Foto: Tom Dubravec / CROPIX
JEDRENJE

JOSIP OLUJIĆ STARTAO POBJEDOM NA SP-U U AARHUSU 'Kontrolirao sam protivnike i dobro iskoristio vjetar'

Piše: HinaObjavljeno: 02. kolovoz 2018. 22:52

Prvog dana Svjetskog prvenstva u jedrenju u Aarhusu nastupili su natjecatelji klasama 470 i Finn, a "finaš" Josip Olujić startao je s pobjedom u svojoj kvalifikacijskoj skupini.

Vremena i vjetra bilo je dovoljno samo za jedno jedrenje od planirana dva. Josip Olujić majstorski je iskoristio sve što mu se pružilo na regatnom polju i otvorio prvenstvo s pobjedom.

"Dobro sam proučio što se događa sa skupinom koja je startala prije moje i mogao sam shodno korigirati strategiju. Startao sam čisto uz brod regatnog odbora, što mi je omogućilo da nesmetano jedrim i razvijem svoju brzinu. Desna strana regatnog polja mi se činili boljom, pa sa je kontrolirao i došao na prvu oznaku prvi. Kontrolirao sam protivnike, dobro iskoristio kad je vjetar podignuo na desetak čvorova, suci su dozvolili slobodno pumpanje i tu sam napravio razliku", mirno je analizirao Olujić.

Flota klase Finn jedri kvalifikacije u dvije skupine. Milan Vujasinović u svojoj je skupini bio deveti, a Nenad Bugarin 14. Uz Olujića pobjedu je upisao Brazilac Jorge Zarif.U petak startaju i laseraši. Među oko 160 kormilara su Tonči Stipanović, Filip Jurišić i Alec Cvinar.

"Zadovoljan sam s pripremama odrađenim u Aarhusu i jedva čekam start regate, prvenstvo će biti jako zanimljivo, motiva mi ne nedostaje", rekao je Jurišić.
U ženskoj konkurenciji s više od 100 kormilarki nastupaju Sandra Lulić, Anđela de Micheli Vitturi i Karla Šavar.

"Sve je spremno, nemam nekih očekivanja što se rezultata tiče. Tu sam došla vidjeti koliko sam napredovala, pokazati koliko sam naporno trenirala prošlih mjeseci, da vidimo što je dobro, a na čemu još treba raditi. Uvjeti na moru su vrlo promjenjivi, zadala sam sebi cilj da se moram maksimalno koncentrirati. Gledam ovo sve kao dobro iskustvo iz kojeg mogu puno naučiti i napredovati", kaže skromno Lulić, svjetska juniorska viceprvakinja iz 2016.

Još malo vremena za pripreme imaju natjecatelji u 49erima i na daskama. U subotu 4. kolovoza startaju u 49eru Šime i Mihovil Fantela, u 49er Fxu Enia Ninčević i Mihaela de Micheli Vitturi, a u nedjelju 5. kolovoza na olimpijskim daskama Luka Mratović i Palma Čargo, na neolimpijskoj dasci sa zmajem Martin Dolenc.

Osim bratskog para Fantela – Fantela u istom brodu, na prvenstvu u različitim disciplinama nastupaju sestre de Micheli Vitturi, Mihaela i Anđela, a prve prave korake u seniorskom društvu rade juniori Palma Čargo i Martin Dolenc, kojima je prvenstvo u Aarhusu ujedno dobra priprema i test za ovogodišnje Olimpijske igre mladih, gdje su oboje kandidati za medalje.

Linker
20. travanj 2024 22:06