Getty Images
PIŠE ROBERT MATTEONI

HRVATSKI KAPETAN NIJE STVOREN ZA KLUPU Točno je da nije spreman za više od pola sata, ali Modrićevo strpljenje neće dugo potrajati...

REAL MADRID Novi trener Julen Lopetegui postupno u igru uvodi one koji su duže izbivali zbog Mundijala, među njima i hrvatskog veznjaka
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 29. kolovoz 2018. 18:11

Nisu bez doze cinizma madridski mediji opet priču o Realu počeli s Ronaldom. Gotovo da su svi zaboravili kako su mu se divili kad je nosio dres blancosa, i nepuna dva mjeseca u Torinu doživljavaju kao protok jedne epohe. Dakle, dok Cristiano Ronaldo opsesivno traži prvi pogodak u dresu Juventusa, sukus je tih madridskih zajedljivosti, Real Madrid se vratio na čelo Primere! U prijevodu, Real može bez CR-a, štoviše, djeluje kompaktnije, momčadski homogenije, oslobodili su se Bale (trpa golove Ronaldovim ritmovima) i Benzema, a i Asensio kao da je porastao u hijerarhiji, pa se tako i ponaša.

Real je pobijedio u 1. kolu kod kuće Getafe (2:0), sada u gostima Gironu (4:1), gdje su prošle sezone izgubili. I to je pridonijelo pojačavanju optimizma javnosti sklone blancosima, koja se ipak razočarala gubitkom prvog trofeja sezone, u Europskom superkupu protiv Atletica. Možda baš i zato pojačavaju pozitivne nastavke?

Jasan stav

Činjenica jest da do 31. kolovoza navijački svijet prvaka Europe iščekuje da ih Florentino Perez iznenadi nekim top-pojačanjem. Kao da mnogi ne mogu vjerovati da je predsjednik Reala promijenio svoje glamur navike, kao da ne prihvaćaju sve izraženije stavove analitičara kako se raspoloživ novac (300 tinjak milijuna eura) za počastiti kadar nekim osvježenjem čuva za Neymara ili Mbappea.

Dok se okruženje zabavlja tim špekulacijama, novi trener Julen Lopetegui iskazuje se potezima koji su iznenadili i madridske kroničare. Većina je mislila kako će baskijski stručnjak biti samo produžena predsjednikova ruka u svlačionici. Oni koji Lopeteguija bolje poznaju pisali su već kako je nekadašnji golman Reala i Barcelone svoj tip. Pristojan je, lojalan poslodavcu u pristupu, ali kad su u pitanju struka i izbori, ne dopušta da ga ponesu hijerarhijske želje, sentimentalnost trenutka i navijački pritisak. Još kao izbornik Španjolske, vrlo učinkovit dok nije smijenjen jer je potpisao za Real dva dana prije starta Mundijala, Lopetegui je stekao respekt kod reprezentativaca. Među njima su, dakako, i brojni igrači iz Reala, koje je vodio u mladoj i A reprezentaciji.

TALLINN, ESTONIA - AUGUST 15:  Luka Modric of Real runs with the ball during the UEFA Super Cup between Real Madrid and Atletico Madrid at Lillekula Stadium on August 15, 2018 in Tallinn, Estonia.  (Photo by Alexander Hassenstein/Getty Images)
Alexander Hassenstein/Getty Images

Oni su već javno dali naslutiti kako ih je Lopeteguijevo imenovanje “ugodno iznenadilo” još dok je trajala Rusija 2018. Pomalo se i nazire zašto je to tako, odnosno Realov trener potezima nagovještava ono što se o njemu pisalo i govorilo. Vrlo je zanimljivo to što radi. U Gironi je Lopetegui ostavio na klupi redom najboljeg igrača, najboljeg braniča i najboljeg golmana Svjetskog prvenstva u Rusiji! Luka Modrić, Ralphael Varane i Thibaut Courtois nisu navikli na uloge alternative, no trener Reala ima jasne odgovore za medije.

- Oni su se gotovo tri tjedna kasnije priključi momčadi na pripremama i još nisu spremni. Postupno ćemo ih uvoditi, u međuvremenu imamo dosta rješenja za te pozicije!

Dobro pokriveni

Dakako da su mediji, pogotovo oni skloni polemici, odmah zaigrali na kartu nezadovoljstva spomenutih igrača, no to se ne doima baš realnim odrazom. Točno je da igrači koji su se najduže zadržali u Rusiji imaju tek dva tjedna treninga i kao takvi ne mogu biti u top formi. I točno je da je Real na golu i dalje dobro pokriven sjajnim Navasom, da u vezi Lopetegui rotira Casemira, Kroosa, Ceballosa, Isca, a da je u obrani Nacho odličan u paru s Ramosom. Najviše je, međutim, od svih tih ‘slučajeva koji to nisu’ dojmio slučaj Marcelo. Lopetegui ga je zamijenio u Gironi u 60. minuti, i to Brazilcu nije baš najbolje sjelo.

- Nisam razumio zašto me trener promijenio, ali to je njegovo pravo. Osjećam se 100% spreman - odao je uvijeno svoju iritiranost Marcelo nakon utakmice.

No, ako je po tom potezu moguće suditi trenerovu principijelnost, a i stručne ideje, onda je Lopetegui veliki dobitak za blancose. Marcelo je, naime, jedan od kroničnih problema Realove defenzive. Kad momčad igra u top formi i važne utakmice, onda se Brazilčev ofenzivni doprinos smatra dovoljnim da se ‘zaboravi’ sve njegove neozbiljnosti i propuste u obrani. Real Madrid, osim Marcela već dugo nema ozbiljnu alternativu na lijevom beku, a nakon što je prodan lani kupljeni Theo Hernandez, a Portugalac Coentrao odavno otpisan, Brazilac se izgleda iznova potpuno opustio. U tri utakmice sezone, protiv Atletica, Getafea i Girone, Marcelo ne da je među najslabijima, nego je iritantan koliko je ležeran u ignoriranju defenzivne igre.

Poruka Brazilcu

Izmjena u 60. minuti u Gironi, gdje je domaćin poveo uz pomoć Marcelove indolentnosti, jasna je poruka Brazilcu da se dovede u red. Pogotovo što je Lopetegui nakon utakmice kazao:

- Nacho se pokazao kao vrlo pouzdan i na lijevom boku.

Luka Modrić za sada ne djeluje ničime rastresen. Posve je točno da nije spreman za više od pola sata igre, i dobro je za njegovo zdravlje da trener postupno diže ritam njegovih napora. Sezona je duga, a za igrača koji je toliko važan Realu, ključno je da dozira nastupe. No, poznajući Modrićeve ideje, njegovo strpljenje u prihvaćanju ‘postupnog uvođenja u maksimalni ritam’ neće još dugo potrajati.

Između ostalog i zbog njegova uvjerenja, prilično logičnog, da se natjecateljski ritam stječe kroz utakmice, a ne ulaske s klupe...

Linker
25. travanj 2024 02:32