.
Iznvanredna press konferencija GNK Dinamo. Gosti konferencije su sportski direktor Romeo Jozak i Hilal Soudani.
Na fotografiji: Romeo Jozak.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Nakon odlaska s funkcije Dinamova sportskog direktora, Jozak je sredinom rujna prošle godine prvi put je u karijeri samostalno sjeo na trenersku klupu nekog kluba. Istina, deset godina ranije, kao član stručnog stožera ondašnjeg izbornika Ilije Lončarevića u reprezentaciji Libije, samostalno je vodio mlađe selekcije te zemlje (do 17, do 19 i do 21 godine), međutim, ovo je ipak znatno drukčije iskustvo.

Legia je lani osvojila dvostruku poljsku krunu, ali ostala je bez Europe, jer je ispala iz kvalifikacija i za Ligu prvaka i za Europsku ligu, pa je bio smijenjen trener Jacek Magiera. Jozak je preuzeo Legiju na petom mjestu ljestvice, jesenas je na 16 utakmica upisao 11 pobjeda, jedan remi i pretrpio četiri poraza, a taj je učinak bio dostatan da prezimi na čelnoj poziciji, s dva boda više od Lecha (trener je Nenad Bjelica) i Gornika.

Međutim, nije sve bilo idealno na početku Jozakova mandata - sjetimo se da su nakon dva uzastopna poraza početkom listopada žestoki i ekstremni navijači varšavskog kluba čak i fizički napali igrače nakon 0:3 poraza u Poznańu protiv Lecha, a naš je trener tada rekao da njemu navijači ništa nisu zamjerili... No, tijekom jeseni Legia se ipak stabilizirala i Jozak je donio miran Božić u ovaj klub.

Twitter: Legia

Ali, baš kao i u svakom velikom klubu, naviknutom na trofeje, mir donosi samo - rezultat! A kad nema rezultata, prvi je na udaru trener i stranci u klubu. A Jozak se okružio sunarodnjacima, sportski direktor i dvojica njegovih pomoćnih trenera su također Hrvati, sad je doveo i dvojicu hrvatskih igrača. Pružio je ruku i otvorio vrata našim trenerima i igračima, svjestan rizika u koji se upušta.

No, želio je u svlačionici biti okružen ljudima od povjerenja, dosad je to dobro funkcioniralo, vidjet ćemo što će donijeti proljeće. Uglavnom, budu li Antolić i Eduardo dobro igrali, bude li golova, pobjeda i bodova, onda bi hrvatska kolonija u Legiji mogla na ljeto biti još kako slavljena u Varšavi! U suprotnom, ne bude li rezultat u skladu s očekivanjima, proljeće će donijeti teške dane Jozaku i njegovim Hrvatima u Legiji...

Linker
25. travanj 2024 11:57