Screenshot: FC Persepolis
'SADA NAS ČEKAJU XAVI I GABI'

HRVATSKI TRENER ODUŠEVLJEN NOVIM VELIKIM USPJEHOM 'Napravili smo fenomenalan rezultat, ma čudo! Opet smo među četiri najbolja na kontinentu!'

BRANKO IVANKOVIĆ Hrvatski stručnjak nedavno se s Persepolisom se plasirao u polufinale Azijske LP
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 27. rujan 2018. 10:56

Hrvatski nogometni stručnjak Branko Ivanković nastavlja nizati uspjehe s iranskim Persepolisom, klubom koji ima najveći broj navijača u Aziji. Njegova momčad je drugu godinu zaredom izborila plasman u polufinale Azijske Lige prvaka, iako je sve ukazivalo na to da će se iranski prvak oprostiti od natjecanja. No, u ludoj utakmici Persepolis je pred punim stadionom protiv Al-Duhaila uspio nadoknaditi minus iz Katara (0:1) te s pobjedom od 3:1 ući među četiri najbolja u Aziji, što je sjajan uspjeh s obzirom na okolnosti.

Fenomelan rezultat

- Napravili smo fenomenalan rezultat koji graniči s čudom. Naime, u godinu dana napustila su nas petorica reprezentativaca, a zbog FIFA-ine kazne nismo nikog mogli dovesti. Drugo, utakmicu sam igrao s trojicom napola zaliječenih igrača, koji su stisnuli zube i dali svoj maksimum. Nitko nije vjerovao da nešto možemo napraviti, posebno nakon prve utakmice u kojoj smo izgubili s 1:0. No, kako smo mi odlično pripremljeni, u zadnjih pola sata smo ih razmontirali, bili smo puno bliže četvrtom pogotku, nego oni drugom - prenio nam je Branko Ivanković svoje dojmove iz Teherana.

Al-Duhail je momčad koja je željela postati prvakom Azije, katarski šeici nisu štedjeli, no stadion Azadi još se jednom potvrdio kao teško osvojiva utvrda.

- To je za nas ogroman rezultat, drugu sezonu zaredom smo među četiri najbolja kluba na kontinentu. Oni su se pojačali za nastavak Lige prvaka, imali su ambiciju da budu prvaci Azije. U godinu i pol dana izgubili su samo dvije utakmice, od toga smo ih mi jednom porazili u Dohi. Uvjerljivo su osvojili prvenstvo, bez poraza, u devet utakmica Azijske Lige prvaka upisali su devet pobjeda. Međutim, mi smo imali entuzijazam, energiju i strast, i navijače koji su nas nosili i kad smo gubili.

Al-Duhail je poveo pogotkom Boudiafa u 33. minuti, izjednačio je Hosseini u 57. Potom je Hussain postigao autogol za vodstvo Persepolisa od 2:1 u 76. minuti, a dvije minute kasnije Mensha je postavio konačnih 3:1.

- Slavlje je bilo nezapamćeno, doživjeli smo totalno emocionalno pražnjenje, od gledatelja, preko ljudi iz kluba, pa do igrača. Suze radosnice tekle su same od sebe, jer smo izveli pravi pothvat i pobijedili boljeg protivnika. Pa oni su kupili jednog igrača iz Belgije za šest milijuna eura, mi nismo doveli nikoga, još smo ostali bez nekolicine važnih pojedinaca. Za prolaz su imali nagradu od 10.000 dolara, mi manje od tisuću dolara. Popunili smo se iz unutarnjih rezervi, igrali su nam igrači koji su u prošloj sezoni jedva odigrali dvije utakmice...

Kaže Ivanković da Persepolis nikad nije imao tako uspješne rezultate u svojoj bogatoj povijesti, no do finala će se biti iznimno teško probiti.

- U polufinalu nas čeka Al-Sadd za kojeg igraju Španjolci Xavi i Gabi. Također žele biti prvaci Azije, izuzetno su jaka momčad. S njima smo već igrali u skupini, u gostima smo izgubili 3:1, doma dobili 1:0. Nažalost, trojica igrača nemaju pravo nastupa u prvoj utakmici, a za njih naprosto nemam zamjenu. Da smo kompletni, ne bismo se bojali nikoga, utakmica bi onda bila otvorena. No, i ovako smo napravili čudo, i u polufinale ulazimo bez opterećenja. Najvažnije je da su igrači sebi i svima drugima pokazali da mogu napraviti rezultat, to je najveća vrijednost te pobjede.

Razmišljao je iskusni trener ljetos i o odlasku iz Irana, dobio je nekoliko zanimljivih ponuda nakon obrane naslova prvaka, ali se ipak odlučio za ostanak u Persepolisu.

Nisam zažalio

- I nisam zbog toga zažalio, strašno sam ponosan na svoj rad. Ovo mi je već četvrta godina u klubu, svake godine rastemo u rezultatima i razvoju. Na neki način sam i sebi pokazao i dokazao da mogu iz sezone u sezonu dizati momčad i raditi sve kvalitetnije, zaista sam sretan zbog svih tih silnih rezultata koje smo postigli - zaključio je Branko Ivanković.

Linker
26. travanj 2024 09:34