REUTERS/David Klein
LOVA DO KROVA

FOTO: TOP 15 NAJPLAĆENIJIH HRVATSKIH SPORTAŠA U 2018. Ovo je trojac koji predvodi listu kojom dominiraju osvajači nogometnog srebra

U svojoj 34. godini života, Modrić zarađuje više nego ikad, dok Bojana sljedećeg ljeta čeka ugovor života
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 28. prosinac 2018. 14:44

Luka Modrić nije bio samo najbolji, nego i najplaćeniji hrvatski sportaš u protekloj godini.

Pokazuje to lista godišnjih zarada do kojih smo došli kombinirajući službene i neslužbene izvore (budući da plaće nogometaša nisu javno dostupne). Među Top 15, dakako, dominiraju “vatreni”, no našlo se mjesta i za trojicu NBA igrača te osvajače Davis Cupa...

1. LUKA MODRIĆ - 11,840.000 $

Premda je i dalje u debeloj financijskoj sjeni Cristiana Ronalda i Lionela Messija, koji samo na osnovu klupskih ugovora i bonusa godišnje zarađuju između 40 i 50 milijuna dolara, novi kralj svjetskog nogometa je logično i najplaćeniji Hrvat u svijetu sporta. Iako ovdje nisu uključeni sponzorski ugovori, a Modrićev s Nikeom je prilično lukrativan i donijet će mu ekstra 800 tisuća eura bonusa zbog dobivanja Ballon d’Ora, kao i Realova premija zbog tog jedinstvenog dostignuća, Luka Modrić u svojoj 32. godini života zarađuje više nego ikad.

Alex Livesey/Getty Images
Getty Images

S time da europski mediji špekuliraju kako će tek sljedeće godine Modrić doživjeti puni financijski benefit ovogodišnje berbe individualnih trofeja, koji bi mu gotovo udvostručio sadašnja primanja. Jer, izuzev sponzorskih pluseva, izgledno je da će mu i Real produljiti ugovor (sadašnji ističe u ljeto 2020. godine, a težak je oko 7,5 milijuna eura) te mu ga u skladu s jakim zlatnoloptačkim argumentima i podebljati...

2. BOJAN BOGDANOVIĆ - 10,500.000 $

Sa svojih deset i pol milijuna dolara bruto plaće, koju mu isplaćuju njegovi poslodavci iz Indiana Pacersa, Bojan Bogdanović je najplaćeniji hrvatski košarkaš, ali tek 129. u NBA ligi.

Kada je prošle godine potpisivao novi ugovor (do tada je zarađivao oko tri i pol milijuna dolara godišnje), očekivalo se da će Babo “uzeti banku”. I uzeo je, samo što je ostao dojam da je mogao i trebao dobiti više od ponuđena 22 mil. dolara za dvije godine.

Dec 14, 2018; Philadelphia, PA, USA; Indiana Pacers forward Bojan Bogdanovic (44) drives past Philadelphia 76ers guard Landry Shamet (1) during the first quarter at Wells Fargo Center. Mandatory Credit: Bill Streicher-USA TODAY Sports - 11845566
Bill Streicher-USA TODAY Sports / Reuters

Na ljeto iduće godine, Bogdanović će imati 30 godina i vjerojatno će tada potpisati “ugovor života”, bilo s momčadi iz Minneapolisa, bilo s nekim drugim. Ako će ga u Indiani željeti i iduće sezone, sigurno će ga morati učini plaćenijim od četvrtog mjesta, koje Hrvat “drži” u ovoj momčadi. Ovosezonskim igrama to sigurno zaslužuje... Interesa za Bogdanovićeve usluge ne manjka, idućeg ljeta Babo bi se mogao popeti na vrh najplaćenijih hrvatskih sportaša.

3. IVAN RAKITIĆ - 9,100.000 $

Sitniš u odnosu na Messija, Suareza ili Coutinha, no opet sasvim dovoljno, uz važan dodatak: Ivan Rakitić bi krajem sezone trebao potpisati novi ugovor s Barcelonom, koji bi ga zadržao u Kataloniji i godišnji inkaso prebacio preko magične linije od deset milijuna dolara. Iako je novi kontrakt trebao parafirati još ovoga ljeta, nakon što je za njegove usluge opasno zagrizao PSG, predsjednik Bartomeu odgodio je razgovor s našim veznjakom za ljeto 2019., jer Barcelona, naime, ima velikih problema s budžetom za plaće, koji su daleko najviši u Španjolskoj (oko 290 milijuna eura), i na njih odlazi gotovo 80% godišnjeg profita.

