Screenshot: YouTube
ATIPIČNA NOGOMETNA BAJKA

JEDINSTVENA PRIČA O AMERIČKOM SNU MLADOG HRVATA Ima tek 24 godine, a postao je heroj, naučio sedam jezika i iz malog ZG kvarta dosanjao ugovor života!

JEDINI HRVAT U MLS-u: 24-godišnji Matej Deković, Zagrepčanin iz Turnja, nekad član Rudeša, Slavena Belupa, HAŠK-a, potpisao je profi-ugovor za Chicago Fire
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 09. ožujak 2017. 19:39

Turanj je primorsko turističko mjesto u Zadarskoj županiji, koje je šetnicom uz obalu prema jugoistoku povezano sa Svetim Filipom i Jakovom. Nalazi se u Pašmanskom kanalu i okružuje ga arhipelag sa 16 otočića. Po posljednjem popisu ima 1200 stanovnika.

Upravo iz Turnja, toga malog turističkog mjesta, jedini je hrvatski nogometaš u Major League Soccer (MLS), američkoj profesionalnoj nogometnoj ligi. Momak se zove Matej Deković, rođen 19. listopada 1993. godine, a do odlaska u Sjedinjene Države imao je prebivalište u Zagrebu.

Hvalospjevi kluba

Prije neki dan Deković je potpisao profesionalni ugovor s klubom Chicago Fire. Njegova priča zaista je itekako zanimljiva.

- Počeo sam u Rudešu sa šest godina, onda sam zaigrao u juniorima Slavena Belupa, trener mi je bio Josip Omrčen-Čeko, da bi potom sezonu odigrao u HAŠK-u, u drugoj ligi, te sam se onda uputio na studij u SAD - priča nam Deković.

Bilo je to prije tri i pol godine, Matej je krenuo na studij na University of North Carolina Charlotte.

- Želio sam studirati, ali sam nastavio igrati nogomet na fakultetu. Išlo mi je dobro, tako da sam 5. siječnja ove godine bio pozvan na draft u Los Angeles, izabrao me Chicago Fire te sam potpisao profesionalni ugovor s njim. Tako sam postao trenutačno jedini Hrvat u MLS-u.

Tata Šime također je studirao na istom fakultetu, koji je među top deset američkih koledža.

- Možete napraviti sve što hoćete u životu, ako ste uporni i to želite napraviti.

A Matej je očito uporan mladi čovjek koji je uspio ostvariti svoje planove. Odlučio se za studij koji se zove International studies, gdje mu je išlo super, ali isto takav bio je i na nogometnom travnjaku. Može igrati na tri pozicije, stopera, lijevog bočnog i defenzivnog veznog. Na službenoj stranici Chicago Firea pročitali smo da je za University of North Carolina Charlotte u tri sezone odigrao 57 utakmica, ubilježio pet golova i osam asistencija. Dobivao je razne nagrade na koledžu, proglašavan je igračem kola, mjeseca, godine...

Screenshot: Facebook

Nakon potpisivanja ugovora s Dekovićem, glavni menadžer Chicago Firea, Nelson Rodriquez, kazao je sljedeće:

- Matej je odličan igrač koji može pokrivati više pozicija, vrhunski je u igri “jedan na jedan” u obrani, odlično se snalazi i u polju. Jako smo sretni što smo doveli tog igrača.

Govori sedam jezika

Osim što je sjajan student i nogometaš, Matej je i poliglot. Govori šest stranih jezika, engleski, talijanski, francuski, španjolski, portugalski i njemački!

- Ma dobro, služim se svim tim jezicima, ali nisam baš u svima tečan...

Skroman je momak, ne želi se hvaliti, njegov životni svjetonazor je skromnost, učenje, rad... Zato smo nazvali tatu Šimu, koji je kazao kako ne bi želio da njegovo ime izađe u medijima, te da ipak sve pitamo Mateja. Ali, s obzirom da je sin tako skroman u izjavama, pitali smo tatu kako je naučio čak šest jezika?

- Vjerovali ili ne, naučio je neke jezike uz crtiće na Cartoon Networku. Gledao je satelitsku televiziju i sve “hvatao”. S obzirom na to da sam i ja proputovao svijet krenuvši još s 18 godina, pa govorim također nekoliko jezika, klincu od tri godine sam se ponudio kao prevoditelj. Međutim, Matej mi je kazao: “Ne treba, tata, razumijem ja sve”... Onda je počeo učiti jezike, bio je iznimno talentiran, pa je učio nevjerojatno brzo.

Screenshot: charlotte49ers.com

Ne ide bez radne vize

Inače, Matej ima itekakvih sportskih gena u obitelji, ujak mu je bivši rukometaš, nekadašnji hrvatski reprezentativac Tomislav Farkaš.

- Moji nogometni uzori su Kaka i Sergio Ramos. Za koga navijam? Pa nemam baš klub za koji navijam...

Kad smo ga pitali kad očekuje debi za Chicago Fire, Matej nam je kazao:

- Za sada još čekam radnu vizu, bez toga još ne mogu nastupati. Moja premijera u dresu kluba ovisi o treneru. Spreman sam, treniram, želim iskoristiti priliku kad je dobijem - zaključio je trenutačno jedini hrvatski nogometaš u MLS.

------------------------------------------------------------

Ispred Turnja spasio život stradalom kupaču

Potpis za Chicago samo je jedan detalj o ovom iznimnom mladiću. Prije dvije godine bio je pravi heroj.

U moru ispred Turnja, neoprezni vozač glisera prešao je preko kupača i teško ga ozlijedio. Matej je bio u kući i čuo zapomaganje, odmah je istrčao i skočio u more te spasio unesrećenog. Na obali mu je do dolaska vozila Hitne pomoći ručnikom stisnuo velike rane na leđima.

Dobrim ljudima se događaju dobre stvari, kako bi rekao refren jedne pjesme, “ne’ko to od gore vidi sve”...

Linker
27. ožujak 2024 09:11