AFP PHOTO/ DANI POZO / AFP
PIŠE TVRTKO PULJIĆ

EVO TKO SU NAJBOLJE PLAĆENI KOŠARKAŠI EUROPE Ante Tomić s novim ugovorom u Barci bit će najplaćeniji hrvatski košarkaš u Europi

NAJPLAĆENIJI EUROPSKI KOŠARKAŠI Europa sve nemoćnija zadržati vrsne igrače, a među deset ‘najbogatijih’ čak su devetorica koja se nisu uspjela nametnuti u NBA ligi
Piše: Tihomir HrgaObjavljeno: 09. kolovoz 2018. 17:11

Grčki košarkaški portal eurohoops.net objavio je popis deset najplaćenijih košarkaša u Europi za sljedeću sezonu. Iznosi su u dolarima, i to netto iznosi, nakon odbitka poreza, jer on je u Europi različit u odnosu na svaku državu, posebno za Tursku, Rusiju ili Izrael, koji nisu članice EU.

Na popisu deset najvećih netto plaća ove sezone izdvaja se Aleksej Šved, realno i najatraktivniji košarkaš Europe, koji će u sljedećoj sezoni zaraditi čista četiri milijuna dolara od Himkija. U tri najbolje plaćena igrača su i dva iz CSKA, Nando de Colo, koji će zaraditi 2,78 milijuna dolara, i Sergio Rodriguez sa 2,55 milijuna. Listu od deset najplaćenijih igrača zaključuju dva povratnika iz NBA lige, Francuz Joffrey Lauvergne, koji je stigao u Fenerbahče, i Shane Larkin, koji je izabrao ponudu Efesa.

Treba dodati i ovo, lista od deset najplaćenijih igrača u Europi sadrži i nekoliko neugodnih istina. Na njoj je čak devet igrača koji se nisu uspjeli nametnuti u NBA ligi i stoga su se vratili u Europu, s time da je, realno, jedino Aleksej Šved mogao ostati u NBA. No, pitanje je bi li igdje tamo danas igrao za osam milijuna dolara, što je otprilike ekvivalent ova četiri milijuna dolara koje će dobiti od Himkija. Samo Sergio Llull od prvih deset nikada nije pokušao igrati NBA...

Radije minimalac u NBA

Uza sve to treba dodati i da je Europa sve nemoćnija u zadržavanju igrača koji dostignu određenu razinu. Tako je Brad Wanamaker prihvatio ovo ljeto minimalac od Boston Celticsa, a u Europi je mogao raditi razliku.

Na listi od deset najplaćenijih igrača nema ni jednog Hrvata, ali je Ante Tomić s novim ugovorom u Barceloni, prema kojemu treba primati oko milijun i pol dolara vrlo blizu ovom popisu i bit će najplaćeniji hrvatski košarkaš u Europi.

1. Aleksej Šved (Rus, Himki) 4.000.000 $

- Ruski strijelac i ove sezone predvodi listu najplaćenijih, a Šved je i zaštitni znak Himkija. Opet će biti prvi favorit za najboljeg strijelca Eurolige, a o njemu ovisi i hoće li Himki ove sezone biti kandidat za Final Four.

2. Nando de Colo (Fra, CSKA) 2.780.000 $

- Nando de Colo, posebno nakon odlaska Miloša Teodosića u NBA, prvo je ime CSKA, bit će tako i sljedeće sezone, pa će Francuz za približno tri milijuna dolara pokušati ponovo biti MVP Eurolige, ali i dovesti CSKA na vrh Europe.

3. Nick Calathes (Grč, Panathinaikos) 2.550.000 $

- Grčki playmaker s američkom pozadinom obnovio je ugovor s Panathinaikosom, a mnogi očekuju da bi Calathes u sljedećoj sezoni mogao dostići triple-double u nekoj euroligaškoj utakmici, a taj učinak nije nitko uspio ostvariti još od Nikole Vujčića.

3. Sergio Rodriguez (Špa, CSKA) 2.550.000 $

- Doveden je lani u CSKA da bi bio zamjena za Miloša Tedosića, a ove će sezone, druge u CSKA-u, pokušati biti i europski prvak. Rodriguez je pametan play, a u kombinaciji s De Colom, predstavljat će možda i najbolji bekovski par u Euroligi.

5. Jan Vesely (Češ, Fenerbahče) 2.430.000 $

- Čeh je mogao do angažmana u NBA, može to svakog ljeta otkako se vratio iz NBA, ali sklopio je novi ugovor s Fenerom. Ova svota - nešto manje od 2,5 milijuna dolara - jest ono što su iskopali grčki mediji, iako postoje spoznaje da je ugovor Veselog i veći, pa je možda baš on, a ne De Colo, drugi najplaćeniji igrač Europe.

6. Sergio Llull (Špa, Real Madrid) 2.220.000 $

- Llull je nekoliko puta bio u ozbiljnim kombinacijama oko odlaska u NBA, ali one su sve utihnule nakon što je jedan od najboljih europskih igrača prošlo ljeto potrgao ligamente koljena i prema sve sudeći on će, jer zakoračuje u tridesete, završiti karijeru u Europi. U sljedećoj sezoni bit će bogatiji za 2,2 milijuna dolara.

7. Chris Singleton (SAD, Barcelona) 1.900.000 $

- Chris Singleton je nakon Lokomotiv Kubana i Panathinaikosa stigao do Barcelone, a ugovor po kojemu će sljedeće sezone zaraditi gotovo dva milijuna dolara bit će i najbolji za njega. Singleton je time i najplaćeniji Amerikanac u Europi.

8. Mike James (SAD, Milano) 1.800.000 $

- Kao i Singleton, i Mike James je završio sezonu u Panathinaikosu, a onda je napustio Atenu, no za razliku od Singletona, potpisao je za Milano. Za ozbiljan novac. Posebno ako znamo da je ovaj 27-godišnjak prvi europski angažman imao u Zagrebu, igrao je u trošnoj dvorani u Trnskom 2012. godine i to za nekoliko tisuća dolara mjesečno.

9. Shane Larkin (SAD, Efes) 1.700.000 $

- Larkin je lani igrao za Celticse, a onda se odlučio vratiti u Europu, gdje je prije dvije sezone odigrao odlično za Baskoniju. Bila je Baskonia, uz Barcelonu, i sada opcija, no Efes je ponudio najviše. Efes je hvatao i Wilbekina iz Darušafake za isti ovaj iznos, ali Wilbekin je imao važeći ugovor s Dačkom, kojoj je, pak, za odštetu Maccabi više platio.

9. Joffrey Lauvergne (Fra, Fenerbahče) 1.700.000 $

- I on se vraća u Europu nakon što nije napravio nešto u NBA. Francuz će raditi razliku u Europi, posebno jer je u stanju odigrati obje visoke pozicije i Željko Obradović imat će u paru Vesely - Lauvergne možda i najjaču visoku liniju u Europi.

Linker
12. travanj 2024 18:33