BARCELONA, SPAIN - DECEMBER 05: Ivan Rakitic of FC Barcelona shoots the ball during the Copa del Rey fourth round second leg match between FC Barcelona and Cultural Leonesa at Camp Nou on December 05, 2018 in Barcelona, Spain. (Photo by Alex Caparros/Getty Images)
Alex Caparros/Getty Images

Rakitić, međutim, nije upitan; iako mu postojeći ugovor, težak oko 7,5 milijuna eura, traje do ljeta 2021., Barça će nagraditi našeg reprezentativca za kvalitetu, ali i lojalnost.

4. DEJAN LOVREN - 5,460.000 $

Kada je u travnju 2017. potpisao novi deal s Liverpoolom, težak malo više od pet milijuna eura godišnje, s trajanjem do 2021., postao je peti najplaćeniji branič Premiershipa. U međuvremenu su se stvari malo izmijenile, no Lovren i dalje odlično zarađuje, s obzirom na to da su mu u ugovoru ugrađene i određene bonus stavke.

Soccer Football - Premier League - Liverpool v Newcastle United - Anfield, Liverpool, Britain - December 26, 2018  Liverpool's Dejan Lovren celebrates scoring their first goal   Action Images via Reuters/Lee Smith  EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or
Action Images via Reuters/Lee Smith

Bez sponzorskog udjela od Pume, prebacio je pet milijuna dolara, a s obzirom na to da ima 29 godina, za vjerovati je kako će do kraja karijere parafirati još barem jedan jednak, ako ne i veći ugovor od trenutnog.

5. MARIO HEZONJA - 5,289.160 $

Prema navodima iz NBA lige, mogao je ljetos potpisati i bolje, odnosno duže ugovore od ovog jednogodišnjeg kojeg trenutno ima s New York Knicksima. Prema njemu, Hezonja je plaćen 6,5 milijuna dolara godišnje, a razlog zbog kojeg se nije htio duže vezati za neki klub je (osim solidnih primanja) i to što je navijač Knicksa.

Zagreb, 080915.
Arena Zagreb, Lansite.
Utakmica 3. kola C skupine Eurobasketa 2015 izmedju Hrvatske i Makedonije.
Hrvatski kosarkasi pobijedili su na  EuroBasketu svladavsi u susretu 3. kola skupine C Makedonce sa 73-55 .
Na fotografiji: slavlje nakon utakmice, Mario Hezonja.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Pred njim je ostatak sezone u kojoj se mora izboriti za novi ugovor i pritom dokazati da pripada najjačoj ligi svijeta. U nekoliko prethodnih utakmica nije ulazio u igru, dok je ove sezone na prosjeku od 17 minuta na parketu.

6. MARIN ČILIĆ - 5,187.148 $

Osim što je bila jedna od najuspješnijih, protekla je sezona najboljem hrvatskom tenisaču bila i najlukrativnija u karijeri jer je prvi put tijekom 12 mjeseci premašio zaradu od pet milijuna dolara. Samo mu je finale Australian Opena osiguralo oko 1,5 milijuna, a po pola milijuna donosili su mu osvajanje Queen’sa, četvrtfinale US Opena te igranje na završnici sezone u Londonu.

Zagreb, 261118.
Trg Bana Josipa Jelacica.
Docek pobjednika Davis Cupa, Hrvatske teniske reprezentacije,  Marin Cilic, Borna Coric, Mate Pavic, Ivan Dodig, Zeljko Krajan.
Na fotografiji: Marin Cilic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

Kao starosjedioc u Top 10, Čilić je redovito pretplaćen na razne bonuse i sponzorske premije, a nagradu je zaslužio i osvajanjem Davis Cupa pa je njegova ukupna zarada još veća.

