Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images
PIŠE IGOR MARINOVIĆ

KAKO SE DOGODIO PRESEDAN U BIH I IMPRESIVNIH 15:0 Robert Prosinečki je zadovoljio sve tri nacionalne komponente i pretekao Osima u ciljnoj ravnini

Piše: Igor MarinovićObjavljeno: 05. siječanj 2018. 19:01

Robert Prosinečki nije prvi stranac koji je postao izbornik reprezentacije Bosne i Hercegovine. Hrvati su u BiH konstitutivni narod, pa Prosinečki kao Hrvat definitivno ne može biti stranac. Prosinečki nije ni prvi trener rođen izvan BiH koji je preuzeo reprezentaciju te zemlje.

Prvi BiH izbornik Fuad Muzurović rođen je i odrastao u Bijelome Polju, u Crnoj Gori, ali je najveći dio karijere proveo u Sarajevu, pa su ga mnogi i doživljavali domaćim trenerom.

Zato je Robert Prosinečki prvi trener u 23-godišnjoj povijesti reprezentacije BiH koji je postao izbornik a da do sada nije imao nikakve veze ni s BiH nogometom ni s BiH, kao zemljom. Prema tome, njegov jučerašnji izbor definitivno je presedan u dosadašnjoj praksi Nogometnog saveza BiH, koji se uglavnom “grozio” trenera koji rade u BiH, ali je barem uvijek birao BiH trenere koji su se više ili manje uspjeli dokazati u inozemstvu.

Miljenko Karacic
Miljenko Karacic / Miljenko Karacic
Amar Osim

Njegova “pobjeda” na jučerašnjoj sjednici Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH jest iznenađenje, najviše zato što je u tri mjeseca otkako je istekao ugovor Mehmedu Baždareviću jedini jučerašnji protukandidat Prosinečkom Amar Osim kotirao kao glavni favorit. No, opet ako uzmemo u obzir da je Osim ova tri mjeseca imao nekoliko prilika postati izbornikom, a da je uvijek pobjeđivala struja koja sina Ivice Osima nikako nije vidjela na tom mjestu, onda je jasno da je Prosinečki imao najviše šansi. Sve što je trebalo bilo je prihvatiti ono što mu BiH Savez nudi, a nudio mu je puno manje nego je imao u Azerbajdžanu.

- Poslije nepuna tri mjeseca konačno smo danas, poslije niza sastanaka i pregovora s dvadesetak kandidata, izabrali novog izbornika Roberta Prosinečkog - objavio je jučer okupljenim novinarima ispred hotela Terme na Ilidži potpredsjednik Nogometnog saveza Milorad Sofrenić.

Odlučile nijanse

Sastanak IO-a počeo je u 12 sati, a Sofrenić je vijest objavio nešto iza 14 sati. Otkako je Baždarević postao bivši u prvi plan iskočili su Osim i Meho Kodro. Pri prvom je izboru stručno povjerenstvo koje je trebalo predložiti kandidata, u sastavu Ivica Osim, Duško Bajević, Sead Kajtaz i Zvjezdan Misimović, bilo podijeljeno oko njih dvojice. Nakon toga se Kodro sam povukao iz utrke i logično bi bilo da je izabran Osim. No, očito je da ga dio NS-a BiH nikako nije želio, pa je nakon što su ih odbili i Muslin i Terim, Robert Prosinečki postao “spas u zadnji čas”.

- Odlučivale su nijanse. Osim je imao prednost jer je vodio ekipu u domaćem prvenstvu i poznaje domaće igrače, ali Prosinečki je u svoju korist imao rad u nekoliko reprezentacija i međunarodno iskustvo, a radio je kao trener u četiri države. Bio je pomoćnik izbornika Hrvatske, predvodio je Azerbajdžan, a radio je kao trener Crvene zvezde. Osimu nedostaje rad u reprezentaciji i to je možda nijansa koja je odlučila - dodao je Sofrenić.

To što je odluka donesena jednoglasno i što je sastanak trajao tek par sati potvrđuje da je Prosinečki uspio u onome što malo kome uspijeva - zadovoljiti sve tri nacionalne komponente vrhovnog nogometnog tijela u BiH.

Prosinečkom je tako povjerena momčad na zalasku iza koje su dvije neuspješne kampanje. Pokušat će ponoviti uspjeh Safeta Sušića te odvesti BiH na veliku scenu, jer od Baždarevića ne može biti neuspješniji. Ako ništa, time se barem nastavio jedan kontinuitet - i Prosinečki, i Baždarević, i Sušić bili su fantazisti na terenu. Kao treneri ne toliko uspješni.

Ciprić, Spasić i Rahimić pomoćnici

Jedan od uvjeta Prosinečkog koje je postavio NS-u BiH bio je da sam bira suradnike. Tako će mu pomoćnici biti njegovi dugogodišnji suradnici Gordan Ciprić i Dragan Spasić, a stručni stožer popunit će bivši reprezentativci BiH Elvir Rahimić, te Kenan Hasagić koji će biti trener vratara.

Prvi posao s reprezentacijom imat će već krajem mjeseca, budući da su dogovorene prijateljske utakmice sa SAD-om i Meksikom. (im)

Linker
27. travanj 2024 06:26