Subašić
 REUTERS/Benoit Tessier / REUTERS
OSTAVIO DUBOK TRAG

FRANCUZI SE NAKLONILI REPREZENTATIVCU HRVATSKE Novo veliko priznanje za 'jedinicu' Vatrenih: Danijel Subašić u najboljoj momčadi za 2017. godinu

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. prosinac 2017. 23:43

Danijel Subašić u najboljoj je momčadi francuskog prvenstva u 2017. godini u izboru novinara sportskog lista L’Equipe. Hrvatski reprezentativac dobio je još jedno priznanje u godini koja je pripala Monacu, unatoč odličnoj jeseni galaktičkog PSG-a. Biti prvi vratar u nekoj od liga Petice golema je stvar, pogotovo u državi u kojoj se rijetko dive stranim čuvarima mreže.

No Subašić je tijekom godina ostavio trag i postigao takav ugled da to nije nikakvo iznenađenje. Već je bio proglašen i najboljim golmanom Francuske, pa kako ne bi sada došao u prvi plan, ipak je titula proslavljena u Kneževini. Stoga nije iznenađenje ni što se u ekipi našlo čak sedam igrača koji su klub iz Monte Carla doveli do titule. Bili su i polufinalu Lige prvaka.

No Subašić nije jednako dobro prošao u odabiru čitatelja L’Equipea, dobio je tek 12 posto glasova, što mu je dovoljno za treće mjesto. Prvi je Anthony Lopes iz Lyona, a drugi Steve Mandanda (Marseille).

Subašić i još petorica iz Monaca bili su u najboljoj momčadi protekle sezone, koja je završila u svibnju, a na kraju se godine iz te šampionske postave u Top 11 nalaze: braniči Sidibe, Glik i Mendy, veznjak Fabinho te Lemar i Mbappe. Tu su i Cavani, Neymar, koji je u Ligue 1 došao u drugom dijelu godine, te Rabiot i Marquinhos iz PSG-a. No kako je prijelazni rok dosta toga promijenio, Mendy je sada u Manchester Cityju, a Mbappe u PSG-u. Pa su na kraju u idealnih 11 ovog časa petorica iz PSG-a, a kako će tek biti na kraju 2018?

Čitatelji su se od novinara razlikovali na tri mjesta, ne samo po pitanju vratara. Kod njih u udarnoj postavi nije Rabiot nego Luiz Gustavo, iskusni Brazilac koji je prvi dio godine odradio u njemačkom Wolfsburgu, gdje je duže igrao, da bi ljetos obukao dres Marseillea. Očito je da Marseille ima odane fanove koji su znali nagraditi svoje igrače, vidi se to i po pitanju Mandande, čije izvedbe nisu ni izdaleka kao nekad, ali uživa karizmu u toj zemlji. U ofenzivnom dijelu stavili su pak Fekira iz Lyona, a nije bilo mjesta za Lemara.

Najboljih 11 u Ligue 1 u 2017. u izboru L'Equipea

Subašić (Hrvatska, Monaco) - Sidibe (Francuska, Monaco), Glik (Poljska, Monaco), Marquinhos (Brazil, PSG), Mendy (Francuska, Monaco) - Fabinho (Brazil, Monaco), Rabiot (Francuska, PSG) - Neymar (Brazil, PSG), Mbappe (Francuska, Monaco/PSG), Cavani (Urugvaj, PSG), Lemar (Francuska/Monaco)

Linker
16. travanj 2024 11:51