facebook, youtube
PLANET HRVATSKA

HRVATSKO-ČEŠKI SPORTSKI BRAK Ovdje Ćorluka ne bi bio heroj, a žena ni ne zna da smo u skupini

Piše: damir begovićObjavljeno: 15. lipanj 2016. 20:14

Zoran Helbich kao košarkaš je prokrstario cijelom Europom uzduž i poprijeko, bilo ga je posvuda; od Mađarske, Austrije, Njemačke, Kosova, BiH, preko Portugala i Cipra do Češke gdje i danas živi i radi. Bivši centar aktualni je trener češkog prvoligaša Brna, koji je u završnici sezone spasio od ispadanja, pa se sad u miru može posvetiti praćenju europske nogometne smotre.

- Pratim, naravno, o našima znam sve premda priznajem da nisam neki nogometni fanatik. Ali, volim pogledati dobru utakmicu, to svakako - kaže Helbich.

Hokej je na tronu

Jednu takvu mogao je vidjeti prošle nedjelje kada je Hrvatska razmontirala Tursku, ne toliko rezultatom koliko igrom.

- Odigrali smo stvarno odličnu utakmicu, naprosto nismo imali lošeg mjesta, a Modrić je bio briljantan, demantirao je sve one koji su pričali da nema šut izvana.

I Helbicha je pratila slična reputacija, sve dok Zadru jedne subote u dresu vinkovačkog Telecompa nije utrpao pet trica, bez promašaja! Uglavnom, Luka je navođenom “maljutkom” bacio u trans cijelu naciju...

- Naravno da motrim što se događa u Hrvatskoj, čak i ova politička preslagivanja u sjeni su nastupa naše reprezentacije u Francuskoj i pobjede protiv Turske. U Češkoj ne bi bilo tako, čak i da su Španjolci pali, kao što nisu. Jednostavno, ovdje je drukčiji mentalitet, a i važno je znati da u Češkoj nogomet ipak nije sport broj 1.

Screenshot: Facebook

Na tronu je hokej, uvjerljivo!

- Apsolutno. S tim da čak ni kad je Svjetsko prvenstvo u hokeju, život u Češkoj nije paraliziran kao kod nas kad igra nogometna reprezentacija.

Zoran Helbich je inače u braku sa Čehinjom Svatavom Hanikovom, također sportašicom koja je štoviše svojedobno i igrala u Hrvatskoj.

- Supruga je odbojkašica. Igrala je u Nymburgu i Brnu. Sad je u Drugoj ligi, ali da, bila je prije koju godinu igrala u Osijeku.

Tu je dakle planula ljubav...

- A ne, upoznali smo se na Cipru 2008. Tada smo oboje ondje nastupali.

Već godinu dana kasnije stali su pred matičara.

- Imamo kćerkicu Lauru, ima 5 godina, bavi se sportskom i ritmičkom gimnastikom.

Česi svojima ne vjeruju

Kakva je općenito atmosfera u Češkoj tijekom Eura?

- Česi nisu u osmom stupnju depresije nakon 0:1 protiv Španjolaca, ne hodaju u nacionalnim dresovima, zastavice ne vijore s automobila, a Ćorluka ovdje ne bi bio narodni heroj zbog razbijene glave, jer arkade ovdje pucaju na svakoj hokejaškoj utakmici - prepričava Helbich.

U petak kasno popodne u domu Helbichovih moglo biti zanimljivo...

- Hahaha... Iskreno, ne vjerujem čak ni da je supruga upoznata s tim da u petak igraju Češka i Hrvatska, ne zanima je baš nogomet. Nadolazeću utakmicu komentirao sam s nekim ovdašnjim prijateljima, onako rečenicu-dvije i tu priča stane.

I, što kažu u tih rečenicu-dvije...?

- Iako su do pred kraj utakmice protiv Španjolske držali nulu, protiv nas se ne nadaju previše, zaista nas cijene. Nemaju baš povjerenja u ovu češku reprezentaciju, kažu da to nije ta kvaliteta. Pogotovo ne u odnosu na Hrvatsku, tretiraju nas kao apsolutnog favorita, za njih bi i bod bio ogroman uspjeh, a o Modriću govore kao o božanstvu - zaključuje Helbich.

Linker
22. travanj 2024 08:35