7. VEDRAN ĆORLUKA - 5,130.000 $

Iako igra u ruskoj ligi, u kojoj se silno osjeća pad prihoda i ulaganja u nogomet, što dokazuje i činjenica da je recimo CSKA Moskva javno dao do znanja kako će teško zadržati Nikolu Vlašića na kraju posudbe jer, jednostavno, nema tih financijskih mogućnosti, Vedran Ćorluka u Lokomotivu zarađuje najveći novac karijere.

Njizni Novgorod, Rusija, 210618.
FIFA World cup 2018.
Nogometna utakmica 2. kola skupine D, svjetskog nogometnog prvenstva FIFA World cup 2018, Hrvatska - Argentina.
Na fotografiji: Vedran Corluka.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX *** Local Caption ***
Boris Kovacev / CROPIX / CROPIX
Vedran Ćorluka

S godišnjom plaćom od 4,5 milijuna eura, Ćorluka spada među najplaćenije igrače ruske lige, a dodatnu zaradu Ćorluka je ostvario osvajanjem ruske lige i ulaskom u Ligu prvaka. U veljači će napuniti 33 godine, a ugovor mu istječe u lipnju 2020. godine.

8. DRAGAN BENDER - 4,565.040 $

Obično priča oko Bendera u posljednje vrijeme ide ovako nekako: “Žao mi je tog Bendera, ništa ne igra”, ustanovio bi prvi, dok bi drugi brzopotezno odgovorio: “Nema ti ga zašto biti žao, sjedi na klupi za preko četiri i pol milijuna dolara”.

I tu bi svaka rasprava završila, jer Bender u Phoenixu više neće igrati, a malotko vjeruje da uopće u bližoj budućnosti može igrati u NBA ligi. Realnije je da će se vratiti u Europu pa pokušati ponovno u Americi, jer je ušao u zadnju godinu ugovora vrijednog 4,6 milijuna dolara.

9. IVAN PERIŠIĆ - 4,560.000 $

S četiri milijuna eura godišnje plaće, Ivan Perišić je treći najplaćeniji igrač Intera, iza Maura Icardija i Radje Nainggolana, a uz Marija Mandžukića ujedno i najplaćeniji Hrvat u Italiji.

MILAN, ITALY - MAY 28:  Ivan Perisic of FC Internazionale Milano (R) celebrates his goal with his team-mate Marcelo Brozovic during the Serie A match between FC Internazionale and Udinese Calcio at Stadio Giuseppe Meazza on May 28, 2017 in Milan, Italy.  (Photo by Emilio Andreoli/Getty Images)
Emilio Andreoli/Getty Images / Getty Images

No, s obzirom na interes brojnih klubova, za očekivati je da će Ivan Perišić ove zime ili na ljeto promijeniti sredinu, što bi mu ujedno donijelo i dodatne prihode, koji bi se približili, a možda i prebacili granicu od pet milijuna eura. Tom 29-godišnjaku, inače, ugovor s nerazzurrima traje do 2022. godine.

10. MARIO MANDŽUKIĆ - 4,560.000 $

Mr. NoGood, čovjek koji utjelovljuje Juventus, uskoro će postati najplaćeniji Hrvat u Serie A, jer torinski je klub toliko omađijan njegovim kvalitetama da će mu uskoro ponuditi novi ugovor u trajanju od dvije ili tri godine, s bitno većim primanjima, koje još trebaju usuglasiti, no osnovica mu sigurno neće biti manja od dosadašnje, a čudesni bonusi mogli bi mu donijeti i zaradu od preko šest milijuna eura godišnje.

TURIN, ITALY - DECEMBER 22:  Mario Mandzukic of Juventuscelebrates after scoring the opening goal during the Serie A match between Juventus and AS Roma on December 22, 2018 in Turin, Italy.  (Photo by Tullio M. Puglia/Getty Images)
Tullio M. Puglia/Getty Images

Sada, dakle, Mandžukić zarađuje četiri milijuna eura godišnje (bez bonusa), ali u 2019. će mu primanja osjetno narasti.

11. MATEO KOVAČIĆ - 4,550.000 $

Ugovor s madridskim Realom Mateu Kovačiću još sljedeće tri godine jamči neto dobit od preko tri i pol milijuna eura, no u slučaju da ga Chelsea odluči otkupiti, sigurno bi mu se primanja povećala, jer, za ilustraciju, u Chelseaju je jedan od najslabije plaćenih igrača (dvostruko manja primanja od, recimo, Cesca Fabregasa).

