REUTERS
NEOBIČAN PUT IGORA TUDORA

HRVAT U DVA TJEDNA POSTAO SPASITELJ Vratio je klub u život i već u nedjelju može sve riješiti! Hoće li mu obitelj Pozzo ovoga puta znati zahvaliti?

ITALIJA Negdašnji Vatreni osovio na noge Udinese i u idućem kolu protiv direktnog konkurenta Empolija može riješiti pitanje opstanka
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 05. travanj 2019. 10:24

Danas si vjerojatno isti ljudi postavljaju pitanje zašto ga nisu nagovorili na ostanak prošle godine. Drugačije ne može biti jer je Igor Tudor u dva tjedna osovio na noge, činilo se, posrnuli Udinese i praktično ga već doveo do luke spasa. Nakon što je u prošla dva kola upisao pobjedu protiv Genoe (2:0), a onda u utorak navečer zapaprio Milanu borbu za Ligu prvaka, oduzevši mu dva boda (1:1), splitski 41-godišnji stručnjak postaje junak poklonika Udinesea. Depresivna sezona, smjene trenera, strah od gubitka prvoligaškog statusa te posljedičnih financijskih prihoda, sve je to teretilo zbilju kluba koji je izgradnjom prekrasnog stadiona (Dacia Arena), barem se tako činilo, napravio veliki iskorak...

Previše promjena

Igor Tudor je problematičnu zbilju kluba iz Friulija, regije poznate po radišnim ljudima, mnoštvu uspješnih malih i srednjih poduzetnika, upoznao i kao igrač (Juventus, Siena), ali napose kao trener. Prošle godine, nakon što su smijenili također dva trenera, Luigija Del Nerija i Massima Odda, čelnici Udinesea pozvali su u panici Tudora. Četiri kola prije kraja friulani su doista bili na pragu Serie B nakon 11 poraza i 3,5 mjeseca bez pobjede. Splitski je trener u četiri kola upisao dvije pobjede, remi i poraz (Inter) te je Bijelo-crne doveo do 14. mjesta. Tada se Udinese i Tudor nisu uspjeli dogovoriti kako će dalje nastaviti suradnju, pa je 25. svibnja prošle godine klub objavio kako će raskinuti odnose s trenerom kojeg su doveli s proklamiranom željom za dugoročni projekt.

Michele Prade, sportski direktor, odabrao je prvo Julia Velazqueza, no već nakon 12 turbulentnih kola shvaćeno je da to nije dobro rješenje. Angažirali su potom Davida Nicolu, koji se na klupi zadržao tek malo više, 16 kola. Zatekao je momčad na 18. a ostavio ju je Tudoru na 17. mjestu. Upućivalo je to na slabost kadra, iako kad je u Udinese u pitanju stvari treba gledati malo drugačije. Previše je fluktuacije igrača, gazde kluba, obitelj Pozzo, ulaže i u inozemstvu (nekad Granada, sada Watford) pa se rotiraju kadrovi, a sudbine trenera su kao na vrtuljku (ne)sreće. Samo u prošle dvije sezone bilo je ukupno 5 trenera...

BENEVENTO, ITALY - APRIL 29:  Coach of Udinese Calcio Igor Tudor gestures during the serie A match between Benevento Calcio and Udinese Calcio at Stadio Ciro Vigorito on April 29, 2018 in Benevento, Italy.  (Photo by Francesco Pecoraro/Getty Images)
Francesco Pecoraro/Getty Images

Trebali dobiti Milan

U svom drugom mandatu Tudor se pokazuje, barem do sada, još uspješniji nego prošle sezone. U prvoj utakmici upisana je pobjeda nad Prandellijevom Genoom, a u drugoj, u Milanu, nakon četiri izgubljena gostovanja, upisan je remi.

- Moram priznati da mi se više svidjelo kako smo igrali protiv Milana nego protiv Genoe, iako smo na Meazzi osvojili bod. Mogli smo dati još 2-3 pogotka, ali dobro, iznimno je ovo važan bod za finiš sezone - mirno je, iako očito svjestan dobrog posla kojeg je učinio, govorio Tudor talijanskim novinarima.

Udinese pobjedom protiv Empolija, u nedjelju na Dacia Areni, uz podršku svojih navijača, praktično može osigurati ostanak u ligi, jer bi u tom slučaju imala sedam bodova više od Empolija. Takvu prednost, sedam kola prije kraja, praktično se ne može prosuti.

Traženje kontinuiteta

Osigurati se sa sedam bodova prednosti za Tudora bi značilo kako će drugi put u dvije sezone spasiti Udinese. Može li se onda očekivati da bi nastavio svoju trenersku misiju u Friuliju? Na to pitanje valja pričekati odgovore, jer upravo je lanjska epizoda pokazala da su putovi trenera u Italiji nepredvidljivi i onda kada se čine definirani. Uz to, i Igor Tudor je osobnost koja zna reagirati impulzivno, slijedom toga i donositi odluke. Njegov dosadašnji trenerski opus pokazuje da je, osim prve mu dionice u Hajduku, svaka druga završila prije kraja godine. U PAOK-u je bio 8 mjeseci, kao i u Karabuksporu, iz kojeg je svojom voljom otišao u Galatasaray i zadržao se tek 10 mjeseci. Lani je u Udineseu bio mjesec dana.

Ta nestabilnost njegovih trenerskih projekata čini temelj zašto Igor Tudor još nije iskoračio kao stručnjak. Nedvojbeno jest da bivši Vatreni ima trenersku žicu, a učio je od najvećih stručnjaka modernog nogometnog doba. Sa 41 godinom Tudor je još vrlo mlad trener, ali ima već dovoljno iskustva da ne čini pogreške (nestrpljivost) koje su ga remetile u traženju kontinuiteta. Bez stabilnosti pozicije i projekta, nema ni iskoraka trenera.

Vjerojatno je, kad su ga već drugi put pozvali u kritičnoj situaciji, kako će Udinese drugačije odigrati karte s Tudorom u promišljanju suradnje i novog projekta. U tom klubu postoje svi preduvjeti da se Splićanin etablira kao trener i nametne za veliku scenu Apenina, kojoj je pripadao kao igrač trofejnog Lippijevog Juventusa...

Standings provided by Sofascore LiveScore

Linker
15. travanj 2024 13:46