Getty Images
PLANET HRVATSKA

FILMSKA PRIČA KOJU ŽIVI NOVI HRVATSKI NOGOMETNI ČAROBNJAK DOBIVA NASTAVAK Slavni klub s njim ne zna za poraz, Portugalci ga vide i na Mundijalu!

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 05. prosinac 2017. 00:01

Može li filmska priča koju živi Filip Krovinović dobiti novi nastavak? Momak koji je igrao u Zagrebu i bio blizu Hajduka, ali se transfer nije ostvario jer ni Hajduk nije ostvario svoje europske ambicije, otišao je u portugalski Rio Ave. Lani u ovo doba nije u tom klubu mnogo igrao, razmišljao je što učiniti s karijerom.

Jedna od opcija bio je i povratak u HNL, javio se Osijek i bio ozbiljan, a spominjao se opet i Hajduk. Međutim, njegov je klub tražio visoku odštetu, hrvatski klubovi to nisu mogli platiti i Krovinović je ostao boriti se u Portugalu. Nekako mu se otvorio put do prve momčadi, dobio je šansu i potpuno je iskoristio. Bio je najbolji klupski igrač proljeća i na stol je sletjela ponuda Benfice. Uz onu Brage i Nice, koju su mu jamčile ‘desetku’ na leđima i standardnu minutažu. Benfica to nije mogla garantirati, jer Benfica je velik klub, međutim, Krovinović se odlučio za Luz.

- Znam da me čeka borba, ali spreman sam za nju, zato sam izabrao Benficu - kazao je ljetos Krovinović kad je iz Rio Avea otišao kao drugi najskuplji igrač u povijesti kluba, Benfica ga je platila 3,5 milijuna eura. Zvučalo je kao san nakon te krize šest mjeseci ranije.

A onda, nakon prvotne euforije - šok. Krovinović je morao na operaciju bruha, propustio je zbog toga cijele pripreme, trener ga nije prijavio za Ligu prvaka. Ambicije su malo splasnule, teško da će do zime ostvariti ozbiljniju minutažu, koliko god minuta dobije, bit će dobro, razmišljao je Krovinović i njegovi bližnji u tom trenutku. No, onda se opet sve okrenulo. Četiri mjeseca poslije, Krovinović je odigrao svoj prvi veliki derbi protiv Porta i oduševio Portugalce.

Prvi derbi

- Djelovao je opušteno i samouvjereno čitavu utakmicu, kontrolirao sredinu terena i davao tempo preciznim dodavanjima. Baš kad se činilo da se umorio napravio je u 85. minuti solo-prodor i stvorio sam sebi šansu utakmice - napisao je izvjestitelj dnevnog sportskog lista ‘O Jogo’ udijelivši Krovinoviću ocjenu 7. Najveću na utakmici, uz još dva-tri igrača obje momčadi. Bio je ponajbolji pojedinac derbija koji je završio bez golova.

Ne samo to, bila mu je to treća uzastopna utakmica u prvih 11 koju je odigrao svih 90 minuta, ukupno je dosad u domaćim natjecanjima odigrao 10 susreta, zabio je gol u Kupu Vitoriji Setubal. Međutim, u prvenstvenom dvoboju protiv istog protivnika, izračunali su Portugalci, od 58 dodavanja čak ih je 57 bilo točno, od toga 38 na protivničkoj polovici. Kažu da je to - rekord!

- Podsjeća na Modrića - hvalili su ga tamošnji mediji još dok je bio u Rio Aveu, a on se branio kako ‘usporedbe gode, ali on je za mene druga dimenzija’. Nije Modrić, naravno, ali dodavanja su mu precizna, iako nije prošao pripreme često je među onima koji najviše pretrče, otkad je debitirao, Benfica još nije izgubila utakmicu.

- Prema našim informacijama, hrvatski izbornik Zlatko Dalić i predsjednik Saveza Davor Šuker raspituju se o Krovinoviću i prate njegove igre. Mogao bi zaigrati na SP uz klase kao što su Modrić, Rakitić i Kovačić - napisao je jučer portugalski ‘Record’.

Tu dolazimo do pitanja s početka teksta. Mladić kojega do jučer u Zagrebu nisu prepoznavali na ulici osvaja crveni dio Lisabona, pretvara se u prvotimca velike Benfice. Dakako, nastavi li ovako, logično je da ga Dalić ozbiljnije prati i razmišlja o njemu. Igrati standardno i dobro za Benficu, to u nogometu nešto znači, uostalom, Krovinovićev suigrač Salvio ima osam nastupa za Argentinu!

- Igrati na SP-u bilo bi ostvarenje sna - kazao je Krovinović u jednom od rijetkih medijskih istupa u Portugalu prije mjesec dana. Kako priča ide, tko zna, možda Salvia susretne u Rusiji i s njime zamijeni dres!

Trebao biti zamjena Pizziju, sad igraju zajedno

Neće biti lako ući u momčad, svjestan sam da ću u prvo vrijeme biti zamjena za Pizzija, a on je jedan od najboljih Benficinih igrača. No, bit ću strpljiv, čekati svoju šansu, govorio nam je Krovinović ljetos prije odlaska u Lisabon.

Portugalac Pizzi jedna od najvećih Benficinih zvijezda, prošle sezone zabio je 13 golova i imao 12 asistencija, pričalo se i da bi mogao napustiti Luz. Međutim, ostao je, a ove sezone, iako igra stalno, iako je devet puta dodao za gol, još nijednom nije bio strijelac. I sad je trener Rui Vitoria odlučio dodatno pojačati ofenzivni dio momčadi, Krovinović i Pizzi igraju zajedno. Tako je bilo i protiv Porta, leđa im je čuvao samo Fejsa, izgleda da će i dalje Vitoria ‘gurati’ istu formaciju. (tn)

Linker
19. travanj 2024 22:02