NurPhoto via Getty Images
NOVA PRILIKA

'HRVATSKI MESSI' SE VRATIO, SAD SVE OVISI O NJEMU Štimac ga je ubacio među Vatrene prije 17. rođendana, Čačića nije ni pogledao kad je odlazio...

AKVIZICIJA IZ MLADE VRSTE Kapetan selekcije U-21 priključio se udarnoj vrsti
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 06. lipanj 2019. 15:36

Alen Halilović od Lonea do Milenija. U tri godine. Tako bi se mogla sažeti priča o igraču kojeg je Igor Štimac ubacio na debitantski nastup za A vrstu 10. lipnja 2013. godine u Ženevi protiv Portugala. Osam dana kasnije proslavio je 17. rođendan. Štimac mu je vrlo brzo dao nove prilike, ali nije samo on vjerovao u plemeniti nogometni gen dečka koji se još kao pionir vidio u Real Madridu; Niko Kovač ponudio mu je mjesto u startnoj postavi u rujnu 2014. u prijateljskom srazu s Ciprom i kvalifikacijskom srazu s Azerbajdžanom. No odlazak iz Dinama u Barcelonu B tog ljeta ​potkresao mu je krila. Nikad više nije imao takav status.

U studenom 2014. igrao je za pričuve protiv Messija i Argentine, a čim je igrajući za Sporting Gijon dao prve naznake da u društvu “velikih momaka” može biti protagonist, Ante Čačić upisao ga je na širu listu kandidata za Euro 2016. u Francuskoj. Iako mu je ponudio 40 pa 44 minute u dvobojima s Izraelom i Moldavijom, Čačić ga je odrezao kod završnog kresanja popisa putnika u Deauville.

Rijeka, 171115. 
Stadion NK Rijeke na Rujevici.
Kvalifikacijska utakmica za Euro, U21 Hrvatska - Spanjolska. 
Mlada hrvatska nogometna reprezentacija nakon uspjesnog starta u petom kolu docekuje jednu od najuspjesnijih reprezentacija Europe.
Na fotografiji: Alen Halilovic.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX

Na letu za Pariz nije bilo mjesta za Duju Ćaleta-Cara, Domagoja Antolića i Alena Halilovića. Iz rovinjskog hotela Lone 31. svibnja 2016. izletio je poput furije, izbornika nije ni pogledao, kamoli pozdravio, pokupio je torbu i zvao prijevoz. Novinarima je kazao da sami napišu zašto je izvisio jer jako dobro znaju tko sastavlja popis, a to nije Čačić. Kiptio je od bijesa.

Čačić je trajao do listopada 2017. godine, no igrajući za Las Palmas i Milan, Halilović nije pobudio zanimanje Zlatka Dalića. U tri godine za HSV, dva spomenuta kluba i Standard Liege skupio je 63 utakmice, u njima 2890 minuta, 45 u prosjeku.

LONDON, ENGLAND - NOVEMBER 12:  Alen Halilovic of Croatia is challenged by Pablo Zabaleta of Argentina during an International Friendly between Argentina and Croatia at Boleyn Ground on November 12, 2014 in London, England.  (Photo by Mike Hewitt/Getty Images)
Mike Hewitt/Getty Images

Kako je reprezentacija poharana ozljedama, izbornik Dalić pozvao je u Opatiju šefa mladih Nenada Gračana, tražio je koga priključiti i dobio preporuku: Halilovića. Gračan je vrlo zadovoljan, pogotovo profesionalizmom koji iskazuje kao kapetan U-21 vrste, gdje je jedan od glavnih igrača, i Dalić je nakon tri godine vratio Alena na mala vrata. Mladić u kojeg su se hrvatski treneri kleli još dok je bio pionir i kadet, napravili mu i medvjeđu uslugu pozivanjem u A reprezentaciju kad za to nije bio spreman, čijem su igračkom stilu neki tepali da je hrvatski Messi dobio je novu priliku. Nije ni u Standardu odigrao ništa specijalno, no došao je do minutaže u završnici sezone, startao u pet prvenstvenih utakmica, u kojima rezultati kluba nisu biti osobiti, ali sama činjenica da igra bila je dovoljna da se još jednom probudi nada u njegov potencijal.

Zagreb, 200516.
Stadion u Maksimiru, igraliste Hitrec - Kacijan.
Trening hrvatske nogometne reprezentacije.
Na fotografiji: Tin Jedvaj, Alen Halilovic i Duje Cop.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

Danas ne znamo hoće li Alen Halilović ostati ček bez pokrića ili će se naplatiti, no ovaj lipanj i sljedeća sezona njegova su nova prekretnica. Dobit će šansu s Tunisom u prijateljskom srazu, a potom dolazi Euro U-21. Za mladu reprezentaciju više neće imati pravo nastupa, želi li ostati u nacionalnom dresu, morat će dodati gas. Bit će to, nakon muka odrastanja i sazrijevanja, konačan odgovor na pitanje je li ili nije.

Iz Lonea je izjurio s gardom čovjeka koji o sebi ima visoko mišljenje i kojem je učinjena golema nepravda, u Milenij se javio sretan što nije potpuno zaboravljen. Šest godina nakon debija ponovno je na početku. I opet ima šansu, a više nego prije sve ovisi o njemu.

Linker
20. travanj 2024 15:50