Soccer Football - Premier League - Chelsea v Manchester City - Stamford Bridge, London, Britain - December 8, 2018  Manchester City's Raheem Sterling in action with Chelsea's Mateo Kovacic   Action Images via Reuters/John Sibley  EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or
Action Images via Reuters/John Sibley

12. ANDREJ KRAMARIĆ - 3,600.000 $

Ovoga ljeta, po povratku s Mundijala, Hoffenheim je odlučio Kramariću odati važnost: dosadašnja neto primanja od tri milijuna eura povećana su za preko milijun eura (bruto plaća je teška oko osam milijuna eura!), uz strašan dodatak koji nismo uračunali: naime, s bogatim bonusima za svaki gol, asistenciju, pobjedu itd., Kramarić može dosegnuti i preko pet milijuna eura...

LONDON, ENGLAND - NOVEMBER 18:  Andrej Kramaric of Croatia celebrates after scoring his team's first goal during the UEFA Nations League A group four match between England and Croatia at Wembley Stadium on November 18, 2018 in London, United Kingdom.  (Photo by Laurence Griffiths/Getty Images)
Laurence Griffiths/Getty Images / Getty Images
Kramarić

13. DOMAGOJ VIDA - 3,400.000 $

Prema dostupnim informacijama, jedan od stupova obrane hrvatske reprezentacije u dresu Beşiktaşa zarađuje barem tri milijuna eura godišnje, iako je klub u posljednje vrijeme zašao u financijsku krizu pa je zbog neisplaćenih plaća nedavno Istanbul napustio i Pepe. Vida je u Beşiktaş stigao početkom ove godine, a ugovor mu traje do ljeta 2022. godine.

LONDON, ENGLAND - NOVEMBER 18:  Domagoj Vida of Croatia celebrates after teammate Andrej Kramaric scores their team's first goal during the UEFA Nations League A group four match between England and Croatia at Wembley Stadium on November 18, 2018 in London, United Kingdom.  (Photo by Laurence Griffiths/Getty Images)
Laurence Griffiths/Getty Images

Nakon Svjetskog prvenstva intenzivno se pisalo o interesu Liverpoola, koji je navodno spremio bolje uvjete od Beşiktaşovih, no transfer na kraju nije realiziran.

14. DANIJEL SUBAŠIĆ - 3,280.000 $

U Monaco je stigao prije osam godina, stvarajući reputaciju, a u skladu s njom i zaradu. Umirovljeni “vatreni” vratar u ovome času ima ugovor koji teži blizu tri milijuna eura, a traje još godinu i pol dana.

Soccer Football - World Cup - Quarter Final - Russia vs Croatia - Fisht Stadium, Sochi, Russia - July 7, 2018  Croatia's Danijel Subasic celebrates after the match   REUTERS/Maxim Shemetov
REUTERS/Maxim Shemetov / REUTERS

S obzirom na to da je Monte Carlo porezna oaza, Subašić sigurno ima dobre benefite na godišnji prihod...

15. BORNA ĆORIĆ - 3,015.356 $

Kao i Čilić, u retrovizoru je ostavio najunosniju sezonu u karijeri. Rezultati poput finala Šangaja, pobjede u Halleu i polufinala Indian Wellsa lansirali su ga preko crte od tri milijuna dolara, što će reći da je ove godine zaradio više nego u svim prethodnima.

Tennis - Davis Cup Final - France v Croatia - Stade Pierre Mauroy, Lille, France - November 23, 2018   Croatia's Borna Coric celebrates winning his match against France's Jeremy Chardy   REUTERS/Christian Hartmann
REUTERS/Christian Hartmann

A budući da ga od ulaska u Top 10 dijeli tek 675 bodova, ovakve bi “žetve” trebale postati pravilo.

*Napomena: kod NBA igrača navedene su javno objavljene bruto plaće. Neto iznosi ovise o porezima i davanjima te su najčešće oko 45 posto manji, što znači da bi se Bogdanović po svojim primanjima mogao smjestiti između Lovrena i Čilića. Plaće nogometaša pretvorili smo u dolare radi ujednačavanja popisa.

Linker
24. travanj 2024 16:27